Gå til innholdGå til kassen

Mange opplever å få mørkere flekker i ansiktet eller på andre deler av kroppen. Disse hudområdene med mørkere farge kalles pigmentflekker, og de er som regel ikke farlige. Selv om pigmentflekkene kan se veldig like ut, finnes det forskjellige typer. Det er mange som ønsker å behandle pigmentflekker av kosmetiske årsaker, men det er ikke alltid man kan gjøre noe med dem. Soleksponering er hovedårsaken til at man får pigmentflekker, men andre faktorer som genetikk, kviser, legemidler og graviditet har også noe å si.

Pigmentering av huden avhenger av hudtype og soleksponering. Pigmentcellene i huden produserer melanin (en gruppe fargestoffer), og det oppstår fargeforandring når pigmentcellene produserer for mye av melanin. Det kan for eksempel dannes mer melanin i hudområder med skadet hud og på grunn av hormonell stimulering.

Nærbilde av kvinne med pigmentflekker

Foto: iStock.com/Cunaplus_M.Faba

Hvilke er de vanligste formene for hyperpigmentering?

Melasma

Melasma (kloasma) er en hudtilstand med økt pigmentering i huden, som forverres ved soleksponering. Det er ikke alltid man kjenner til årsaken til hvorfor noen utvikler disse pigmentflekkene, men tilstanden er vanligst blant kvinner og særlig hos gravide. Hos noen kvinner kan bruk av hormonell prevensjon fremkalle pigmentforandringer.

Nesten alle kvinner opplever hyperpigmentering i svangerskapet, trolig på grunn av hormonelle endringer. I ansiktet er det særlig kinnene, neseroten, pannen og overleppen som er utsatt for slik økt pigmentering. Andre typiske hudområder som rammes er områdene rundt brystvortene, omkring kjønnsorganene og armhulene. I tillegg kan arr og føflekker mørkne. Hudtilstanden går tilbake etter fødselen hos de aller fleste, men noen har det i flere år eller livet ut.

Leverflekker

Leverflekker (Lentigo solare), også kalt solflekker eller aldersflekker, er godartede pigmentflekker som skyldes sterk og/eller langvarig eksponering for sol. De fleste får slike pigmentflekker, men noen kan være arvelig disponert. Fargen på flekkene kan variere fra lys til mørk brun, og kan utvikles gradvis eller oppstå over kort tid. Leverflekker utvikles på typiske soleksponerte områder som ansikt og håndrygger.

Postinflammatorisk hyperpigmentering

Ved postinflammatorisk hyperpigmentering har man økt pigmentering i huden etter en betennelsestilstand. Vanlige utløsende årsaker er atopisk eksem, kviser, insektsstikk, skrubbsår og hudinfeksjoner. Slik hyperpigmentering er vanligst hos de med mørkere hudtype, og går over av seg selv med tiden.

Hvordan kan man forebygge pigmentflekker?

Sol kan forverre pigmentflekker, så det er viktig å huske solkrem med høy solfaktor for å forhindre utvikling eller forverring. Pigmentering kan vare lenge, og selv om den på lang sikt kan bedre seg, kan noen ha slike fargeforandringer i flere år eller resten av livet. Solbeskyttelse er den viktigste behandlingen, men i noen tilfeller finnes det også legemidler for lokal behandling. Riktig hudpleie er viktig for en frisk hud, og i dag finnes det mange ulike hudpleieprodukter med aktive ingredienser som kan bedre pigmentflekker, jevne ut hudtonen og gi en finere glød.

Hva kan man gjøre med pigmentflekker?

C-vitamin (askorbinsyre)

C-vitamin er en antioksidant som er mye brukt i hudpleie. Vitamin C virker eksfolierende på huden, har en utjevnende effekt på hudtonen og kan lysne pigmentflekker og arr. C-vitamin kan også ha en forebyggende effekt mot hyperpigmentering. En toner som Dr Greve Pharma Vitamin C Glow Toner påføres etter ansiktsrens, og før serum og dagkrem. Hvis du ikke ønsker så mange trinn i rutinen din, kan en dagkrem som REN Radiance Glow Daily Vitamin C Gel Cream være fint for å innføre C-vitamin i hudpleierutinen. For ekstra fukt og pleie kan serum eller boostere som Q+A Vitamin C Brightening Serum og Cosmica Face Glow Booster tilføre det lille ekstra i rutinen din, før du påfører fuktighetskrem.

Se alle våre hudpleieprodukter med innhold av vitamin C her.

A-vitamin (retinol)

A-vitamin stimulerer cellefornyelsen i huden, og kan på den måten bedre pigmentflekker og bidra til en fastere hud med redusert synlighet av rynker. Dette kan gi en jevnere og glattere hud. Pro-retinol er en mildere og mer skånsom variant av A-vitamin som omdannes til retinol i huden. Et serum som The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion kan være fint å starte med om du ikke har brukt retinol før, ellers kan vi også anbefale en nærende nattkrem med pro-retinol, som Dr Greve Pharma Pro-Retinol Anti Age Nattkrem.

Se alle våre hudpleieprodukter med retinol her.

AHA-syrer

AHA-syrer som glykolsyre, mandelsyre og melkesyre virker eksfolierende på huden og bidrar til en finere glød og jevnere hudtone. En toner som REN Ready Steady Glow Daily AHA Tonic passer til alle hudtyper, mens COSRX AHA/BHA Clarifying Treatment Toner er spesielt god for deg som sliter med urenheter.

Tips!

  • Hvis du har sensitiv hud anbefaler vi å starte med lavere konsentrasjoner av de aktive ingrediensene for å bygge opp toleranse, siden slike produkter kan virke irriterende på huden.
  • Vær forsiktig med å blande mange ulike aktive ingredienser i samme rutine. En god tommelfingerregel kan være å holde seg til én aktiv ingrediens om gangen, for eksempel C-vitamin om morgenen og retinol om kvelden.
  • Påfør C-vitamin før solfaktor for enda bedre beskyttelse og effekt.
  • Huden blir mer solsensitiv når du bruker produkter med retinol og AHA- og BHA-syrer, så disse produktene bør helst brukes om kvelden. Husk å alltid påføre solfaktor om morgenen. Vurder om du skal stoppe med slike produkter i de mest solfylte månedene, særlig om du har en sensitiv hud.
  • Retinol skal ikke brukes av gravide eller ammende.

Kontakt lege dersom du får pigmentflekker som er svarte, flerfargede, ujevne eller endrer seg.

Kilder: Store medisinske leksikon, Norsk Helseinformatikk, Relis, leverandørinformasjon, Lommelegen, Oslo Hudlegesenter, Maja.no.

Oppdatert: april 2024