• Enkel reseptbestilling
  • Fri frakt fra 349,-
  • Rask levering
Gå til innholdGå til kassen

Folat, også kjent som vitamin B9 eller folsyre, medvirker til en normal graviditet. Vitaminet spiller en avgjørende rolle i fosterets utvikling og kan bidra til å forhindre fosterskader som for eksempel ryggmargsbrokk. Folattilskudd (folsyretilskudd) er derfor anbefalt fra minst en måned før du blir gravid og i svangerskapets første trimester. Folat er dessuten essensielt for blant annet kroppens oppbygning av DNA, celledeling og dannelse av røde blodceller.

Hva er forskjellen på folat og folsyre?

Folat (vitamin B9) er en samlebetegnelse for folsyre og derivater med lignende egenskaper som folsyre. Folsyre er en syntetisk form for folat, og finnes ikke naturlig i mat. Folsyre er en stabil form av vitaminet og er den formen som oftest brukes som tilskudd. Naturlig folat finnes i mat som for eksempel bladgrønnsaker, sitrusfrukter og fullkornsprodukter.

Hva gjør folat i kroppen?

Folat samarbeider med vitamin B12 om oppbygningen av DNA og produksjon av nye celler, deriblant blodceller (røde blodlegemer). Dette er vitale funksjoner for kroppen vår og understreker viktigheten av å opprettholde et tilstrekkelig nivå av både folat og vitamin B12. Ettersom kroppen ikke produserer vitaminet på egenhånd er det viktig å tilføre en tilstrekkelig mengde gjennom kostholdet, eller som kosttilskudd. Les mer om kosttilskudd her.

Folat er også viktig for fosterutviklingen. Folsyretilskudd til kvinner som planlegger å bli gravide eller er gravide i inntil første trimester kan forebygge nevralrørsdefekter hos nyfødte.

Folsyretilskudd til gravide

I dag forekommer ryggmargsbrokk sjeldent. Likevel er det bred konsensus om at både de som prøver å bli gravide, og de som er i første trimester, bør ta tilskudd av folsyre. Ettersom ryggmargsbrokk medfører lammelser, nedsatt følesans og behov for livslang oppfølging, er dette en tilstand man ønsker å forhindre i størst mulig grad.

Her er våre beste tips og råd til de som ønsker å bli gravide, og de som allerede er det:

  • Før du er gravid: Start med folsyretilskudd minst 1 måned før befruktning, og gjerne samtidig som du slutter med prevensjon og graviditet planlegges. Et daglig tilskudd av folsyre på 400 (µg) mikrogram (0,4 mg) er anbefalt.
  • Når du er gravid: Fortsett med folsyretilskudd gjennom hele første trimester (de 3 første månedene av svangerskapet). Et daglig tilskudd av folsyre på 400 (µg) mikrogram (0,4 mg) er anbefalt.

Det er anbefalt med folsyretilskudd i tillegg til folat fra et sunt og variert kosthold når du er gravid. Det er folat i form av kosttilskudd som er vist å kunne forhindre skader hos barnet. Hvis du er gravid eller ammende finnes det skreddersydde kosttilskudd som inneholder en rekke vitaminer og mineraler, inkludert folsyre. Det finnes også kosttilskudd som kun inneholder folsyre.

Hvis du ikke har planlagt å bli gravid eller av andre grunner ikke har tatt folsyretilskudd, anbefaler vi at du starter med folsyretilskudd så fort du oppdager at du er gravid eller tror at du kan være gravid.

Anbefalt daglig inntak av folat hos ikke-gravide voksne

Alle trenger folat for at kroppen skal fungere som normalt, men det er kun små mengder som trengs. Voksne trenger ca. 300 (µg) mikrogram daglig. De fleste får dekket behovet sitt ved å spise sunt og variert.

Hvem kan ha behov for folsyretilskudd?

Selv om de fleste får i seg tilstrekkelig med folat gjennom kostholdet, er noen grupper mer utsatt for å utvikle folatmangel og de kan ha behov for ekstra tilskudd. Disse gruppene er for eksempel:

  • Gravide i første del av svangerskapet: For gravide er det viktig å innta tilskudd av folsyre i første trimester (de første 3 månedene) ettersom det reduserer risikoen for at barnet utvikler fosterskader som for eksempel ryggmargsbrokk.
  • De som planlegger graviditet: For å sikre at man ikke har folatmangel tidlig i graviditeten er det anbefalt å starte med tilskudd av folsyre allerede fra du planlegger å bli gravid. Tilskudd er anbefalt fra minst en måned før man blir gravid.
  • De med et høyt alkoholinntak: Et forhøyet alkoholinntak over tid kan påvirke opptaket av folat fra tarmen. Alkoholikere er utsatt for å utvikle folatmangel.
  • Personer med et ensidig kosthold: Dersom man spiser ensidig over tid, og ikke inkluderer folatrike matvarer i kostholdet, kan man utvikle folatmangel og derav trenge tilskudd.
  • De som har sykdom eller som har utført operasjoner: Personer som for eksempel har cøliaki, Crohns sykdom eller som har fjernet deler av tarmen, kan ha redusert opptak av folat og kan derfor være utsatt for mangel.
  • Eldre mennesker: Eldre kan ofte ha et mangelfullt og ensidig kosthold, og økende alder kan gi økt risiko for dårligere opptak av folat.

I tillegg til kosttilskudd som kun inneholder folsyre, finnes det også multivitamintilskudd som også inneholder en rekke andre vitaminer og mineraler.

Folat i mat

Det finnes mange gode kilder til vitamin B9 i matveien og de beste kildene er:

  • Fullkornsprodukter (grovt brød, kornblandinger, fullkornsris, fullkornspasta m.m.)
  • Sitrusfrukter (appelsin, sitron, lime, grapefrukt m.m.)
  • Belgvekster (bønner, linser, erter, kikerter m.m.)
  • Grønnsaker (brokkoli, spinat og andre dypgrønne grønnsaker)
  • Bær

Det er greit å merke seg at selv om man inkluderer folatrike matvarer i kostholdet, forsvinner så mye som 50-80 % av vitaminet ved koking.

Symptomer på folatmangel

Som tidligere nevnt kan folatmangel oppstå av flere grunner. Folatmangel kan føre til blodmangel (anemi), hvor man har for lite røde blodceller og lavt hemoglobin. Denne typen anemi kalles megaloblastanemi og er en sjelden årsak til anemi i Norge. I visse tilfeller kan folatmangel også påvirke nervesystemet.

Symptomene på folatmangel kommer som regel i form av tretthet, svimmelhet, nedsatt fysisk yteevne, hjertebank og tungpust, på grunn av lav blodprosent.

Hvis man mistenker folatmangel, kan det måles ved å ta en blodprøve hos lege.

Kilder: Kosthold for gravide, Helsenorge, Folat, folinsyre, Norsk Helseinformatikk, Folat og graviditet, Norsk Helseinformatikk, Folatmangel, Norsk Helseinformatikk, Folatmangel, Norsk legemiddelhåndbok, Spis mer belgfrukter, LHL, Folat, Store norske leksikon, Folsyre, Store norske leksikon, Hva er optimal folatstatus?, Tidsskriftet, Gode levevaner før og i svangerskapet, Helsedirektoratet, Folat og graviditet, Möller's, Folatmangel, Viatris, Folsyretilskudd til kvinner kan forebygge nevralrørsdefekter hos nyfødte, Folkehelseinstituttet, Ryggmargsbrokk, Helsenorge, Alkohol, Viatris.

Oppdatert: oktober 2024