Det er mange som handler hos oss, og dessverre tar det en dag mer enn normalt før pakkene sendes fra lager. Vi er lei oss for problemene det skaper, og jobber hardt for å bli like raske som vanlig. (Gjelder ikke levering med Porterbuddy).
Gå til innholdGå til kassen

Bleieutslett hos babyen

Bleieutslett er rød og irritert hud i bleieområdet, - og skyldes at det blir et fuktig og tett miljø under bleien. Irritasjonen forsterkes når urin og avføring er i kontakt med huden for lenge. Riktig stell og bruk av milde barneprodukter er viktig for å forebygge og pleie bleiutslett.

Symptomer på bleieutslett

Ved bleieutslett er huden rød og irritert, enten flekkvis eller sammenhengende. I noen tilfeller kan det oppstå væskende, hudløse områder, en sjelden gang også med åpne sår og pussproblemer.

Ikke alle utslett i bleieområdet er bleieutslett. Dersom utslettet ikke blir bedre etter at du har prøvd tiltakene beskrevet nedenfor, kan det skyldes andre ting som for eksempel eksem, og dette krever en annen behandling. Dette vurderes av helsesykepleier eller lege. 

Hvorfor får babyen bleieutslett?

Huden er kroppens naturlige barriere med beskyttelse mot inntrenging av fremmede stoffer. Barrieren påvirkes av den høye fuktigheten som oppstår under en våt og tett bleie. Bruk av såpe og vann kan fjerne de naturlige beskyttende fettstoffene fra huden, og om barnet blir liggende lenge med våt bleie, kan urin og avføring forsterke irritasjonen. Da kan bleieutslett oppstå på de hudområdene som er i direkte kontakt med bleien. Om barnet har diaré, er risikoen for utslett enda større. Ved større bleieutslett kan det ofte bli en infeksjon i tillegg. Mikrober som bakterier og sopp som naturlig finnes på frisk hud, balanserer vanligvis hverandre. Ved bleieutslett kan balansen mellom mikrobene forskyves, og noen ganger kan derfor bleieutslett forverres ved at det infiseres med for eksempel sopp. Da kan det være nødvendig å bruke et soppmiddel. Slik behandling må du snakke med legen eller helsesykepleier om. 

Hvem får bleieutslett?

Bleieutslett er svært vanlig, så mange som halvparten av alle barn under 18 måneder har hatt det. Det kan oppstå allerede ved én ukes alder, men er vanligst når babyen er 9 - 12 måneder. De fleste har heldigvis bare lette og forbigående plager, og da vil babyens hud vanligvis normaliseres i løpet av kort tid om man følger rådene nedenfor. 

Tiltak som både forebygger og behandler

 • Stell av bleieområdet er viktig både som forebygging og som behandling.
 • Skift bleie ofte, slik at barnets hud holdes tørr. Det anbefales ca. hver 2. time.
 • La barnet i perioder lufte stumpen uten bleie.
 • Bruk stelleoljer til å vaske med. Det er skånsomt og behagelig. Unngå å vaske med såpe som kan virke uttørrende på huden. Noen barn reagerer på bruk av våtservietter.
 • Unngå å gni mye på huden. Klapp den tørr i stedet.
 • Smør huden med en sinkholdig salve etter hvert stell. Slike stellesalver kalles barrieresalver fordi de er vannavstøtende, og beskytter og reparerer den naturlige hudbarrieren. Salverester kan fjernes med babyolje.

Hvis tiltakene over ikke hjelper mot bleieutslettet i løpet av 2­­ - 3 dager, og huden er hissig rød uten væskende flater eller sår, kan du forsøke følgende:

 • Smør med salven Inotyol  (som inneholder iktammol, sinkoksyd og titanoksyd) på hud uten åpne sår.
 • Et alternativ til Inotyol er å smøre med Hydrokortison krem 1 % morgen og kveld. Bruk hydrokortison først, og vent noen minutter før du så smører en sinksalve (barrieresalve) over.
  - OBS!  I pakningsvedlegget står det at Hydrokortison krem ikke skal brukes til barn under 2 år. Dette rådet kan fravikes når det gjelder behandling av bleieutslett. Hvis imidlertid denne behandlingen ikke virker innen 4 dager, har det liten hensikt å fortsette med den.

              

Når bør du kontakte lege eller helsesykepleier?

 • Dersom plagene fortsetter utover 3 - 4 dager på tross av disse tiltakene, kan utslettet være infisert med sopp eller bakterier som krever annen type behandling. Bleiutslettet kan for eksempel være soppinfisert. Huden kan da være irritert også på områder der det ikke er bleie, som for eksempel helt ned i hudfoldene, og det kan være større hissige områder med spredte røde flekker.

I slike tilfeller må du snakke med helsesykepleier eller lege, som kan vurdere om det er aktuelt å bruke en salve med soppmiddel.

 • Dersom utslettet er veldig kraftig eller væskende, bør du også ta kontakt med helsesykepleier eller lege. Ved en eventuell bakterieinfeksjon, kan det utvikles blemmer og sår, og barnet må behandles med antibiotika.

Kilder: Foreldrebrosjyrer (Farmasøytisk institutt UiO), Helsenorge.no, Leverandørinfo 

Oppdatert: August 2021