Gå til innholdGå til kassen

Har du opplevd at huden føles stram, klør og er ubehagelig? Da kan det hende at din hud faller under kategorien hypersensitiv hud.

Hva er hypersensitiv hud?

Det finnes mange forskjellige grader av sensitivitet tilknyttet huden. Alt fra små reaksjoner på ytre stimuli, til mer alvorlig intoleranse eller allergi ovenfor bestemte stoffer. Generelt sett kan man si at hypersensitiv hud er hud som overreagerer på stimuli, som normalt ikke ville fått huden til å reagere. Dette kan være kjemiske stoffer i pleieprodukter, men også faktorer slik som været og stress.

Du lurer kanskje på hvorfor det er slik at noen reagerer så lett på noe som andre ikke reagerer på. Hva er det egentlig som skjer i huden når den overreagerer? Personer med hypersensitiv hud har en mer åpen hudbarriere. Dette fører til at eksterne aggressorer trenger lettere inn i huden og skaper irritasjon. Samtidig skjer det en overproduksjon av signaler til hjernen via sensoriske neuroner. Dette blir til en ond sirkel, ettersom signalene stimulerer cellene i overhuden og dermed virker som en trigger på nervefibrene, slik at huden igjen blir mer sensitiv.

Hvordan føles hypersensitiv hud?

Hypersensitiv hud oppleves som forskjellige grader av prikkende følelse, stramhet, rødhet og generelt ubehag i huden. De fleste med hypersensitiv hud opplever tilstanden som meget uforutsigbar. Det er aldri helt lett å vite hvorfor og på hva huden overreagerer. Det er en av grunnene til at hypersensitiv hud kan oppleves så sjenerende.

Hvordan vet man om man har hypersensitiv hud?

Det er forskjellige grader av hypersensitiv hud: fra alvorlig intoleranse og allergi, til overreaktiv hud og lettere hypersensitivitet. Opplever du ofte:

 • At huden din plutselig blir varm?
 • At huden din rødmer spontant?
 •  At huden din føles prikkende?
 • At huden din føles stram?
 • At huden din føles ubehagelig?
 • At huden din flasser?

Hvis du kjenner deg igjen i et eller flere av disse punktene, kan det være at du har hypersensitiv hud.

Hvis du mistenker at du har allergi, burde du kontakte lege, slik at du kan få hjelp til å finne ut av hva du ikke tåler. Da er det viktig å sjekke ingredienslisten på hudleieprodukter nøye og unngå det eller de stoffene du ikke tåler.

Hvis det derimot ikke er allergi, kan det være vanskelig å stille en mer spesifikk diagnose. Heldigvis finnes det flere hudpleieprodukter som er spesielt utviklet til hypersensitiv hud. Disse har ofte god virkning, uansett hvilken grad av hypersensitivitet du opplever.

Velg de riktige hudpleieproduktene til hypersensitiv hud

Selv om du ikke er sikker på akkurat hvilken type hypersensitiv hud du har, er det hjelp å få i spesialutviklet dermokosmetikk. Når du skal velge en hudpleieserie er det flere ting du bør tenke på. Du burde naturligvis velge en serie som er spesielt utviklet til å redusere hudens overreaktivitet, men det er også andre ting du bør tenke på:

 • Både ansiktsrens og krem bør være uten parfyme og fargestoffer.
 • Vann fra springen tørker ut huden. Velg derfor en rens som ikke skal skylles av med vann.
 • Ettersom hudbarrieren din er svekket, bør du velge produkter som virker både styrkende og gjenoppbyggende.
 • En sunn hud har en sunn mikroflora. Se derfor etter en serie som også beskytter hudens mikroflora.
 • Sjekk at kremen du velger jobber aktivt for å redusere hudens sensitivitet.
 • Velg også gjerne en krem som har høy affinitet med huden, altså at den matcher huden godt og tas opp raskt.

Slik får du suksess med din hudpleierutine til hypersensitiv hud

Det er viktig å pleie din intolerante eller hypersensitive hud for å minske plagene du opplever. Med de riktige hudpleieproduktene vil du oppleve at du får mer kontroll over huden og at den ikke overreagerer på de mest ubeleilige tidspunktene.

Prøv disse gode rådene for en langvarig effekt:

 • Hold det enkelt. Prioriter en enkel rutine, slik at det blir lettere å faktisk gjennomføre den.
 • Ikke hopp over rens av huden. Det er nemlig veldig viktig å få fjernet forurensningspartikler, sminke og lignende, slik at huden er mottakelig for en beroligende og gjenoppbyggende ansiktskrem.
 • Påfør din ansiktsrens med fingrene, i stedet for med et bomullspad. Det er nemlig mildere for huden. I tillegg unngår du at bomullspaden irriterer huden.
 • Når huden overreagerer, kan du lage en beroligende kompress med termalkildevann. Termalkildevannet kan du også med fordel bruke mellom ansiktsrens og krem for å berolige og fukte huden ytterligere.
 • Vær forsiktig når du påfører ansiktskrem. Start ved nesen, fordel så kremen ut mot sidene med fingerspissene. Unngå å gni for mye, da det kan irritere huden.
 • Sist, men ikke minst, husk å gjenta rutinen din hver eneste dag. Dette er essensielt for at produktene skal få tid til å virke og for at du skal få en langtidsvirkende effekt.

Artikkelen er skrevet i samarbeid med Avène.

Oppdatert: mars 2022