Gå til innholdGå til kassen

Normalt mister vi opptil ca. 100 hårstrå i døgnet, men mange opplever av ulike årsaker større hårtap enn det. Hårtap kan for eksempel skyldes hormoner, graviditet, sykdom, ernæringsmangel, arv eller medisiner. Den vanligste formen for hårtap kalles androgen alopeci (mannlig håravfall) og er ofte arvelig betinget. Spesifikk mangel på vitaminer, spesielt B-vitaminer, sink eller jern vil kunne påvirke hårveksten.

Mannlig håravfall

Androgen alopeci skyldes en økt følsomhet for dihydrotestosteron (DHT). Hårsekkene skrumper og hårets vekstfase avkortes, håret blir tynnere og tynnere før hårveksten til slutt stopper helt opp. De fleste menn vil i varierende grad oppleve dette, og noen opplever slikt håravfall allerede før 20-årsalderen. Kvinner kan også oppleve dette, men hårtapet er mer diffust og blir ikke like uttalt.

Hos menn starter hårtapet vanligvis ved tinningene, og man får det vi ofte kaller «høye viker». Når hårtapet blir større, er det typisk å utvikle «måne» i bakhodet. For kvinner vil hårtapet først og fremst oppstå midt oppe på hodet og tynne ut håret.

Hårtap er et normalt fenomen, og bør normalt ikke behandles med legemidler. Noen opplever hårtap som sjenerende og psykisk belastende, og ønsker derfor likevel å forsøke medisinsk behandling av kosmetiske årsaker. Slik behandling bør starte tidlig og har varierende og begrenset effekt. Behandlingen må være kontinuerlig for å opprettholde effekten. Annen behandling som kan være aktuell, er hårtransplantasjon eller bruk av parykk.

Det finnes reseptbelagte tabletter som kan gi ny vekst av hår og stanse hårtapet hos menn, og et reseptfritt legemiddel til lokalbehandling hos både kvinner og menn. Det reseptfrie legemiddelet, som inneholder minoksidil (Recrea Forte), øker blodforsyningen til hårsekkene og kan brukes for å hindre håravfall og stimulere hårveksten hos kvinner og menn fra 18 år. Recrea Forte er flytende og påføres direkte i hodebunnen morgen og kveld. Det er viktig å bruke en silikonfri sjampo i perioden man bruker minoksidil, ettersom silikon kan forhindre effekten.

I tillegg finnes det også andre pleiende produkter for hår og hodebunn, produkter som kan stimulere til gjenvekst av nytt hår, gi raskere hårvekst og stoppe og forebygge hårtap.

Du bør alltid kontakte lege ved nyoppstått unormalt hårtap av ukjent årsak.

Kilder: Store medisinske leksikon, Norsk Helseinformatikk, Felleskatalogen, Norsk legemiddelhåndbok, leverandørinformasjon