Gå til innholdGå til kassen

AHA, BHA og PHA er eksfolierende syrer som har ulike fordeler for huden. Kliniske studier viser at jevnlig bruk kan redusere aldringstegn, synligheten av porer, samt forbedre hudens elastisitet, tekstur og fuktbalanse. 

De tre syrene går innunder samlebetegnelsen hydroksysyrer (HA). Alfahydroksysyrer (AHA) og betahydroksysyrer (BHA) er de mest utbredte, men de siste årene har også polyhydroksysyrer (PHA) blitt en populær ingrediens innen hudpleie.  
 
Det som hovedsakelig skiller de tre syrene fra hverandre er størrelsen på molekylene. Desto større molekyler, desto mildere er syren mot huden.  
 
PHA og AHA er vannløselige syrer som jobber i de øverste hudlagene og er mildere mot huden. BHA er en fettløselig syre som jobber dypere ned i hudlagene og er en kraftigere ingrediens enn PHA og AHA. 

AHA-syrer

AHA er en forkortelse for Alpha Hydroxy Acid. Dette er en samlebetegnelse for flere milde, vannløselige syrer, der de mest kjente er glykolsyre og melkesyre. AHA-syrer bidrar til å eksfoliere og fornye huden, samtidig som de kan øke produksjonen av kollagen, og forbedre hudens evne til å bevare fuktighet.  
 
Jevnlig bruk av AHA-syrer vil kunne resultere i mer glød, samt en glattere og mer elastisk hud. De med normal, tørr eller moden hud har ofte størst nytte av AHA-syrer. Flere studier viser også at AHA-syrer har evne til å motvirke akneutbrudd ved at døde hudceller som blokkerer porene fjernes. AHA-syrer gjør huden mer sensitiv for sollys, og det er derfor viktig å bruke solbeskyttelse med minst solfaktor 30 på dagtid.   
 
AHA kjennes ofte igjen som: Glykolsyre (Glycolic acid), Melkesyre (Lactic acid), Mandelsyre (Mandelic acid), Vinsyre (Tartaric acid) og Sitronsyre (Citric acid).

BHA-syrer

BHA står for Beta Hydroxy Acid, og er en fettløselig syre. BHA trenger ned i porene og løser opp talg, renser og roer ned huden. BHA har anti-inflammatoriske egenskaper og kan i tillegg bidra til å dempe rødhet i huden og fjerne sorte prikker. 
 
BHA-syrer kjennes best igjen som salisylsyre. BHA er sterkere enn AHA og PHA, fordi den trenger lengre ned i hudlaget. Derfor kan det være lurt å starte med forsiktig bruk av BHA, for eksempel maks en gang i uken (på kvelden) de første ukene. Dette for at huden kan bygge seg opp en toleranse for den aktive ingrediensen. Bruk alltid solkrem med minst solfaktor 30 på dagtid ved bruk av BHA-syrer, da ingrediensen gjør huden mer sensitiv for solen.

PHA-syrer

PHA (Poly Hydroxy Acid) er vannløselige og milde syrer som selv de med sensitiv hud kan bruke. Molekylene i PHA-syrene er store, og jobber derfor i det helt øverste hudlaget. PHA bidrar til en mild eksfoliering av huden og bidrar til å gi glød, samt balansere hudens fuktighetsnivå ved å trekke til seg vann.    
 
PHA-syrer kjennes ofte igjen som: Laktobionsyre (Lactobionic acid), Galaktose (Galactose) og Glukonolakton (Gluconolactone).

Har du spørsmål om bruk av syrer? Kontakt kundesenteret vårt for å snakke med farmasøyt, hudpleier eller apotektekniker.

Kilder: Volvat, Elle, Womens health, Dr. Greve Pharma, Medical News Today.

Oppdatert: mars 2024