Gå til innholdGå til kassen

Halsbrann i svangerskapet

Halsbrann og sure oppstøt er veldig vanlig blant gravide, særlig i siste del av svangerskapet. 

​Halsbrann oppleves gjerne som en brennende følelse eller ubehag i halsen og øvre del av magen. Sure oppstøt, kvalme, problemer med å svelge og vond smak i munnen kan også forekomme. De fleste som har opplevd halsbrann er enige om at det ikke er spesielt behagelig. Halsbrann er ufarlig - både for mor og fosteret.

Halsbrann er, sammen med svangerskapskvalme, en av de mest vanlige plagene under graviditet. 2 av 3 gravide får halsbrann i løpet av svangerskapet. En studie fra Norsk helseinformatikk viser at 22 % opplever halsbrann i første trimester, 39 % i andre trimester og hele 72 % i tredje trimester. 

Derfor får du halsbrann

Grunnen til at gravide plages hyppigere av halsbrann, skyldes både hormonelle endringer og den voksende livmoren som trykker mot magesekken. Under graviditeten blir lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken slappere. Samtidig vokser babyen og kvinnens livmor, som gjør at magesekkens innhold presses over i spiserøret. Mot slutten av et svangerskap heves diafragma (mellomgulvet) seg 4 cm, som følge av et økt trykk mot magesekken.

Hva kan du gjøre mot halsbrann

Det er lite du kan gjøre med selve årsaken til halsbrann, men du kan dempe plagene gjennom ulike tiltak. Dessuten er det viktig å finne ut hva du reagerer på, for det kan være individuelt. 

  • Unngå mat med høyt fettinnhold og røkt eller sterkt krydret mat.
  • Spis små og regelmessige måltider. Jo fullere magesekken blir, desto lettere vil maten kunne komme opp i spiserøret.
  • Du bør heller ikke spise mye på kveldstid. Når du legger deg flatt, vil maten komme lettere opp. Noen er såpass plaget av halsbrann av at de faktisk må sove sittende.
  • Begrens inntaket av kaffe og juice.
  • Hevet hodeenden på sengen kan være nyttig hvis du plages med smerter etter du har lagt deg og du kan forsøke å ligge på venstre side (magesekkens anatomi gir mindre oppstøt i denne stillingen).
  • Unngå arbeidsstillinger som krever langvarig fremover bøyning.

Om disse rådene ikke hjelper, finnes det ulike medikamenter.

Gaviscon og Galieve (alginater) danner en skummende gel som legger seg som et lokk over innholdet i magesekken og hindrer på den måten sure oppstøt. Preparatene fås i flytende form og tyggetabletter. Effekten kommer etter få minutter og varer opptil 2-4 timer. 

Dersom plagene blir for store eller fratar deg nattesøvnen kan du forsøke Novaluzid og Link (antacider) som nøytraliserer syren i magesekken. Når innholdet i magesekken kommer opp i spiserøret, forårsaker den ikke svie. Effekten kommer etter få minutter og varer opptil 2 timer. Du kan om ønskelig kombinere alginat og antacidene med hverandre.

Når bør du kontakte lege/jordmor?

  • Dersom reseptfrie legemidler ikke har tilstrekkelig effekt.
  • Hvis du får problemer med å svelge.

Oppdatert: oktober 2020

Kilde: Norsk Helseinformatikk, Felleskatalogen og leverandørinfo

;