Gå til innholdGå til kassen

Niacinamid er en aktiv ingrediens som kan bidra til å minske synligheten av pigmentflekker, jevne ut hudtonen, balansere en svekket hudbarriere, minske synligheten og fremkomsten av sorte prikker, urenheter og kviser, jevne ut hudstrukturen og minske synligheten av fine linjer og rynker. Niacinamid har fått mye oppmerksomhet de siste årene, og finnes i blant annet serum og ansiktskremer.

Slik hjelper niacinamid huden

Niacinamid er en form for vitamin B3 som er så mild at den tolereres av de aller fleste. Niacinamid kan hjelpe huden på flere ulike måter:

  • Reduserer ujevnheter og pigmentflekker i huden ved å forhindre at melanin fra melaninproduserende celler overføres til hudcellene.
  • Stimulerer til økt produksjon av ceramider, noe som forhindrer fuktighetstap i huden.
  • Reduserer rødhet i huden ved å gjenopprette hudbalansen og styrke hudbarrieren.
  • Minsker synligheten av fine linjer og rynker ved å stimulere produksjonen av kollagen, som sørger for elastisitet i huden. 
  • Minsker urenheter og kviser ved å regulere talgproduksjonen i huden.

Niacinamid kan brukes både morgen og kveld. Kombiner gjerne produkter med niacinamid og hyaluronsyre i hudpleierutinen din, da disse ingrediensene sammen vil bidra til enda bedre fuktbalanse og elastisitet i huden.

Finnes det produkter niacinamid ikke skal kombineres med?

Eldre forskning antydet at det bør vises forsiktighet ved kombinasjonen niacinamid og vitamin C (askorbinsyre). Dette har man sett bort fra i nyere hudpleie, og kombinasjonen anses i dag som trygg. Likevel finnes det noen retningslinjer for denne kombinasjonen: 

  • Vitamin C bør påføres først. 
  • Vent deretter til huden er helt tørr før du påfører niacinamid.

På denne måten får vitamin C trukket godt inn i huden, det er mindre sjanse for at huden blir irritert, og C-vitaminets pH-verdi forstyrres ikke.
 
Niacinamid er en mild ingrediens, som selv de fleste med sensitiv hud kan bruke. Er du likevel usikker på om huden din tåler niacinamid? Da er det anbefalt å teste et serum eller en ansiktskrem med niacinamid på et lite hudområde og sjekke om huden får en reaksjon.

Har du spørsmål om bruk av niacinamid? Kontakt kundesenteret vårt for å snakke med farmasøyt, hudpleier eller apotektekniker.

Kilder: Cleveland clinic, Healthline, CNN, WebMD, The Ordinary

Oppdatert: oktober 2023