Gå til innholdGå til kassen

Det er viktig å forhindre hull (karies) i tennene. Det lærte vi av Karius og Baktus da vi var små. Hull i tennene kan likevel ramme oss alle i løpet av livet, og noen er mer utsatt enn andre. Er du i en av risikogruppene for karies? Nå er det mulig å kjøpe Duraphat 5 mg/ml høykonsentrert fluortannpasta uten resept.

Hva er karies?

I munnen finnes mange typer bakterier med ulike roller og egenskaper. Enkelte av disse kan feste seg til tennenes overflate og etter hvert danne et bakteriebelegg, kalt plakk. I plakket kan bakteriene produsere syre ved hjelp av sukker fra maten vi spiser. Dersom bakteriebelegget ikke fjernes ofte og grundig nok, vil syren begynne å løse opp tannemaljen, og sakte, men sikkert vil hullet i tannen utvikles.

Årsaker til hull i tennene

Det er mange faktorer som kan øke risikoen for å få hull i tennene, her er noen:

Munntørrhet

Vi kan alle være tørre i munnen fra tid til annen. Kortvarig munntørrhet er uproblematisk. Munntørrhet over tid er imidlertid svært ugunstig og gir økt risiko for en rekke plager i munn og tenner. Munntørrhet skyldes enten at spyttproduksjonen er for liten, eller at sammensetningen av spyttet ikke er som den skal være. Den vanligste årsaken til munntørrhet er bivirkning av legemidler. Det kan være legemidler mot depresjon eller psykiske lidelser, beroligende- og sovemedisiner, vanndrivende og noen legemidler for allergi og astma, hoste og høyt blodtrykk. I tillegg vet vi at rusmidler og sykdommer som diabetes og Sjøgrens syndrom kan gi munntørrhet.

Alder og tannhelse

Munnhelsen blir stadig bedre, og eldre beholder i større grad enn tidligere sine naturlige tenner livet ut. Dette er veldig bra, men tenner som har vært gjennom ulike former for behandling, kan imidlertid trenge videre pleie. Å opprette god tannhelse kan generelt bli vanskeligere når man blir eldre, noe som kan føre til økt risiko for å få hull i tennene. Med alderen reduseres ofte spyttsekresjon som igjen kan føre til munntørrhet.

Stråle- og cellegiftbehandling

Er faktorer som ofte fører til redusert spyttkapasitet, noe som igjen gir munntørrhet og økt risiko for hull i tennene.

Diabetes

Hvis blodsukkeret er ustabilt.

Tannregulering

Fordi det kan være vanskeligere å komme godt til med tannbørsten rundt bøyler og reguleringen.

Andre faktorer

Høyt inntak av sukker i form av godteri og snacks, brus og bearbeidet mat. Uregelmessig eller dårlig tannpuss. Tannkjøttbetennelse (periodontitt) kan gi eksponerte tannrøtter og forekommer hyppigere jo eldre vi blir.

Duraphat tannpasta er en høykonsentrert fluortannpasta som beskytter mot økt risiko for hull i tennene

Duraphat er en høyfloridtannpasta (5000 ppm F) som inneholder 3–5 ganger mer fluor, sammenlignet med en vanlig tannkrem. Det høye innholdet av fluor er klinisk bevist å kunne forhindre, stoppe og gjenoppbygge begynnende hull. Duraphat er beregnet til voksne og barn over 16 år og kan nå kjøpes uten resept. For å sikre riktig bruk av denne tannkremen får du ekstra informasjon i en sjekkliste ved kjøp.

Hvem kan bruke Duraphat tannpasta?

Duraphat kan brukes av voksne og barn over 16 år som har økt risiko for å få hull i tennene eller tannrøttene. Dette gjelder deg hvis du har minst en av disse tilstandene:

  • hatt hull i tennene i løpet av de siste tre årene.
  • har synlige tannrøtter.
  • vansker med tannhygiene (på grunn av for eksempel tannregulering eller sykdom).
  • tørr munn eller har redusert spyttsekresjon for eksempel på grunn av sykdommer, legemidler, kreftbehandling eller generell aldring.

Slik bruker du Duraphat® 5 mg/g tannpasta

  • Påfør en 2 cm lang strimmel med tannpasta på tannbørsten, og puss tennene 3 ganger daglig etter måltider i omtrent 3 minutter.
  • Ikke skyll munnen etter at du har pusset tennene.
  • Rengjør i mellomrommene med tanntråd, tannstikker eller mellomrombørster.

Duraphat tannpasta har en frisk mintsmak og kommer i to pakningsstørrelser: 51 gram og 3x51 gram. En tube på 51 gram tilsvarer omtrent en måneds bruk.

NB: Det er viktig at du unngår andre produkter med fluorid, mens du bruker Duraphat tannpasta. Dette gjelder fluormunnskyll, fluortabletter og fluortyggegummi.

Les pakningsvedlegget nøye før bruk. 

Er det trygt å bruke Duraphat tannpasta uten å snakke med tannlege først?

Ja, dersom du bruker legemiddelet riktig i henhold til veiledningen og pakningsvedlegget. Bruk av Duraphat tannpasta erstatter ikke besøk hos tannlege eller tannpleier. Jevnlig kontroll hos tannlege eller tannpleier er viktig.

Spørsmål og svar om bruk av Duraphat høykonsentrert tannpasta

Kilder: Leverandørinfo

Oppdatert: Januar 2021