- Hva er selvbruning?
- Hvorfor velge selvbruning?
- Ulike typer selvbruning
- Tips for et jevnt resultat
- Hvor lenge varer selvbruning?
- Hvordan fjerne selvbruning?
- Er selvbruning farlig?
Hva er selvbruning?
Selvbruning er et alternativ til naturlig soling. Selvbruning inneholder stoffet dihydroxyaceton (DHA) som reagerer med det ytterste hudlaget og gir deg farge.
Hvorfor velge selvbruning?
Mange liker ikke å være direkte i solen, og overdreven soleksponering kan også være skadelig. Selvbruning kan brukes året rundt og gjør deg brun uten sol. Selvbruning egner seg spesielt godt til bruk for å friske opp en gusten hud før en spesiell anledning, eller hvis du ønsker en fin sommerglød. For et mer gradvis resultat kan en fuktighetskrem med lett selvbruningseffekt være et fint alternativ. Ikke glem å bruke solkrem selv om du bruker selvbruning, da selvbruning ikke gir noen beskyttelse mot solen.
Ulike typer selvbruningsprodukter
Det finnes et stort og bredt utvalg av selvbruningsprodukter - fra de som gir umiddelbar farge til de som gir gradvis effekt over tid. Velg blant annet mellom selvbruningskrem, selvbruningsskum, selvbruningsdråper og selvbruningsspray. Husk at det også finnes spesifikke produkter for ansikt og kropp.
Ettersom mange selvbruningsprodukter varerier i farge, er det viktig å velge en nyanse som passer din hudtone. På denne måten kan du forhindre at resultatet blir for mørkt og unaturlig.
Som tidligere nevnt, inneholder selvbruning stoffet dihydroxyaceton (DHA), som reagerer med det ytterste hudlaget og gir deg farge. Siden fargen er begrenset til det ytterste hudlaget, vil den forsvinne når hudlaget fornyes. Det betyr at selvbruning må påføres jevnlig hvis du vil bevare fargen.
Tips for et jevnt og fint resultat
- Eksfolier huden med en kroppsskrubb eller skrubbevott 24 timer før påføring for å fjerne døde hudceller. Om nødvendig kan du bruke en selvbruningsfjerner for å fjerne gamle rester etter selvbruning.
- Hvis du skal fjerne hår, bør du gjøre det minst 24 timer før, slik at porene er lukket og huden ikke er irritert ved påføring.
- Bruk fuktighetskrem på tørre områder som albuer, hender, føtter og knær før påføring av selvbruning for å unngå skjolder.
- Bruk alltid en selvbruningsvott for å oppnå en jevn påføring og for å unngå flekkete hender. Gå til slutt over hender og føtter med det som er igjen på hansken.
- Fokuser på en kroppsdel om gangen, slik at selvbruningen blir jevnt fordelt.
- Hvis du skal bruke selvbruning i ansiktet, bør du alltid bruke et produkt som er tilpasset huden i ansiktet. For et naturlig resultat, kan du blande den med ansiktskremen du bruker. Er du plaget med akne, burde du bruke et produkt som ikke tetter porene. Vær oppmerksom på at det kan være vanskelig å få jevn farge på hud som omgir akne.
Fargen påvirkes av pH-nivået i huden og sammensetningen av produktet. Det tar vanligvis 8-24 timer før du oppnår maksimal farge, men mange produkter vil gi farge allerede etter kort tid. Mange selvbruningsprodukter er tilsatt farge for å gjøre påføringen enklere.
Foto: iStock.com/VladimirFLoyd
Hvor lenge varer selvbruning?
Etter påføring er det viktig å la selvbruningen tørke helt. Du bør også vente med å dusje til neste dag slik at fargen får sette seg.
Siden fargen er begrenset til det ytterste hudlaget, vil den forsvinne når hudlaget fornyes. Dette skjer vanligvis gradvis i løpet av 3-4 uker. Det betyr at selvbruning må påføres jevnlig hvis du vil bevare fargen. Det er også anbefalt å holde huden fuktig ved å bruke en fuktighetskrem hver dag.
Hvordan fjerne selvbruning?
Uhell kan skje, og resultatet kan noen ganger bli annerledes enn du hadde sett for deg. Hvis du ikke har en selvbruningsfjerner for hånden, kan en god fuktighetskrem eller bidra til å jevne ut fargen. Du kan også bruke en kroppsskrubb, skrubbehansker eller en kroppsolje for å redusere skjoldene. Jo raskere du går til verks, jo enklere blir det.
Er selvbruning farlig?
DHA er helt trygt å bruke i selvbruningsprodukter. Det er kun blitt rapportert noen få tilfeller av kontakteksem. Disse tilfellene forekommer vanligvis hos personer med sensitiv hud eller allergier.
Hyppig bruk har ingen kjente bivirkninger. Det kan imidlertid være lurt å følge bruksanvisningen nøye, samt å teste produktet på en liten del av huden før du bruker det over hele kroppen.
Kilder: nhi.no (Norsk Helseinformatikk), store medisinske leksikon: huden, leverandørinformasjon.
Oppdatert: oktober 2024