Hva skyldes halsbrann i svangerskapet?
Årsaken til halsbrann er at det sure mageinnholdet kommer opp i spiserøret. Slimhinnen i magesekken tåler syren, mens slimhinnen i spiserøret ikke er laget for å tåle så sterke stoffer. Syren irriterer slimhinnen og gir en brennende og sviende følelse. Grunnen til at gravide plages hyppigere av halsbrann, skyldes både hormonelle endringer og den voksende livmoren som trykker mot magesekken. Hos mange øker derfor symptomene på halsbrann og sure oppstøt utover i svangerskapet ettersom en stadig større livmor presser mageinnholdet oppover. Det er lite du kan gjøre med selve årsaken til halsbrann, men du kan dempe plagene gjennom ulike tiltak.
Disse rådene kan du forsøke først
- Spis hyppige og små måltider, og spesielt unngå å spise mye om kvelden. Jo fullere magesekken er, desto lettere vil maten kunne komme opp i spiserøret. Unngå å spise fettrike matvarer. Andre matvarer som kan gi halsbrann, er blant annet sjokolade, kaffe, løk, paprika, sterkt krydret mat, tomater, tomatsauser, sitrusfrukter og fruktjuice. I tillegg kan alkohol og tobakk øke risikoen for halsbrann.
- Forsøk å heve hodeenden av sengen ca. 15 cm, eller bygg opp med puter når du skal sove, så overkroppen kommer litt høyere. Hvis du trenger å hvile i løpet av dagen, prøv å hvile sittende i en stol, heller enn å ligge flatt i sengen.
- Bøy deg minst mulig framover, og unngå hard fysisk aktivitet rett etter at du har spist.
Om rådene ikke hjelper, finnes det medisiner som kan brukes. Dersom du har behov for medisiner, bør du likevel fortsette å følge rådene som er nevnt over.
Hvilke medisiner kan gravide bruke?
Det er flere ulike medisiner mot halsbrann og sure oppstøt som regnes som trygge å bruke for gravide. Gravide anbefales vanligvis å begynne med en av de lokalt virkende medisinene og vurdere om den har tilstrekkelig effekt. Det finnes to hovedtyper av slike medisiner, nemlig alginat og syrenøytraliserende medisiner.
Midler med alginat, som de reseptfrie legemidlene Galieve og Gaviscon, danner et beskyttende lag over innholdet i magesekken. Dette skumlaget hindrer at mageinnholdet kommer opp i spiserøret og forårsaker smerte og ubehag der. Benegast Reduflux og det reseptfrie legemidlet Galieve Forte, inneholder i tillegg et syrenøytraliserende middel.
Midlene med alginat tas ved behov en halvtime etter måltidet, ved ubehag og rett før leggetid. Effekten kommer etter få minutter og varer opptil to–fire timer. Ubetydelige mengder tas opp i mors kropp, og de påvirker derfor ikke fosteret.
Av de lokalt virkende legemidlene er det flere som inneholder kalsiumkarbonat. Dette gjelder blant annet Gaviscon mikstur, Galieve, Galieve Forte og Benegast Reduflux. Fordi gravide er spesielt utsatt for å få for mye kalsium i blodet, bør de unngå inntak av store mengder kalsiumkarbonat.
Det anbefales derfor at gravide ikke bruker mer enn anbefalt dose høyst fire ganger daglig av slike preparater.
De syrenøytraliserende medisinene lindrer symptomene ved at de inneholder salter som nøytraliserer magesyren. De virker lokalt i magesekken, og tas i svært liten grad opp i kroppen. Syrenøytraliserende midler tas ved behov, og effekten av disse midlene kommer etter noen få minutter.
Gravide anbefales å bruke midler som inneholder salter av aluminium og magnesium dersom det er behov for å bruke et syrenøytraliserende legemiddel. For eksempel det reseptfrie legemidlet Novaluzid.
Effekten av behandlingen med visse andre legemidler eller kosttilskudd kan påvirkes hvis de tas samtidig med et syrenøytraliserende legemiddel som Novaluzid. Du bør derfor rådføre deg med lege eller apoteket dersom du bruker legemidler og skal begynne å bruke Novaluzid.
Les alltid pakningsvedlegget for informasjon om anbefalt bruk, og følg anbefalt dosering av disse legemidlene.
Om de lokalt virkende legemidlene som er nevnt i artikkelen, ikke har god nok effekt på symptomene, kan gravide prøve reseptfri medisin som virker ved å hemme produksjonen av magesyre. Hvilke preparater som anbefales å bruke, er avhengig av tilgjengelig kunnskap og erfaring om sikkerheten rundt bruk hos gravide. Gravide kan for eksempel prøve medisiner som kalles H2- blokkere. Du kan snakke med legen din om hvilket preparat som er anbefalt å bruke for deg som gravid.
Når bør du kontakte lege/jordmor?
- dersom du ikke blir bedre etter å ha prøvd rådene og medisinene som er nevnt her
- dersom du får problemer med å svelge eller mistenker at symptomene ikke skyldes halsbrann
Kilder: Helsenorge.no, Foreldrebrosjyrer Farmasøytisk institutt (UiO), Felleskatalogen, Tryggmammamedisin.no (Relis)
Oppdatert: september 2021