Gå til innholdGå til kassen

D-vitamin til baby bør gis i henhold til Helsedirektoratets anbefalinger. Ammede barn bør få D-vitamindråper, mens barn som får morsmelkerstatning ikke trenger tilskudd. Tran anbefales ikke det første leveåret.

D-vitamintilskudd anbefales til barn fra én ukes alder

Barn som ammes behøver tilskudd av D-vitamin og bør få D-vitamindråper fra de er ca. 1 uke gamle. Barn som får morsmelkerstatning, trenger ikke tilskudd siden morsmelkerstatningen allerede inneholder D-vitaminer. Barn som delammes bør også få tilskudd av D-vitamindråper, men mengde må reduseres avhengig av hvor mye morsmelkerstatning barnet får.

Viktig: Tran anbefales ikke det første leveåret, da tran gir for lite D-vitamin til de yngste barna,  og samtidig unødvendig mye av omega-3-fettsyren DHA. Morsmelk inneholder det barnet trenger av denne fettsyren. Innholdet i morsmelk påvirkes av hva mor spiser.

Hvorfor er D-vitamin så viktig?

Vitaminer er stoffer som er helt nødvendige for at kroppen skal kunne fungere. De forskjellige vitaminene har ulike og viktige oppgaver i kroppen vår – selv om vi bare trenger dem i ørsmå mengder.

D-vitamin er et fettløselig vitamin som lagres i kroppens fettvev. D-vitamin er viktig for opptak av kalsium fra kostholdet, ogkalsium er viktig for å utvikle et sterkt skjelett og for tennene våre. Mangel på D-vitamin vil kunne gi rakitt (engelsk syke) som gjør at barn kan utvikle hjulbenthet, redusert lengdevekst og økt tendens til leggbrudd. D-vitaminnivået vil falle raskt i løpet av de første seks leveukene. Morsmelk inneholder ikke tilstrekkelig mengde med D-vitamin til å forebygge rakitt selv om mor tar D-vitamintilskudd.

Hvordan gi D-vitamindråper?

Tilskudd av D-vitamin til baby bør gis i form av dråper. Gi 5 dråper D-vitamin til barnet hver dag (dette utgjør 10 mikrogram).

Drypp dråpene direkte i barnets munn ved å holde flasken loddrett. Alternativt kan du blande dråpene i mat eller drikke når barnet er større og har begynt å få annen mat og drikke.

Viktig: døgndosen av D-vitamin bør ikke overskrides. Bruk derfor ikke andre D-vitaminpreparater, for eksempel tran, uten legens anbefaling.

Kilder: Helsedirektoratet og leverandørinfo fra Nycoplus

Oppdatert: februar 2024