Gå til innholdGå til kassen

Gravid, med hovne og trøtte ben?

Gravide har god nytte av å bruke kompresjonsstrømper. Vektøkning er helt naturlig i svangerskapet og gir et betydelig økt trykk på venene i bena, noe som igjen kan gi hovne ben og åreknuter.

Hvordan kroppen påvirkes gjennom svangerskapet

Å være gravid er en fantastisk tid der nytt liv blir til. Det er imidlertid ikke til å legge skjul på at svangerskapet innebærer en del forandringer som kan føles utfordrende. Underveis i svangerskapet gjennomgår kroppen din hormonelle forandringer som hos mange kan gi kvalme, sult og ømme bryster. Disse hormonendringene gjør også at bindevevet blir slappere, hvilket er positivt når du skal føde, men som påvirker venene i bena dine negativt.

Vektøkning er en annen helt naturlig forandring som pågår gjennom hele svangerskapet, og ikke noe man skal henge seg for mye opp i. Etter hvert som man blir tyngre, blir det imidlertid økt belastning og ekstra trykk på venene i bena. Bena føles ofte tunge og trette og hovner opp.

Livmoren vokser også etter hvert som graviditeten skrider frem. Den voksende livmoren øker presset på venene ved bekkenet, hvilket gir dårligere passasje for blodet som er på vei tilbake til hjertet. Dette medfører økt trykk i blodårene i bena. I tillegg fordobles blodmengden under svangerskapet, noe som ytterligere bidrar til å øke trykket i venene. Stigende verdier av kjønnshormonet progesteron gjør bindevevet slappere. Det er all denne ekstra belastningen på venene som gjør at gravide er mer utsatt for å få åreknuter.

Åreknuter er utposinger av vener i bena som blir synlige når de buler mot hudoverflaten. Åreknuter kan være plagsomt, men er ingen farlig tilstand. De fleste gravide kvinner får ingen åreknuter, og mange av de kvinnene som utvikler åreknuter under svangerskapet, har hatt det før de ble gravide. De opplever ofte at graviditeten fører til at tilstanden forverres. 

Motvirk tunge og hovne ben med kompresjonsstrømper

Kompresjonsstrømper (også kalt støttestrømper),- er en type strømpe som bidrar til å øke blodsirkulasjonen, noe som motvirker slitne, tunge og hovne ben. Strømpene er stramme og elastiske med en gradert kompresjon som starter rundt ankelen og avtar opp mot leggen. Dette gir økt strømning av blod fra føttene til hjertet.

Bruk av kompresjonsstrømper vil også redusere utbulingen av venene i beina, og er den beste måten å unngå forverring av åreknutene på.

Det anbefales derfor å bruke kompresjonsstrømper under svangerskapet for å unngå plager i bena som hevelse, kramper, åreknuter og,- ømme og trette ben.

Farmasiet har et bredt sortiment med ulike varianter i forskjellig materiale fra Mabs og Jobst.

Det finnes ulike grader av kompresjon i støttestrømper/kompresjonsstrømper. For gravide er det tilstrekkelig å bruke lav kompresjonsklasse (klasse 1)

Velg riktig størrelse på strømpene

For at strømpene skal fungere optimalt må de sitte godt. Det vil si at de hverken må sitte for stramt eller sitte for løst. For å velge riktig størrelse bør du ta utgangspunkt i følgende mål:

  • Ankelens omkrets måles der den er smalest, det vil si ovenfor kulen.
  • Leggens omkrets måles på det tykkeste.
  • For Mabs - strømpene tar man så til sist skostørrelsen med i beregningen, men denne er av mindre betydning. Selv om sko størrelsen avviker noe i forhold til måletabellen, pleier strømpen likevel å sitte godt på foten, da materialet er svært elastisk.
  • Opaque - strømpene har en universell fotlengde, og du tar kun hensyn til målene du har tatt rundt ankel og legg.
  • I produktinfoen til strømpene finner du måletabell med størrelsesangivelse.

Målene tas om morgenen før bena har rukket å bli hovne. For å få riktig effekt er det viktig at målet rundt ankelen er korrekt. Det er fordi kompresjonen starter rundt ankelen og avtar opp mot leggen. 

Riktig bruk av kompresjonsstrømpene

  • Ta kompresjonsstrømpene på om morgenen når bena er minst hovne. Du kan ha på støttestrømper så lenge du er våken, men ta dem av når du skal legge deg om kvelden.
  • Ikke brett støttestrømpene. Dette kan stoppe blodsirkulasjonen, og gi hovne og vonde bein. En støttestrømpe skal slutte omtrent 2 cm under kneskålen.  
  • Dersom du synes det er vanskelig å få støttestrømpene på, er det ulike hjelpemidler du kan benytte. Gummihansker som for eksempel oppvaskhansker vil gi deg et bedre grep, samtidig som de vil beskytte strømpene mot fingernegler slik at de ikke revner. Alternativt finnes egne strømpepåtrekkere.        

Vaskeråd

  • De fleste produsentene anbefaler å vaske støttestrømpene daglig, slik at de trekker seg sammen og opprettholder kompresjonen sin. Støttestrømpene kan maskinvaskes på 40 grader eller etter anvisningen fra produsenten.
  • Ikke bruk skyllemiddel, da dette ødelegger kompresjonen.
  • Ha gjerne strømpene i en vaskepose slik at de ikke blir dratt rundt annet tøy i samme vask.
  • Strømpene kan håndvaskes med litt såpe eller sjampo og henges rett opp dersom det er mer praktisk for deg.

 

Kilde: Norsk helseinformatikk, Helsenorge.no, leverandørinfo

Oppdatert: August 2021