Gå til innholdGå til kassen

Duraphat Reseptfri 5mg/g er en høykonsentrert fluoridtannpasta til voksne og ungdom over 16 år som har økt risiko for hull i tennene.

Spørsmål og svar om bruk av Duraphat høykonsentrert tannpasta

Er det aldersgrense for kjøp av Duraphat?

Duraphat kan selges reseptfritt til personer over 16 år i fysiske apotek. På nett må man være 18 år for å kjøpe/bestille legemidler. Dersom du er under 16 år, må du få resept av tannlege.

Hvorfor gis det veiledning i apotek ved kjøp av Duraphat tannpasta?

Duraphat tannpasta inneholder tre-fem ganger så mye fluorid som vanlig tannpasta. Veiledningen vil hjelpe deg å bruke tannpastaen riktig, slik at du ikke får i deg for mye fluorid.

Hva er grunnen til at denne tannkremen ikke skal brukes av andre enn de som har økt risiko for hull i tennene?

Vanlig tannkrem inneholder tilstrekkelig med fluor til å styrke tannemaljen for de fleste. Dersom du får i deg for mye fluor over lengre tid, for eksempel gjennom svelging av tannpasta med høyt innhold av fluor over flere måneder og år, kan du få skader på tannemaljen og/eller endringer i bentetthet. Det er derfor kun pasienter med økt risiko for hull i tennene som bør bruke Duraphat.

Kan jeg fortsette å spise fluortabletter eller skylle munnen med fluorskyll?

Det er viktig at du unngår andre produkter med fluorid, mens du bruker Duraphat høyfluorid tannpasta. Dette gjelder fluormunnskyll, fluortabletter og fluortyggegummi.

Begrens bruk av drikkevann med høyt fluorinnhold. Bruker du brønnvann eller oppholder deg i land med høyt fluorinnhold i drikkevannet over tid, bør du sjekke fluorinnholdet

Jeg er ofte tørr i munnen og bruker produkter som øker spyttsekresjon. Kan jeg kombinere disse med Duraphat tannpasta?

Duraphat Tannpasta med et høyt innhold av fluor reduserer risikoen for hull i tennene og er derfor spesielt relevant for deg som har tørr munn. Munntørrhet gir deg økt risiko for å få hull i tennene. Samtidig kan det være gunstig å lindre ubehaget som tørr munn kan forårsake. Det finns en rekke produkter som kan lindre disse symptomene. Dersom du bruker Duraphat tannkrem må du være oppmerksom på fluorinnholdet, når du velger produkt. Velg et munntørrhetsprodukt uten fluor eller med svært lite fluorinnhold. Er du i tvil hvilke produkter dette er, så kontakt oss gjerne så hjelper vi deg.

Er det trygt å bruke Duraphat tannpasta uten å snakke med tannlege først?

Ja, dersom du bruker legemiddelet riktig i henhold til veiledningen og pakningsvedlegget. Bruk av Duraphat tannpasta erstatter ikke besøk hos tannlege eller tannpleier. Jevnlig kontroll hos tannlege eller tannpleier er viktig.

Hva innebærer veiledningen?

For å sikre riktig bruk av denne tannkremen får du ekstra informasjon i en sjekkliste ved kjøp. 

Kan noen andre kjøpe Duraphat tannpasta for meg?

Ja, andre kan kjøpe Duraphat på vegne av deg. Den som bestiller legemidlet for deg vil få informasjon om hvordan du skal bruke legemidlet riktig.

Hvilke bivirkninger kan Duraphat tannpasta forårsake?

I sjeldne tilfeller kan man oppleve allergiske reaksjoner ved bruk av Duraphat tannpasta, som utslett, kløe, hevelse og rødhet. Det er også i enkelte tilfeller meldt om brennende følelse i munnen etter bruk.

Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Kilder: Leverandørinfo

Oppdatert: November 2020