Gå til innholdGå til kassen

Det er disse tresortene som er syndebukken når du allerede i februar, mars eller tidlig i april får symptomer på pollenallergi. Symptomene er kløe i begge øyne, nysing og rennende nese.

Hvis du har pollenallergi, kan du være allergisk mot ulike pollen fra or, hassel, bjørk, burot og gress. I tillegg er noen allergiske mot pil og selje. Du kan være allergisk mot èn sort, flere eller alle, dette er individuelt. Bjørka er «værstingen» som avgir mest pollen. Pollenallergi har økt de siste 20 årene, og i dag er minst hver femte nordmann rammet.

De siste årene har vi sett at pollensesongen starter tidligere enn før, og den totale sesongen blir lengre for de som er allergiske. Allergi mot or og hassel er den pollenallergien som kommer først i allergisesongen. Allerede i februar og mars bærer or- og hasseltrærne rakler (blomster). Disse tresortene blomstrer tidlig på våren før bladene kommer.

Start medisinering i tide!

Hvis du er allergisk mot or og hassel og bor i det aktuelle området, er det på tide å finne frem medisinene eller i det minste se om du har gyldig resept. Det anbefales å starte med allergimedisiner 1–2 uker før pollensesongen starter! Når og hvilke typer pollen som forventes i luften i de ulike delene av landet, kan du sjekke på: Pollenvarselet til Norges Astma og Allergiforbund. Det gjør det lettere å planlegge behandlingen. Se våre råd og tips om reseptfri behandling.

Det finnes mange ulike allergimedisiner som kan forebygge og dempe allergiske reaksjoner. Hvilke allergimedisiner man anbefaler, avhenger av hvilke plager man har, og hvor uttalte plagene er.

Det finnes to hovedgrupper av medikamenter som skal brukes helt forskjellig:

  • forebyggende medisiner som forhindrer anfall, og som bør startes i god tid før pollensesongen
  • lindrende medisiner som brukes når plagene allerede har oppstått 

Er du i tvil om hva som er aktuelt for deg? Ta gjerne kontakt med oss så hjelper vi deg!

Det finnes ingen medisiner som gjør at man blir kvitt allergi, men med riktig behandling kan du forebygge og lindre symptomene, slik at hverdagen blir «levelig» i pollensesongen.

Or og hassel finnes ikke over hele Norge

Spredning av pollen fra or og hassel starter ved kysten i vest, tett etterfulgt av spredning på Sørlandet og i Midt-Norge. Forekomsten avtar vesentlig fra midten av landet og nordover, og i nordre og østre Finnmark er or forholdsvis sjelden. Hassel vokser opp til Steigen i Nordland. Som årsak til pollenallergi har disse to særllig betydning i Sør-Norge. Varigheten av pollenspredningen fra or og hassel varer normalt tre til fire uker.

Symptomer på pollenallergi for or og hassel

Symptomene er de samme som ved annen pollenallergi. Slimhinner i øyne og nese hovner opp og gir rennende nese og øyne. Øynene klør og blir røde, og du nyser flere ganger etter hverandre  (serienysing). Noen blir trette og opplever redusert konsentrasjonsevne. Mange med pollenallergi opplever kryssreaksjoner, for eksempel at man får en allergisk reaksjon når man spiser nøtter, kiwi eller rå gulrøtter, epler og pærer.

Kilde: Norges Astma og Allergiforbund, Norsk helseinformatikk

Oppdatert: Februar 2022