Det er mange som handler hos oss, og dessverre tar det to dager mer enn normalt før pakkene sendes fra lager. Vi er lei oss for problemene det skaper, og jobber hardt for å bli like raske som vanlig. (Gjelder ikke levering med Porterbuddy).
Gå til innholdGå til kassen

Helsedirektoratets anbefaling om D-vitamintilskudd er at ammede barn bør få D-vitamindråper. Barn som får morsmelkerstatning, trenger ikke tilskudd. Tran anbefales ikke det første leveåret.

D-vitamintilskudd anbefales til barn fra én ukes alder

Barn som ammes behøver tilskudd av D-vitamin og bør få D-vitamindråper fra de er ca. 1 uke gamle. Barn som får morsmelkerstatning, trenger ikke tilskudd siden morsmelkerstatningen allerede inneholder D-vitaminer. Barn som delammes bør også få tilskudd av D-vitamindråper, men mengde må reduseres avhengig av hvor mye morsmelkerstatning barnet får.

Viktig: Tran anbefales ikke det første leveåret, da tran gir for lite D-vitamin til de yngste barna,  og samtidig unødvendig mye av omega-3-fettsyren DHA. Morsmelk inneholder det barnet trenger av denne fettsyren. Innholdet i morsmelk påvirkes av hva mor spiser.

Hvorfor er D-vitamin så viktig?

Vitaminer er stoffer som er helt nødvendige for at kroppen skal kunne fungere. De forskjellige vitaminene har ulike og viktige oppgaver i kroppen vår – selv om vi bare trenger dem i ørsmå mengder.

D-vitamin er et fettløselig vitamin som lagres i kroppens fettvev. D-vitamin er viktig for opptak av kalsium fra kostholdet, ogkalsium er viktig for å utvikle et sterkt skjelett og for tennene våre. Mangel på D-vitamin vil kunne gi rakitt (engelsk syke) som gjør at barn kan utvikle hjulbenthet, redusert lengdevekst og økt tendens til leggbrudd. D-vitaminnivået vil falle raskt i løpet av de første seks leveukene. Morsmelk inneholder ikke tilstrekkelig mengde med D-vitamin til å forebygge rakitt selv om mor tar tilskudd av D-vitamin.

Hvordan gi D-vitamindråper?

Gi 5 dråper D-vitamin til barnet hver dag (dette utgjør 10 mikrogram D-vitamin).

Drypp dråpene direkte i barnets munn ved å holde flasken loddrett. Alternativt kan du blande dråpene i mat eller drikke når barnet er større og har begynt å få annen mat og drikke.

Viktig: Døgndose med D-vitamin bør ikke overskrides. Bruk derfor ikke andre D-vitaminpreparater, for eksempel tran, uten legens anbefaling.

Kilder: Helsedirektoratet og leverandørinfo fra Nycoplus

Oppdatert: Februar 2021