Gå til innholdGå til kassen

Livsstilen vår sier noe om måten vi lever på, blant annet når det kommer til kosthold, fysisk og sosial aktivitet, bruk av rusmidler, seksualitet og døgnrytme. Noen ganger kan det være nødvendig med enkelte tiltak for å endre livsstilen, enten for å forebygge sykdom eller fremme helsen.

Lav fysisk aktivitet, helseskadelig kosthold, røyking og alkoholbruk øker risikoen for livsstilssykdommer som overvekt, høyt blodtrykk, hjerneslag, diabetes type 2, kols og flere kreftformer. Faktisk er røyking den viktigste enkeltårsak til sykdom og tidlig død i Norge. Lungekreft er den kreftformen som tar flest liv i Norge, og røyking er hovedårsaken.

Stump røyken

Det å slutte å røyke er noe av det viktigste du kan gjøre for å redusere risiko for sykdom og å styrke helsen. Og husk, det er aldri for sent å slutte! Det finnes en rekke ulike reseptfrie nikotinlegemidler, og det er vist at disse legemidlene øker sjansen for å lykkes med å slutte å røyke. Les mer om røykeslutt her. 

Ned i vekt

Overvekt og fedme er et stadig økende problem som gir økt risiko for en rekke sykdommer, som for eksempel diabetes type 2 og kreft, og skyldes en ubalanse mellom energiinntak og energiforbruk over tid. Noen er mer utsatt for å utvikle overvekt og fedme enn andre. Samtidig kan legemiddelbruk, ulike sykdommer samt psykiske og sosiale forhold også påvirke vekten. Det finnes dietter med kaloriunderskudd som kan gi deg en kickstart på vektnedgang, men for å få til en varig vektreduksjon er det viktig å ivareta et balansert og sunt kosthold i kombinasjon med fysisk aktivitet.

Søvn og avslapning

Søvn er en helt nødvendig hviletilstand som er viktig for din mentale og fysiske helse. Søvnproblemer er veldig vanlig, men med gode søvnvaner kan du fremme bedre søvn og forebygge eventuelle fremtidige søvnproblemer. Kronisk mangel på søvn er forbundet med for eksempel overvekt og svekket immunforsvar. Les mer om søvnproblemer her.

Kilder: Store medisinske leksikon, Kreftforeningen, Helsedirektoratet, Helsenorge, leverandørinformasjon

Oppdatert: april 2022