Gå til innholdGå til kassen

Aminosyrer er de grunnleggende byggesteinene i proteiner, og er essensielle for kroppens funksjon og vekst. I sportsernæring har aminosyrer blitt anerkjent som en viktig faktor i å forbedre ytelse, restitusjon og muskelvekst. Essensielle Aminosyrer (EAA) er spesielt viktige å tilføre gjennom kosthold eller tilskudd, da kroppen ikke produserer disse aminosyrene selv.  

Essensielle aminosyrer (EAA) - hva er de og hvorfor er de viktige?

Essensielle aminosyrer (EAA) inkluderer ni aminosyrer som kroppen ikke kan produsere selv. Disse er histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, tryptofan og valin. Hver av disse aminosyrene spiller en unik rolle i kroppen, de er blant annet inkludert i muskelproteinsyntese, hormonproduksjon og cellevekst.  
  
Forskning viser at EAA er spesielt viktig for idrettsutøvere og andre som trener mye eller med høy intensitet. Under intens trening eller konkurranse brytes muskelvev ned, og tilførsel av EAA gjennom kosthold eller tilskudd spiller en avgjørende rolle i å reparere og bygge opp musklene. Spesielt aminosyren leucin har blitt fremhevet som en nøkkelstimulator for muskelproteinsyntese. 

Kvinne og håndmanualer på et treningsstudio

Foto: iStock.com/artursfoto

Fordeler med tilskudd av aminosyrer 

Mange idrettsutøvere tar i bruk tilskudd av aminosyrer som en del av sin ernæringsstrategi. Disse tilskuddene kan gi flere fordeler: 

  • Raskere restitusjon: aminosyrer hjelper til med å redusere muskelnedbrytning etter trening og fremmer raskere heling av skadet vev.
  • Økt muskelproteinsyntese: spesielt EAA-tilskudd, med en fokusert mengde leucin, kan akselerere dannelsen av nye muskelproteiner. 
  • Redusert muskelømhet: aminosyrer kan bidra til å minimere muskelømhet etter intensiv trening, slik at man kan komme raskere tilbake i trening. 
  • Energiforbedring: noen aminosyrer kan konverteres til energi under trening, noe som kan bidra til å opprettholde ytelse under lengre økter. 

Riktig bruk av aminosyrer i sammenheng med trening 

Det er viktig å merke seg at mens tilskudd av aminosyrer kan være gunstige, bør de ikke erstatte et balansert kosthold. Aminosyretilskudd bør betraktes som et supplement til en allerede sunn og variert diett. Det er viktig å konsultere med ernæringseksperter eller helsepersonell før man starter på aminosyretilskudd, spesielt hvis man har underliggende helsemessige forhold som kan påvirkes av dette. 

Kilder: Olympiatoppen, Helsenorge.no, Modern sports nutrition

Oppdatert: september 2023