Gå til innholdGå til kassen

Rens av huden inngår i den personlige hygienen og i den daglige pleien av huden din. Det bidrar til å holde huden sunn og frisk og hudens naturlige funksjoner opprettholdes. Ved å rense huden fjerner du smuss, forurensning, make-up, døde hudceller, talg og svette. Å rengjøre huden forebygger akne, og hindrer at porene tilstoppes.

Det hjelper fint lite med dyre kremer, serum og andre produkter hvis du ikke renser huden godt nok.  De aktive stoffene i serum og kremer har nemlig liten effekt på urenset hud. Det vil si at du får mer effekt av innkjøpte dag- og nattkremer, og andre målrettede produkter som serum og maske dersom huden er ren.

Hva bør huden renses med?

Din hudtype er avgjørende for valg av renseprodukter og fremgangsmåte for din renserutine. Ulike hudtyper som tørr, fet eller blandingshud krever forskjellige virkestoffer og fukt for optimal pleie.

Normal hud

Du har hverken tørr eller fet hud, men kan oppleve noe fetere hud i T-sonen. Dine produkter skal i hovedsak ikke tørke ut huden og de skal gi tilstrekkelig fukt.

For en normal hudtype er det anbefalt med rensegele eller rensevann.

Tørr hud:

Huden kjennes ofte stram, og du flasser lett. Din hud trenger fukt og dine renseprodukter bør være milde mot huden din.

For en tørr hudtype er det anbefalt med rensemelk eller renseolje.

Fet/uren hud:

Dersom du har fet hud har du ofte høy talgproduksjon som gir deg blank hud, og trolig opplever du urenheter også i voksen alder.

For en fet/uren hudtype er det anbefalt med renseskum eller rensegele.

Avslutt gjerne med et ansiktsvann, som er lett poresammentrekkende, PH-nøytraliserende og etterlater huden med en ren og frisk følelse.

Huden bør renses både morgen og kveld. Etter en grundig rens er huden klargjort for serum og fuktighetskrem.

Den vanligste tabben mange gjør er å rense huden for raskt. Dobbel-rens = dobbelt så bra!

Etter en vanlig rens etterlates nemlig rester av oljebasert makeup, solkrem, forurensning og talg på huden som må fjernes før du påfører krem og eventuelt sminke. Bruker du make-up er det ekstra viktig å rense huden to ganger spesielt på kveldstid, første runde med rens har i oppgave å løse opp og fjerne make-up, mens runde to skal rense huden!

* Hvorfor bruke peeling/skrubb/eksfoliering?

Peeling av huden forbedrer hudens utseende og kvalitet, fjerner døde hudceller og stimulerer cellefornyelsen. Det er anbefalt å peele huden 1-2 ganger i uken. For en tørr/sensitiv hud holder det med 1 gang i uken. Unngå de groveste korn peelingene.

* Hvorfor bør vi bruke dagkrem?

En dagkrem beskytter og opprettholder fuktigheten i huden. En dagkrem tilfører næring og ivaretar de forskjellige hudtypenes behov.

* Hvorfor bør vi bruke nattkrem?

En nattkrem inneholder gjerne mer aktive stoffer enn en dagkrem og den hjelper huden med å fornye seg. Noen dagkremer inneholder solfaktor noe som kan gjøre huden mer sensitivisert om det brukes hele døgnet, bruk heller en egnet nattkrem for ditt behov. En nattkrem gir næring og restaurerer huden gjennom natten.

* Hvorfor bør vi bruke øyekrem?

Huden rundt øyepartiet er tynnere og tåler mindre enn resten av huden i ansiktet. En øyekrem har derfor en mye tynnere konsistens. En øyekrem tilfører fukt og demper poser og mørke ringer under øynene. Huden rundt øynene kan bli tørr dersom man bruker produkter som er ment for resten av ansiktet.

* Hvorfor bør vi bruke serum?

Serum er et produkt med høyere innhold av aktive ingredienser og gir huden et ekstra boost. Velg et serum som gir mer fukt, mer glød eller bekjemper rynker. Serum påføres etter rens, men før dag-og/eller nattkrem. Et serum trekker dypere ned i huden enn hva en krem klarer. Bruk gjerne serum daglig for optimalt resultat av din hudpleie.

* Hvorfor bør vi bruke ansiktsmaske?

Ansiktsmasker gir huden det lille ekstra. Du kan velge mellom rene fuktmasker, peelingmasker, masker som gir glød eller bekjemper rynker. Velg ut ifra det du ønsker å forbedre og bruk masken gjerne 1-2 ganger per uke.

Kilder: Hudpleieakademiet

Oppdatert: November 2020