Gå til innholdGå til kassen

Visste du at over 900 000 nordmenn sliter med allergiske reaksjoner rundt juletider? "Juleallergi" brukes om allergiske reaksjoner som oppstår når vi blir eksponert for irritanter i julen. Andelen nordmenn med juleallergi har økt de siste årene, men det finnes heldigvis gode råd for å unngå at plagene skal ødelegge høytiden.

Julen forbindes gjerne med mye lys, lukt og smak. Vi trekker grantrær inn i stuene våre og pynter med blomster med sterke dufter. Vi fyrer i peisen, og tenner stearinlys og røkelse for å komme i julestemning. I tillegg skal vi jo kose oss med god mat og julegodterier. Her blir det mange irritanter på en gang! Med noen enkle grep er det fullt mulig å nyte en stemningsfull jul med både nisser og juletre, uten at de allergiske plagene blir for store.

Hva er juleallergi?

Det er ikke bare pollensesongen som skaper utfordringer for allergikere. Pynt og dufter i julehøytiden kan nemlig føre til allergiske reaksjoner som ofte kalles juleallergi. Typiske symptomer er tett og rennende nese, nysing og kløe i begge øyne. De mest vanlige irritantene er juleplanter som julestjerne, juleglede og svibler, samt juletre. Andre kan reagere på støv fra julepynt, røkelse, julekrydder eller os og lukt fra vedfyring. I tillegg oppholder vi oss mye inne i jula, og det har lett for å bli dårlig inneluft.

Juleallergi kan lett forveksles med luftveisinfeksjon.

En av de viktigste forskjellene er at luftveisinfeksjoner ofte går over etter 1–2 uker, mens allergiske symptomer vil vedvare dersom du fortsatt utsettes for irritanter. Feber er et annet tegn på at du har en luftveisinfeksjon og ikke er allergisk, for feber er ikke et vanlig symptom på allergi. For mange med juleallergi kan det være vanskelig eller umulig å unngå all eksponering for irritanter, og da vil det være nødvendig med medisiner.

Egenbehandling av juleallergi

Det beste du kan gjøre for å forebygge allergiplagene er å unngå irritantene du reagerer på, men det er ikke alltid like enkelt. Hvis det ikke er mulig anbefaler vi at du starter med allergimedisiner i forkant, som forebygger og lindrer, og bruk de så lenge du er eksponert for irritantene. Hvis du kun har øyeplager anbefaler vi å bruke øyedråper, og hvis du kun har neseplager anbefaler vi å bruke nesespray. Hos Farmasiet finner du reseptfrie øyedråper som Livostin og Lomudal, og reseptfri nesespray som Livostin, Nasonex, Nasacort og Otrason. Hvis det ikke er tilstrekkelig med øyedråper eller nesespray anbefaler vi også å bruke allergitabletter. Det er anbefalt å bruke allergitabletter hvis du har symptomer fra både øyne og nese. Hos Farmasiet finner du reseptfrie allergitabletter som Cetirizin, Zyrtec eller Telfast.

Tips for en allergivennlig jul

Med noen enkle grep er det fullt mulig å nyte en stemningsfull jul som også er allergivennlig. Her er noen enkle tips fra Norges Astma- og Allergiforbund:

  • Velg et kunstig juletre fremfor et ekte. Velger du et ekte juletre, spyl det forsiktig før det tas inn og sett det til tørk i kjeller eller garasje.
  • Tørk støv av julepynt som har stått nedpakket.
  • Dropp juleplanter som julestjerne, juleglede og svibler. Pynt heller med allergivennlige blomster som ildtopp og julekaktus.
  • Begrens eller dropp bruk av stearinlys og røkelse. Bruk batteridrevne kubbe- eller telys.
  • Lag allergivennlige alternativer til julekaker og julemat.
  • Oppbevar veden utendørs.
  • Unngå bruk av kjemiske vaskemidler når du tar julevasken. Bruk tørrmopp og mikrofiber, samt en god støvsuger med Hepa-filter.
  • Vær obs på at alkoholholdige drikker kan inneholde ulike ingredienser som kan føre til allergiske reaksjoner.

Kilder: Norges Astma- og Allergiforbund, Norsk Helseinformatikk og Allergiguiden

Oppdatert: november 2022