Gå til innholdGå til kassen

Vitamin C har blitt en stadig mer populær ingrediens innenfor hudpleie, mye på grunn av sin evne til å gi en sunn, jevn og glødende hud. Vitamin C er særlig kjent for å minske synligheten av arr, solskader og pigmentflekker.

I hudpleie kan vitamin C kjennes igjen ved navnene:

  • Askorbinsyre
  • Askorbylfosfat 
  • Askorbylpalmitat 

Slik hjelper vitamin C huden

Vitamin C i hudpleie finnes blant annet i form av serum, som aktiv ingrediens i ansiktskremer, i toner og i ansiktsmasker. Ingrediensen kan hjelpe huden på flere ulike måter:  

  • Stimulerer cellefornyelsen i huden, noe som kan bidra til mer glød og mindre gusten hud. 
  • Bidrar til å jevne ut hudtonen og minsker synligheten av pigmentflekker, arr og solskader. 
  • Bidrar til å øke kollagenproduksjonen i huden, noe som kan minske synligheten av fine linjer og rynker. 
  • Har en positiv effekt på hudens elastisitet. 

Forsiktighet ved bruk av Vitamin C

Vitamin C er en kraftig antioksidant med mange fordeler, men kan være ustabilt og sensitivt for ytre påvirkninger som lys, temperatur og luft. Særlig C vitaminprodukter med askorbinsyre kan være sensitive for temperatur, luft og lys. Derfor er det viktig å velge riktige, stabile vitamin C-produkter av høy kvalitet, og å oppbevare dem riktig. 
 
De fleste C vitamin serum har en konsentrasjon på 10-25 %, og dette er nok for de fleste hudtyper. Høyere konsentrasjon betyr ikke nødvendigvis bedre virkning.  
 
Vis forsiktighet dersom du ønsker å kombinere niacinamid og vitamin C. Det er mulig og ofte fordelaktig for huden å kombinere disse to, men påfør da vitamin C først, la huden bli helt tørr og påfør deretter niacinamid. Eventuelt kan vitamin C påføres på morgenen og niacinamid på kvelden.  
 
Vitamin C i bør ikke kombineres med benzyolperoksid, da dette kan føre til at vitamin C har dårligere effekt og/eller at huden blir irritert.

Ønsker du å innføre vitamin C i din hudpleierutine?

Som med de fleste aktive ingredienser, er det lurt å gradvis innføre vitamin C i din hudpleierutine. Dette kan gjøres ved å velge et produkt med lav konsentrasjon eller å bare bruke produktet et par dager i uken til å begynne med. Deretter kan hyppighet og konsentrasjon økes, så lenge man ikke opplever irritasjon i huden. Husk å alltid bruke solkrem dersom du bruker produkter med vitamin C på dagtid.
 
Sjekk vårt utvalg av serum, ansiktskremer, toner og ansiktsmasker med vitamin C.

Har du spørsmål om bruk av vitamin C? Kontakt kundesenteret vårt for å snakke med en farmasøyt, hudpleier eller apotektekniker.

Kilder: Harvard Health, National Center for Biotechnology Information, Skinsecret, Dr. Greve Pharma, Min mote

Oppdatert: oktober 2023