Gå til innholdGå til kassen

Som hos voksne, kan forkjølelse hos små barn gi tett og rennende nese. En tett nese byr på ekstra utfordringer for barnet. Både effektiv svelging, pusting og luktesans er avhengig av åpen nese, og en tett nese kan påvirke appetitt, spiseevne og nattesøvn. Tiltak for å holde nesen mest mulig åpen kan dermed forhindre mange plager.

Forkjølelse er en av de vanligste sykdommene vi har. Barn har ikke ferdig utviklet immunforsvar og blir lettere forkjølet enn voksne. De minste barna (under 3 år) er mest utsatt for forkjølelse, mens spedbarn (under 6 måneder) sjelden blir forkjølet. Et vanlig sykdomstegn ved forkjølelse hos små barn er tett og rennende nese. Det kan være utfordrende med tett nese hos barn, da det blant annet kan påvirke nattesøvnen, humøret og appetitten til barnet.

Når nesen er tett, blir det vanskelig å puste gjennom nesen. Dette kan gi både sugevansker og forstyrre søvnen. Spedbarn må puste gjennom nesen når de drikker, og en tett nese gjør det vanskelig å koordinere pusting og svelging. Spedbarn kan da få vansker med å få i seg melk.

Tettheten forverres gjerne når barnet ligger, ettersom nesehulrommene blir enda trangere. Barnet blir nødt til å puste med åpen munn, hvilket kan forstyrre nattesøvnen.

Tips ved tett nese hos barn

Bruk saltvann!

Saltvann anbefales ved tett nese hos barn. Fysiologisk saltvann som det heter, inneholder natriumklorid, og brukes i samme styrke av voksne og barn. Saltvann løser opp slim i nesen, slik at det blir lettere å fjerne. Dette kan ofte være nok til å lette på nesetettheten. Saltvann finnes som spray, dråper og skyll, og kan brukes så ofte man ønsker. Det er mest behagelig for barnet når saltvannsdråpene har romtemperatur.

Hvis babyen har problemer med å suge melk på grunn av nesetettheten, kan man dryppe saltvannsdråper i neseborene på barnet før måltidene. Om du ammer, kan morsmelk også benyttes som nesedråper til spedbarnet. Dette kan føre til nysing, noe som også renser nesen. Saltvann eller morsmelk kan dryppes i babyens nese så ofte man vil, særlig er det lurt å dryppe før måltidene og når barnet skal sove.

Babyen kan ha «neselyder» uten at det er forkjølet. Ved rene neselyder eller snorkelyder fra nesen som ellers ikke plager barnet, behøver man ikke å gjøre noe. Man kan gjerne prøve å dryppe litt morsmelk eller saltvannsdråper i nesen og høre om lydene forsvinner.

Til små barn som ikke kan pusse nesen, finnes det nesesugere som foreldrene kan bruke til å suge ut slim og snørr. Disse kan brukes til den nyfødte og fram til barnet kan pusse nesen selv.

Fra halvtårsalder til to- til treårsalderen er mange barn forkjølet ganske ofte. Er barnet plaget av tett nese, kan du dryppe eller spraye nesen med saltvann morgen og kveld. Forsøk å rense nesen så godt som mulig, spesielt før barnet skal legge seg. Når man legger seg ned, blir nesehulrommene trangere, og tetthet i nesen blir ofte verre. Et tiltak du kan forsøke, er å heve hodeenden av barnets seng (ca. 10–20 cm) med sengeklosser eller bøker under fotstøttene. Det å sove med hevet hodeleie kan redusere hevelsen i slimhinnene og gjøre det lettere for barnet å puste gjennom nesen. Det er ikke noe i veien for å la barnet sove slik, enten det er forkjølet eller ikke.

Nesespray og nesedråper med slimhinneavsvellende middel

Dersom saltvann ikke gir tilstrekkelig effekt, kan slimhinneavsvellende nesedråper eller nesespray forsøkes til barn over 2 år. For at det slimhinneavsvellende midlet skal ha best mulig effekt, bør man først pusse nesen og skylle med saltvann, og deretter bruke den slimhinneavsvellende nesesprayen.

Slimhinneavsvellende midler inneholder ulike virkestoffer og finnes i flere styrker til barn i forskjellige aldersgrupper. Disse midlene motvirker at slimhinnen i nesen sveller opp, ved at de får blodårene i slimhinnen til å trekke seg sammen. Det dannes da også mindre slim.

Det er ikke sikkert dokumentert at disse legemidlene har effekt på barn. Slimhinneavsvellende legemidler kan dessuten gi bivirkninger, og barn er spesielt følsomme for disse. Midlene anbefales derfor ikke brukt til barn under 2 år uten anbefaling av lege. De bør kun brukes unntaksvis, og etter at det er brukt saltvannsdråper og/eller nesesug for å fjerne slim i forkant. Om slimhinneavsvellende midler må brukes, må det velges et produkt som er beregnet til barn under 2 år. Nyere studier anbefaler å unngå bruk av slimhinneavsvellende midler også til barn under 6 år uten samråd med helsepersonell.

Brukt over lengre tid kan midlene føre til kronisk nesetetthet. Barn bør derfor ikke bruke slimhinneavsvellende midler i mer enn 5 dager i strekk.  Det er også viktig at nesedråpene har riktig styrke ut ifra barnets alder, og at man ikke bruker flere doser daglig enn det som er anbefalt i pakningsvedlegget. Det er vanlig å anbefale minst 14 dagers opphold mellom to runder med bruk av slimhinneavsvellende nesespray.

Oppsummering av råd til foreldre ved tett nese hos barn

  • La barnet sove med hodet hevet.
  • Saltvannsdråper eller saltvannsspray er førstevalg til barn og kan brukes flere ganger daglig.
  • Slimhinneavsvellende midler bør kun brukes unntaksvis til barn under 6 år om det ikke er tilstrekkelig med saltvannsbehandling. Obs: Bruk riktig styrke.
  • Til barn under 2 år anbefales ikke bruk av slimhinneavsvellende nesespray eller nesedråper uten anbefaling fra helsepersonell. Obs: Bruk riktig styrke.
  • Ved bruk av slimhinneavsvellende nesedråper eller nesespray er det viktig å følge bruksanvisningen på pakken og ikke gi flere doser i døgnet enn anbefalt.
  • Barn bør ikke bruke slimhinneavsvellende nesedråper eller nesespray i mer enn 5 dager sammenhengende. Det anbefales minst 14 dagers opphold mellom to runder med slimhinneavsvellende nesespray.

Når bør lege eller helsesøster kontaktes

  • Dersom barnet har problemer med å få i seg morsmelk eller annen næring
  • Dersom barnet har vedvarende tett eller rennende nese over lengre tid
  • Dersom behandling med saltvann eller slimhinneavsvellende dråper ikke virker

Kilder: Helsenorge, Statens Legemiddelverk, Norsk Helseinformatikk, Foreldrebrosjyre Farmasøytisk Institutt UiO, leverandørinformasjon

Oppdatert: september 2023