Gå til innholdGå til kassen

Atopisk eksem, også kalt atopisk dermatitt, barneeksem eller astmaeksem, er en kronisk og tilbakevendende hudsykdom som oftest debuterer i barneårene. Mange barn vokser av seg tilstanden, men noen opplever plager også som voksen. Atopisk eksem kjennetegnes ved kløe, tørr hud og utslett.

Hva er atopisk eksem?

Atopisk eksem er en vanlig hudsykdom med endret hudbarriere og immunrespons. Tilstanden er en kronisk og tilbakevendende hudbetennelse som fører til at huden får utslett, klør og er tørr.

Kvinne med eksem som klør

Foto: iStock.com

Hva er årsaken til at atopisk eksem oppstår?

Årsaken til at atopisk eksem oppstår er sammensatt og tett knyttet til genetikk og immunsystemet. Faktorer som stress, allergier og irritanter kan påvirke tilstanden. Atopisk eksem kan oppstå plutselig og kan komme og gå i perioder. Mange opplever en forverring av eksemet på høsten og vinteren, på grunn av det tørre og kalde været.

Hva er symptomene ved atopisk eksem?

Ved atopisk eksem blir huden tørr og kløende. Det er typisk at huden blir rød og hoven, sprekker, flasser og klør. Utbredelsen og hissigheten til utslettet vil variere, og det kan oppstå væskefylte blemmer. Kloring på utslettet vil forverre tilstanden, og det kan oppstå sår, betennelse og infeksjon.

Barneeksem

Atopisk eksem blir ofte kalt barneeksem. Hos spedbarn oppstår det typisk et rødt og tørt utslett på kinnene ved 2-3 måneders alder, som så ofte sprer seg til resten av kroppen. Ansiktseksem oppstår ofte hos spedbarn og småbarn som det første atopiske eksemet. Fra småbarnsalderen opptrer utslettet særlig i albuekroken og knehasen, på øyelokkene og rundt munnen. Nesten halvparten av alle barn som utvikler atopisk eksem får det før de har fylt 6 måneder. Mange barn med atopisk eksem blir kvitt sykdommen i løpet av oppveksten, men selv om sykdommen forsvinner kan den komme tilbake igjen senere.

Eksem hos voksne

Hos voksne forekommer eksem typisk på overkroppen, på bøyesiden av ledd i armer og ben og i ansiktet. Det er ikke uvanlig med eksem rundt øynene, og noen opplever plagsomme utslett på øyelokkene. Voksne kan ofte være plaget med håndeksem, spesielt ved mye kontakt med vann eller kjemikalier.

Hvordan kan atopisk eksem forebygges og behandles?

Ved behandling av atopisk eksem ønsker man å oppnå langvarig og stabil kontroll over betennelsen i huden. For å oppnå det er det viktig å opprettholde en sterk hudbarriere, noe som betyr at det er viktig med god hudpleie.

Det er viktig å prøve å unngå forverrende faktorer som irritanter, stressfaktorer og eventuelle allergener. Behandlingen handler først og fremst om å kontrollere betennelsen, for å så følge opp med tilstrekkelig vedlikeholdsbehandling slik at utslettet ikke blusser opp igjen. Bruk av tilpasset fuktighetskrem som kan styrke og stabilisere hudens barrierefunksjon er viktig, men husk at slike kremer ikke har noen effekt på betennelsen i huden.

Betennelsesdempende kremer og salver (kortison, kalsinevrinhemmere) er i lette og moderate tilfeller ofte tilstrekkelig for å kontrollere utslettet. Den mest effektive måten å hemme kløen på er å kontrollere betennelsen i huden. Vedlikeholdsbehandling med fuktighetskremer er viktig for å styrke hudens barriere, og virker forebyggende samt kan motvirke forverring av utslettet.

Ved riktig bruk er lokalbehandling med kortison både sikkert og effektivt, og kan brukes daglig i begrensede perioder. De aller fleste med atopisk eksem må bruke kortisonkrem/-salve i perioder. Riktig bruk av kortisonkrem/-salve vil si at man begynner med daglig påsmøring til man har oppnådd god kontroll over utslettet, før man så fortsetter med vedlikeholdsbehandling 1-2 ganger i uken. Kortison påsmøres i tynt lag. Hvis det ikke er mulig å oppnå kontroll over utslettet med slik lokalbehandling med kortison er det nødvendig med annen behandling, som lokalbehandling med kalsinevrinhemmere. Kortison skal ikke brukes i åpne sår. Mild eksem hos voksne og barn over 2 år kan behandles reseptfritt med hydrokortison (mild kortisonkrem). Reseptfri bruk av hydrokortison er kun ment for korttidsbehandling, og lege bør kontaktes etter 1 ukes behandling hvis plagene blir verre eller ikke blir bedre. Hvis det ikke er tilstrekkelig med slik korttidsbehandling eller det trengs sterkere kortison må dette forskrives på resept av lege.

Lokalbehandling med kalsinevrinhemmere er et alternativ til lokalbehandling med kortison. De er effektive og kan brukes over lang tid, også på følsomme hudområder som øyelokk. Ved påsmøring kan kalsinevrinhemmere gi en brennende og sviende følelse, men dette gir seg vanligvis etter noen minutter og blir ofte bedre etter noen dagers bruk. Slik behandling må forskrives på resept av lege.

Generelt er det viktig å forhindre tørr hud og unngå kløe. Benytt milde, parfymefrie produkter og unngå å dusje for lenge, da vann virker uttørrende på huden. Et godt tips er å bruke en dusjolje istedenfor dusjsåpe.

Behandling med ultrafiolette stråler kan også lindre plagene. I de mest alvorlige tilfellene av atopisk eksem er det nødvendig med systemisk behandling med for eksempel tabletter eller sprøyter, hvis lokalbehandling og eventuell lysbehandling ikke har tilstrekkelig effekt. Hvis utslettet er infisert er det nødvendig å bruke antibakterielle midler, fordi en infeksjon vil forverre eksemet. Dette er behandling som må forskrives på resept av lege.

Atopisk eksem i hodebunnen

Atopisk eksem kan også oppstå i hodebunnen, og kan være svært plagsomt. Det finnes heldigvis betennelsesdempende behandling tilpasset bruk i hodebunnen, men dette må forskrives på resept av lege. Husk også å generelt bruke milde produkter som passer for tørr hodebunn, og bruk gjerne fuktighetsgivende og beroligende hodebunnsbehandling for ekstra pleie av tørr og irritert hodebunn. Begrens dusjingen av håret, bruk lunkent vann, tørk håret med håndkle uten å gni og børst forsiktig med en myk børste.

Atopisk eksem i ansiktet

Mange opplever å få atopisk eksem i ansiktet, noe som kan være både plagsomt og smertefullt. Å få et slikt utslett i ansiktet kan også i stor grad gå utover selvfølelsen. Behandling av eksem i ansiktet må være spesielt tilpasset den ekstra sensitive og tynne huden i ansiktet. Det er viktig å bruke en tilpasset fuktighetskrem, for å behandle tørr hud og forebygge nye eksemutbrudd. Førstevalget i behandling er mild kortisonkrem (hydrokortison), men det kan også være aktuelt å bruke kalsinevrinhemmere. Kortison skal ikke brukes rundt øyne eller munn. Perioral dermatitt, en vanlig type hudeksem, er en mulig bivirkning ved bruk av kortison i ansiktet. Utslettet viser seg som små nupper og rødhet rundt ansiktets åpninger; nese, munn og eventuelt rundt øynene. Vi anbefaler at du rådfører deg med lege før behandling av atopisk eksem i ansiktet.

Kilder: Store norske leksikon, Norsk Helseinformatikk, LHL Astma og allergi, Felleskatalogen, lommelegen, leverandørinformasjon

Oppdatert: september 2023