Gå til innholdGå til kassen

Hendene våre skal tåle mye, derfor må vi stelle pent med dem. Selv om du kanskje ikke tenker over det til daglig, er det hendene som tar støyten i hverdagslige gjøremål. De er konstant eksponert for vær og vind, og de vaskes oftere enn andre deler av kroppen.

Tørre hender er plagsomt og kan føre til sprekker og sår som gjør skikkelig vondt. Tørre hender mangler ofte både fuktighet, fett og en fungerende beskyttelse. Når hendene er tørre gjelder det å være trofast mot håndkremen, og den må brukes flere ganger om dagen! Løsningen er å finne og bruke en håndkrem som trekker raskt inn i huden, og som ikke blir liggende som et klissete lag utenpå.

Hvorfor blir hendene tørre?

Tørr hud og tørre hender kan arves. Hudens grad av tørrhet vil variere mellom ulike sesonger, og huden oppleves ofte ekstra tørr om vinteren. Hyppig håndvask kan også være med på å tørke ut huden på hendene. Kanskje du jobber som frisør, helse- eller vaskepersonell hvor du vasker hendene ofte? Hyppig håndvask skader eller tynner ut det naturlige fettlaget i huden, slik at den blir tørr og utsatt for kontakteksem. Barrierelaget på hendene vaskes bort, og huden blir dårligere til å holde på fuktighet. Den kalde og tørre vinterluften forverrer problemet ved at vannet i huden fordamper lettere. Du sitter igjen med ru og tørre hender. Bruker du håndsprit til desinfeksjon av hendene flere ganger om dagen, vil dette også virke uttørrende på huden.

Gode råd for å forebygge tørre hender

Hvis du har tørre hender, må hudbarrieren bygges opp igjen. Det kan du gjøre med riktig håndpleie. Her er tipsene som holder hendene myke og fine. For hvem vil vel ikke ha silkemyke hender?

  • Unngå overdreven vask av hendene.
  • Bruk temperert vann, ikke for varmt og ikke for kaldt. Varmt eller kaldt vann kan føre til økt blodsirkulasjon og derav gi økt kløe.
  • Er du mye i kontakt med vann; Bruk en «usynlig hanske». Kremen tilfører huden fuktighet og legger seg som en beskyttende hinne på huden.
  • Bruk en mild håndsåpe.
  • Bruk en håndkrem når du føler du trenger det, gjerne daglig og flere ganger om dagen. 
  • Om kvelden kan hendene smøres godt inn med en fet fuktighetskrem. Ønsker du en ekstra effekt, kan du trekke over et par bomulls- eller bambushansker. Dette vil gjøre underverker for hendene dine.
  • Bruk votter eller hansker ute i vinterhalvåret.

Lurt å bruke ulike håndkremer på dagtid og om kvelden

En god håndkrem vil forebygge og pleie tørre hender. Jo tørrere hud du har, desto fetere krem bør du bruke. Ofte vil det være behov for flere typer håndkremer avhengig av tiden på døgnet, ulike årstider og ved ulike problemer. En god håndkrem skal ikke føles klissete. På dagen anbefaler vi deg å bruke en lett håndkrem som trekker raskt inn i huden, og å bruke den så ofte som nødvendig. Om natten kan du bruke en litt fetere krem. Smør deg inn med håndkrem før du skal sove. Da får håndkremen virkelig tid til å trekke seg inn.

Håndkrem som gir ekstra pleie

Det finnes mange ulike håndkremer og noen ganger trenger man en som gjør det lille ekstra for hendene. Ønsker du en håndkrem som gir ekstra pleie vil vi anbefale Avène Cicalfate og La Roshe-Posay Cicaplast som begge gir ekstra beskyttelse og pleie for hender som er tørre, ru, såre og irriterte. Kanskje du har fått sprekker på hender og fingertuppene? Begge vil danne en beskyttende barriere på huden. A-Derma håndkrem er en håndkrem som er basert på Rhealba ® havreekstrakt som reduserer rødhet, irritasjoner og kløe i huden. 

Karbamid er et annet innholdsstoff det kan være aktuelt å se etter. Karbamid er et av kroppens egne stoffer som holder på fuktigheten i huden. Karbamidholdige kremer, som Canoderm, kan være aktuelt å bruke på natten. Vær obs på at karbamid kan svi om det er sprekker i huden.

Neglepleie

Neglene og huden rundt er på lik linje med hendene utsatt for uttørring i høst- og vintermånedene. De blir ofte tørrere og mer sprø på denne årstiden. Håndkrem er viktig å bruke! I tillegg kan en neglebåndsolje som nærer og styrker neglene, være aktuelt.

Ha med deg håndkrem hvor du enn er, og smør deg alltid etter at du har vasket hendene. Ha en håndkrem lett tilgjengelig og gjerne på flere steder: en i veska, en på nattbordet, en på toalettet osv.

Kilde: Norsk helseinformatikk, Leverandørinfo

Oppdatert: februar 2022.