Gå til innholdGå til kassen

Litt flass er normalt, fordi det ytterste laget i huden stadig skalles av. Flass kan oppleves plagsomt hvis det blir for mye av det, men man kan som regel behandle det selv med enkle midler. For at du skal få behandlet flasset effektivt, må du vite hva den skyldes.

Tørr hodebunn eller flass?

De fleste som opplever problemer med avflassing av hudceller fra hodebunnen, har flass. Men tørr hodebunn kan også gi økt avflassing, og kan lett forveksles med vanlig flass. Det er viktig å avklare hva problemet skyldes, siden de to tilstandene skal behandles med ulike produkter.      

Et lett hvitt dryss på skuldrene skyldes vanligvis tørr hodebunn. Denne typen flass er gjerne mest plagsom om høsten og vinteren når luften blir tørr, og det kan ofte være nok å bytte til en mildere sjampo.

 • Har du tørr hud på kroppen, kan du også oppleve å ha en tørr hodebunn.
 • En tørr hodebunn har som regel en redusert talgproduksjon og føles ofte stram.
 • Den kan gi kløe, og det løsner oftere døde hudceller fra det ytterste hudlaget enn normalt.
 • Dette sees som små støvkornlignende, helt tørre flak som lett drysser ned på skuldrene.
 • Avflassing fra tørr hodebunn skiller seg fra flass, som sees mer som litt fettete hudflak som ofte sitter fast i håret.
 • Tørr hodebunn bør ikke behandles med flassjampo, velg i stedet en mild sjampo beregnet for tørr hodebunn.

Gode råd for en tørr hodebunn

Bruk en mild sjampo og unngå daglig vask av håret. Skum sjampoen opp i hendene før du masserer den inn, så irriteres hodebunnen mindre. Bruk balsam kun i tuppene, og skyll håret og hodebunnen nøye etter sjamponering og eventuell bruk av balsam. Det er lurt å unngå hårprodukter med alkohol som tørker ut huden, og prøv å unngå at stylingprodukter kommer i kontakt med hodebunnen.

Det finnes fuktgivende produkter spesielt til tørr hodebunn som kan brukes i tillegg. Disse gjør ikke håret fett.

Bruker du balsam, kan du velge en som er tilpasset tørr hodebunn.

Om produkter for tørr hodebunn ikke er tilstrekkelig, kan andre produkter forsøkes. Ved lett flass kan man bruke en sjampo mot flass i utsatte perioder. Det finnes alternativ for både tørr og fet hodebunn. Velg også gjerne en balsam tilpasset flass i hodebunnen.

Produkter egnet til lett flass ved fet hodebunn

Hva er flass?

Utskifting av hodebunnsceller skjer hele tiden. Når det skjer i normalt tempo, er det så få døde hudceller som løsner av gangen, at det ikke merkes. Betegnelsen flass brukes når avskallingen skjer svært raskt.

Hovedårsaken til flass skyldes en overvekst av gjærsoppen Malassezia ovale. Dersom du har mye flass, er det sannsynlig at det skyldes denne. Soppen finnes i hodebunnen til de fleste av oss, men forårsaker ikke nødvendigvis noe problem. Noen ganger blir det for mye av denne soppen. Da skjer prosessen med utskifting av hodebunnsceller veldig raskt, de klumper seg sammen og gir lett synlig flass i hår og hodebunn. Det er ikke helt klart hva som forårsaker denne overveksten av soppen. Mulige forklaringer er fet hodebunn, hormonforandringer, stress, nedsatt immunforsvar, for sjelden hårvask eller en arvelig ekstra følsomhet for Malassezia - soppen.

Behandling av flass som skyldes sopp

Flassjampoer som inneholder soppdrepende middel tar knekken på gjærsoppen, og reduserer dermed også flassingen. Flassjampoer brukes ikke som vanlig sjampo, men oftest som en kur, etterfulgt av vedlikeholdsbehandling for å holde flassingen i sjakk. Disse spesialsjampoene er reseptfrie legemidler.  Les pakningsvedlegget før bruk. 

Bruk en mild sjampo og balsam når du vasker håret mellom hver behandling.

Det er dessverre ikke mulig å forebygge flass, men det er en rekke ting du kan gjøre for å redusere risikoen for at du skal bli plaget av flass:

 • Vask håret ofte, daglige sjamponeringer reduserer fettstoffene som normalt finnes i hodebunnen, og næringsgrunnlaget for soppen som forårsaker flass blir mindre.
 • Stylingprodukter som hårspray, gele, voks og skum kan gjøre håret fetere, og dermed mer attraktivt for gjærsoppen. Unngå overdreven bruk, og prøv å unngå at disse kommer i kontakt med hodebunnen.
 • Et sunt kosthold med mye frukt og grønnsaker ser også ut til å ha gunstig effekt både på flass og helsen generelt.
 • Lys og luft har også en positiv virkning og reduserer mengden flass.

Andre årsaker til flass

Også andre tilstander som seboreisk eksem kan gi økt flassproduksjon. Denne tilstanden kjennetegnes ved rød, irritert hud ikke bare i hodebunnen, men også for eksempel på øyenbryn, nesevingene og baksiden av ørene. Psoriasis kan også gi hvit skjellende hud. Typisk er at død hud hoper seg opp på plasser som albuer og knær, men det kan også forekomme ellers på kroppen og i hodebunnen. Dette er tilstander som krever legebehandling. 

Har du et tykkere lag med tørr eller skjellende hud i hodebunnen, kan det lønne seg å få vekk disse lagene før du eventuelt begynner med annen behandling. En sjampo med salisylsyre kan brukes til å bryte ned hard eller skjellete hud.

Når bør lege kontaktes?

 • Ved kraftig flassing som ikke blir bedre etter bruk av medisinske spesialsjampoer i 4 uker
 • Ved symptomer som kan skyldes andre tilstander i hodebunnen
 • Ved sterk kløe og rød flassende hud i hodebunnen

Kilder: Norsk Helsinformatikk (NHI), Helsenorge, Felleskatalogen, leverandørinfo

Oppdatert: Juni 2021