• Enkel reseptbestilling
  • Fri frakt fra 399,-
  • Rask levering
Gå til innholdGå til kassen

Bleieutslett er rød og irritert hud i bleieområdet, og skyldes at det blir et fuktig og tett miljø under bleien. Irritasjonen forsterkes når urin og avføring er i kontakt med huden for lenge. Riktig stell og bruk av milde barneprodukter er viktig for å forebygge og pleie bleieutslett.

Symptomer på bleieutslett

Ved bleieutslett er huden rød og irritert, enten flekkvis eller sammenhengende. I noen tilfeller kan det oppstå væskende, hudløse områder, og en sjelden gang også åpne sår og pussblemmer.

Ikke alle utslett i bleieområdet er bleieutslett. Dersom utslettet ikke blir bedre etter at du har prøvd tiltakene beskrevet nedenfor, kan det skyldes andre ting som for eksempel eksem, og dette krever en annen behandling. Dette vurderes av helsesykepleier eller lege.

Hvorfor får babyen bleieutslett?

Huden er kroppens naturlige barriere, som er med på å beskytte oss mot fremmede stoffer. Barrieren påvirkes av den høye fuktigheten som kan oppstå under en våt og tett bleie. Bruk av såpe og vann kan fjerne de naturlige beskyttende fettstoffene fra huden, og om barnet blir liggende lenge med våt bleie, kan urin og avføring forsterke irritasjonen. Da kan bleieutslett oppstå på de hudområdene som er i direkte kontakt med bleien. Om barnet har diaré, er risikoen for utslett enda større.

Noen ganger kan det i tillegg også oppstå en infeksjon. Mikrober som bakterier og sopp som naturlig finnes på frisk hud, balanserer vanligvis hverandre. Ved bleieutslett kan balansen mellom mikrobene påvirkes, og noen ganger kan derfor bleieutslett forverres ved at det infiseres med for eksempel sopp. Da kan det være nødvendig å også bruke et soppmiddel. Slik behandling må du snakke med legen eller helsesykepleier om.

Hvem får bleieutslett?

Bleieutslett er svært vanlig, så mange som halvparten av alle barn under 18 måneder har hatt det. De fleste har heldigvis bare lette og forbigående plager, og da vil babyens hud vanligvis normaliseres i løpet av kort tid om man følger rådene nedenfor.

Tiltak som forebygger og behandler bleieutslett

  • Skift bleie ofte, slik at barnets hud holdes tørr.
  • La barnet i perioder lufte stumpen uten bleie.
  • Bruk en stelleoljeuten parfyme til å vaske med. Det er skånsomt og behagelig. Unngå å vaske med såpe som kan virke uttørrende på huden.
  • Noen barn reagerer på bruk av våtservietter - i så fall er det lurt å begrense bruken av våtservietter til kun når dere er "på farta".
  • Unngå å gni mye på huden. Klapp den tørr i stedet, eller la den lufttørke.
  • Smør huden med en beskyttende stellekrem, som Bepanthen salve, ved hvert bleieskift.

Hvis tiltakene over ikke hjelper mot bleieutslettet i løpet av 2­­-3 dager, og huden er hissig rød uten væskende flater eller sår, kan du forsøke Inotyol salve eller Hydrokortison krem.

Inotyol salve kan smøres på i tykt lag flere ganger daglig på hud uten åpne sår. Hydrokortison krem kan smøres på i tynt lag morgen og kveld, før stellekrem.

OBS! I pakningsvedlegget står det at Hydrokortison krem ikke skal brukes til barn under 2 år. Dette kan fravikes når det gjelder behandling av bleieutslett. Hvis denne behandlingen ikke virker innen 4 dager, har det liten hensikt å fortsette med den.

Har du fått inotyol på klærne? Prøv å løse opp flekken med litt oppvasksåpe før du skyller eller vasker plagget.

Når bør du kontakte lege eller helsesykepleier?

  • Dersom plagene fortsetter utover 3-4 dager til tross for disse tiltakene, kan utslettet være infisert med sopp, som krever en annen type behandling.
  • Dersom utslettet er veldig kraftig eller væskende, bør du også ta kontakt med helsesykepleier eller lege. Ved en eventuell bakterieinfeksjon, kan det utvikles blemmer og sår, og det kan være nødvendig med annen behandling.

Kilder: Foreldrebrosjyrer (Farmasøytisk institutt, UiO), Helsenorge, leverandørinformasjon

Oppdatert: september 2024