Gå til innholdGå til kassen

Tørr hud

Tørr hud kjennetegnes med at huden føles som den er et nummer for liten. Den kan flasse, klø og sprekker lett.

Tørr hud er ikke en sykdom, men en tilstand karakterisert ved flassende, evt rød, irritert og kløende hud.  Problemet er som regel størst på høsten og om vinteren. Tørr hud finnes som regel i ansiktet, på hendene samt på armer og ben.

Hvorfor blir huden tørr?

Huden vår er dekket av et naturlig fettlag med viktige fettstoffer og oljer. Det ser ut til at overhudens fettinnhold er den viktigste faktoren for hudens evne til å holde på vann og virke som en barriere mot omgivelsene.

Genetikk spiller også en rolle. Hvis det er tendenser til tørr hud i familien, er det større sannsynlighet for at man også selv lider av det eller kommer til å lide av det.

Overdrevet vask med vann og såpe, tørt og varmt inneklima, vintervær, overdrevet soling og andre påvirkninger fra omgivelsene har stor betydning for uttørring av huden.

Kan man forebygge tørr hud?

 • Begrens dusjing og bading, og skru ned temperaturen på vannet.
 • Unngå overdrevet bruk av såpe. Såper fjerner fettstoffer i huden, og kan ved overdreven bruk skade hudens naturlige barriere.
 • Bytt ut såpe med en dusjolje. Dusjolje vasker like rent som vanlig såpe, men er mer fuktighetsbevarende. Dersom det er behov for såpe, bruk en hudvennlig variant som LRP Lipikar syndet, A-Derma Exomega foaming gel, Cosmica Special care såpe eller Exomega foaming gel.
 • Tørk huden din uten å gni med håndkledet. Klapp deg heller tørr.
 • Bruk fuktighetskrem eller -lotion etter at du har dusjet eller badet og fortsatt er litt fuktig på huden.
 • Gå med lett og luftig bomullstøy, det nedsetter hudirritasjonen. Sømmer og irriterende merkelapper kan være en plage for huden.
 • Tørr hud kan også skyldes for lite væskeinntak. Sørg for å drikke rikelig.
 • Omega-3 fettsyrer kan bidra til å myke opp tørr hud ved å holde på fuktigheten bedre.

Tørr hud forverres om vinteren

I tillegg til såpe og varmt vann, er klima og temperaturendringer også en synder når det kommer til tørrhet. Vi som bor i Norge plages ofte med sensitiv hud om vinteren. Det er kaldt ute og varmt inne, og luften er som regel for tørr. Se våre fete fuktighetskremer.

Hva kan du gjøre når huden klør?

Hud som er tørr og klør, trenger fuktighet! Jevnlig bruk at fuktighetsbevarende kremer vil både gi fuktighet og mykhet i huden og samtidig gjøre hudbarrieren mer motstandsdyktig. Påfør huden med en tilstrekkelig fet fuktighetskrem morgen og kveld og alltid etter kontakt med vann. Fuktighetskrem er egnet både til forebygging og pleie av tørr hud.

Fuktighetskremer finnes i ulike varianter: som lotion, krem eller balm, hvor forskjellen ligger i fettinnholdet. Når du skal velge fuktighetskrem bør du prøve deg fram. Til sommerbruk er det som oftest best med en lett fuktighetskrem, mens til vinterbruk er bedre med en fetere fuktighetskrem.

Ulike fuktighetskremer. Hvilken skal jeg velge?

 • Lotion - En lett og nærende fuktighetskrem. Trekker raskt inn i huden og etterlater huden myk og smidig. Egner seg for normal til lett tørr hud og til bruk i «hvileperioder» eller på sommeren.
 • Krem - En fuktighetskrem som har en rikere konsistens enn lotion. Trekker raskt inn huden og gir en god følelse av velvære. Krem egner seg for normal, tørr til svært tørr hud.
 • Balm - En fuktighetskrem som er rik konsistens, lett å påføre og trekker raskt inn i huden, uten å virke fet. Den er ikke klissete, huden blir silkemyk etter påføring. Utrolig behagelig å smøre ut på huden. Balm er for deg som har en tørr til svært tørr hud og trenger intensiv pleie. Perfekt å bruke vinterstid.

Fuktighetskrem med karbamid anbefales til svært tørr hud og eksem. Karbamid binder hudens egen fuktighet. Det kan gi litt svie, men dette er ufarlig. Visste du at ved atopisk eksem kan man få Canoderm karbamidkrem 500 gram på blå resept?

Ved veldig sterk kløe og tørr hud kan du forsøke kortisonkrem eller salve på huden. Det finnes milde reseptfrie kortisonkremer og -salve som du kan påføre i inntil en uke. Påfør i tynt lag på det aktuelle området, vent 10 minutter og smør en fuktighetskrem utenpå for å tilføre fuktighet.  Kontakt lege etter 1 ukes behandling hvis plagene blir verre eller ikke blir bedre.

Kilder: Norsk helseinformatikk, Felleskatalogen og leverandørinfo

Oppdatert: Oktober 2020