På grunn av at mange vil handle hos oss nå, bruker vi litt lengre tid enn vanlig på å sende ut pakker. Dette gjelder ikke reseptordre eller bestillinger som har Porterbuddy som leveringsmåte. Vi beklager ulempene dette kan medføre!
Gå til innholdGå til kassen

Overgangsalder er i utgangspunktet en normal prosess og ingen sykdom. Mange kan oppleve hetetokter, humørsvingninger, dårlig søvn og plager i underlivet.

Overgangsalderen (også kalt klimakteriet) representerer et nytt kapittel i kvinners liv. De fleste kvinner kommer i overgangsalderen når de er mellom 45–55 år, men det er ikke unormalt å få symptomer i midten av 40–årene. Det er forskjellig fra kvinne til kvinne hvordan man opplever denne tiden. For noen er overgangen helt uproblematisk, men for andre kan det være en utfordrende tid.

Når overgangsalderen «settes i gang», får du gjerne en mer uregelmessig menstruasjon. Det kan gå to til tre måneder mellom hver gang du har mens. Dette skyldes at eggstokkene lager mindre av to hormoner, østrogen og progesteron. Menstruasjonene kan, som et første tegn på dette, bli mer uregelmessige i årene før. Til slutt opphører menstruasjonsblødningene helt, og du har nådd menopausen.

Typiske endringer (symptomer) mange kvinner opplever

Kvinners eggstokker stanser østrogenproduksjon, noe som fører til en rekke endringer, ikke bare i forplantningssystemet, men også generelt. Som vi allerede har vært inne på, er plagene forskjellig fra kvinne til kvinne, men de fleste opplever ett eller flere symptomer:

  • Hetetokter der du plutselig føler deg varm og blir rød i ansiktet. De kan være milde eller så sterke at de vekker deg om natten. 
  • Blødningsforstyrrelser med uregelmessige menstruasjoner. Mensen kan bli større eller mindre i omfang, vare lenger eller kortere enn vanlig. Alt dette er normalt.
  • Nattesvette, ofte i forbindelse med hetetokter. Nattesvette kan imidlertid også ha andre årsaker, så oppsøk lege dersom du har dette problemet.
  • Tørre slimhinner og smerter ved samleie. Slimhinnen i skjeden blir tynnere, tørrere og mer ømfintlig når østrogen forsvinner. Dette kan gi tørrhet, kløe og svie i skjeden, samt gjøre samleie smertefullt. Østrogen holder skjeden fuktig og elastisk og gjør slimhinnene tykke og ruglete.
  • Svekket sexlyst. Noen opplever lyst- og orgasmeproblemer, som kan være hormonelt betinget. Tørr skjede med påfølgende sårhet og smerter ved samleie gjør at en trekker seg bort fra seksuell aktivitet.
  • Søvnvansker. Du kan både få innsovningsvansker, våkne om natten på grunn av hetetokter og våkne tidligere enn normalt.
  • Humørsvingninger. Noen blir lettere irritable og føler seg mer engstelig, trist, deprimert, får panikkanfall og glemmer lettere.

Hvordan endrer huden seg etter overgangsalderen?

Overgangsalderen har også betydelig innvirkning på huden. Huden blir tynnere, noe som er grunnen til at du føler tap av elastisitet. Den føles slappere og rynkene blir dypere fordi kollagen og elastin reduseres. Fettproduksjonen avtar, hvilket gjør at huden blir tørrere. Huden blir mattere, og antall mørke flekker øker.

Gode råd mot plager i overgangsalderen

Om du er en av dem som plages under overgangsalderen, er det heldigvis flere ting du kan gjøre for å bli mer komfortabel. Ett generelt tips er å holde deg aktiv i hverdagen og å finne en type aktivitet som passer for deg. I tillegg til at regelmessig trening gir deg mer energi i hverdagen, er det viktig med tanke på beinstyrken.  

Kosthold: Spise balansert og sunt med rikelig med frukt og grønnsaker. Du bør også få i deg rikelig med kalsium fra melkeprodukter eller gjennom et tilskudd for å opprettholde normal beinbygning, slik at du forebygger benskjørhet.

Hetetokter: Pust dypt og slapp av under hetetokter. Reduser utløsende årsaker, som sterk mat og alkohol. Ta på deg klær i flere lag som du lett kan ta av og på. Avkjøl håndleddene under kaldt vann. Føler du deg svært varm, kan du ta en kald dusj. Sov i et kjølig rom. Ha vifte og kald drikke ved sengen og bruk gjerne lette bomullssengetøy.

  • Remifemin er et reseptfritt naturlegemiddel til bruk mot plager som hetetokter og svetting
  • Gevita SHE Overgangsalder er et kosttilskudd utviklet til kvinner i overgangsalderen som er plaget med hetetokter, svette og humørsvingninger.

Behandling for tørrhet i skjeden: Tørr eller kløende skjede, og smerter under samleie? Prøv et fuktgivende glidemiddel under samleie. Et glidemiddel kan lindre sårhet og tørr skjede, men vil ikke behandle årsaken til tørrhet i skjeden.

Lokal hormonbehandling kan brukes for å behandle plager i skjeden som skyldes mangel på østrogen. Slimhinnene i skjeden gjenopprettes, pH normaliseres og symptomer som kløe, svie og smerter ved samleie avtar. Disse vil ikke hjelpe på hetetokter og nattesvette. 

Ønsker du hormonfri behandling, har Farmasiet disse:

Replens MD vaginalgel, Remisoft vaginal fuktighetskrem, Repadina Plus vagitorier og Premeno duo vagitorier.

Gevita SHE Tørre Slimhinner er et kosttilskudd spesielt utviklet for kvinner, for å opprettholde normale slimhinner i skjeden.

Redusert sexlyst: Dersom du mister lysten på sex, og dette plager deg, bør du prøve å snakke med din partner om dette. Det kan også være til hjelp å snakke med en terapeut. Husk at manglende sexlyst etter menopause er normalt, og ikke en sykdom.

Søvnvansker: Plages du med svette om natten, kan en vifte, kald drikke ved sengen og lett sengetøy være til nytte. Bruk påkledning som er lett å justere, og ha det kjølig på soverommet. Dersom ikke-medikamentelle tiltak ikke gir tilstrekkelig effekt, kan det være aktuelt å forsøke med kosttilskudd eller reseptfrie produkter som:  

Urinveisproblemer, som inkontinens/urinlekkasje vil si manglende evne til å holde på urin, fra noen dråper til større lekkasjer. Prøv bekkenbunnøvelser eventuelt vaginalvekter. Disse innebærer gjentatt sammentrekning og avslapning av muskler som kontrollerer vannlatingen. Lege og fysioterapeut kan gi råd hvordan dette gjøres.

Tristhet eller energiløshet: Gjør ting du setter pris på. Ta kontakt med venner, spis sunt og tren regelmessig. Pass på å få nok søvn. For noen vil stressmestringsteknikker være til hjelp.

Ikke vask underlivet med hva som helst!

Underlivet trives best med varmt vann og milde intimprodukter og -såper. Man skal unngå å bruke vanlig såpe i underlivet på grunn av de sårbare slimhinnene. Parfymerte såper kan i tillegg gi allergiske reaksjoner.

Hva kan du gjøre for å forhindre aldring av huden ved overgangsalderen?

Du kan tilpasse livsstilen din med å begrense soleksponering og bruke solfaktor. Drikk nok vann til å tilføre kroppen den fuktigheten den trenger. Spis Omega-3- rik mat eller ta et Omega-3- tilskudd. Ikke minst er det viktig å bruke spesialtilpassede hudpleieprodukter for din alder. Det er ikke så at de produktene du brukte som 30 åring, nå er de beste for huden din. Vi anbefaler fire viktige trinn i hudpleierutinen: 1. rens huden; 2. styrk huden med en booster; 3. gi fuktighet; 4. beskytt huden med solprodukt beregnet til ansikt.

Huden trenger spesiell oppmerksomhet i og etter overgangsalderen. Husk det er aldri for sent å begynne å ta vare på huden din! Små endringer i din daglige rutine kan utgjøre en stor forskjell.  Vichy har utviklet hudpleieserien Neovadiol spesielt for kvinners hud i og etter overgangsalderen. Produktene i serien styrker huden og etterlater den fastere.

Sjekk brystene jevnlig

Vi oppfordrer alle kvinner til å huske å sjekke brystene sine jevnlig. De fleste av oss har hørt at vi må sjekke brystene regelmessig, men vet du egentlig hva du skal kjenne etter? Enhver forandring som ikke har en åpenbar forklaring, bør undersøkes med tanke på brystkreft. Det er bedre å gå én gang for mye, enn én for lite. Det er enkelt å lære å undersøke brystene selv. Undersøkelsen tar bare noen minutter. Klikk her så viser vi deg hvordan du sjekker.

Kilder: Norsk helseinformatikk, Kreftforeningen, leverandørinfo

Oppdatert: Januar 2021