Gå til innholdGå til kassen

Tørr hud kjennetegnes ved at huden føles som den er et nummer for liten. Den kan flasse, klø og sprekker lett.

Tørr hud er ikke en sykdom. men en tilstand karakterisert ved flassende, og eventuelt rød, irritert og kløende hud. Problemet er som regel størst på høsten og om vinteren. Tørr hud finnes som regel i ansiktet og på hendene, samt på armer og ben.

Hvorfor blir huden tørr?

Huden vår er dekket av et naturlig fettlag med viktige fettstoffer og oljer. Det ser ut til at overhudens fettinnhold er den viktigste faktoren for hudens evne til å holde på vann og virke som en barriere mot omgivelsene.

Genetikk spiller også en rolle. Dersom det er tendenser til tørr hud i familien er det større sannsynlighet for at man også selv lider av det, eller kommer til å lide av det.

Overdreven vask med vann og såpe, tørt og varmt inneklima, vintervær, overdrevet soling og andre påvirkninger fra omgivelsene har stor betydning for uttørring av huden.

Kan man forebygge tørr hud?

 • Begrens dusjing og bading, og skru ned temperaturen på vannet.
 • Unngå overdreven bruk av såpe. Såper fjerner fettstoffer i huden og kan ved overdreven bruk skade hudens naturlige barriere.
 • Bytt ut såpe med en dusjolje. Dusjolje vasker like rent som vanlig såpe, men er mer fuktighetsbevarende.
 • Tørk huden din uten å gni med håndkledet. Klapp deg heller tørr.
 • Bruk fuktighetskrem eller -lotion etter at du har dusjet eller badet og fortsatt er litt fuktig på huden.
 • Gå med lett og luftig bomullstøy, det minsker hudirritasjonen. Sømmer og irriterende merkelapper kan være en plage for huden.
 • Tørr hud kan også skyldes for lite væskeinntak. Sørg for å drikke rikelig med vann i løpet av dagen.
 • Omega-3 fettsyrer kan bidra til å myke opp tørr hud ved å holde på fuktigheten bedre.

Tørr hud forverres om vinteren

I tillegg til såpe og varmt vann er klima og temperaturendringer også en synder når det kommer til tørrhet. Vi som bor i Norge plages ofte med sensitiv hud om vinteren. Det er kaldt ute og varmt inne, og luften er som regel for tørr. Se vårt utvalg av fete fuktighetskremer her.

Hva kan du gjøre når huden klør?

Hud som er tørr og klør trenger fuktighet! Jevnlig bruk av fuktighetsbevarende kremer vil både gi fuktighet og mykhet i huden og samtidig gjøre hudbarrieren mer motstandsdyktig. Påfør huden en tilstrekkelig fet fuktighetskrem morgen og kveld og alltid etter kontakt med vann. Fuktighetskrem er egnet både til forebygging og pleie av tørr hud.

Fuktighetskremer finnes i ulike varianter som: lotion, krem eller balm, hvor forskjellen ligger i fettinnholdet. Når du skal velge fuktighetskrem bør du prøve deg fram. Til sommerbruk er det som oftest best med en lett fuktighetskrem, mens til vinterbruk vil det ofte være bedre med en fetere fuktighetskrem.

Ulike fuktighetskremer. Hvilken skal jeg velge?

 • Lotion - En lett og nærende fuktighetskrem. Trekker raskt inn i huden og etterlater huden myk og smidig. Egner seg for normal til lett tørr hud og til bruk i «hvileperioder» eller på sommeren.
 • Krem - En fuktighetskrem som har en rikere konsistens enn lotion. Trekker raskt inn huden og tilføre fukt og mykhet til huden. Krem egner seg best for normal og tørr til svært tørr hud.
 • Balm - En fuktighetskrem som har en rik og tykk konsistens, men er lett å påføre og trekker raskt inn i huden, uten å virke fet. Den er ikke klissete og huden vil føles silkemyk etter påføring. Balm er for deg som har en tørr til svært tørr hud og trenger intensiv pleie. Perfekt å bruke på vinterstid.

Fuktighetskrem med karbamid anbefales til svært tørr hud og eksem. Karbamid binder hudens egen fuktighet. Det kan gi litt svie, men dette er ufarlig.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Felleskatalogen, leverandørinformasjon

Oppdatert: november 2023