Gå til innholdGå til kassen

Menstruasjon, ofte kalt mensen, er en regelmessig blødning fra livmor, som kommer én gang i måneden hos kvinner i fruktbar alder. Mensen er en naturlig del av livet. Noen hater det, noen takler det fint, og andre opplever store smerter. Det beste du kan gjøre er å lytte til kroppen din og gi den det den trenger for at du skal føle deg både ren, trygg og komfortabel.

Mensen er kroppens måte å fortelle at den er fruktbar på. Med andre ord - at den er moden nok for graviditet. Menstruasjon starter som regel når jenter er mellom 11 og 14 år gamle, selv om noen får det så tidlig som 9-årsalderen og andre så sent som 16-årsalderen. Starttidspunktet varierer altså fra person til person.

Hvorfor blør man?

Selve blødningen skyldes at slimhinnen i livmoren, endometriet, avstøtes fra kroppen. Menstruasjon er en del av en hormonsyklus i kroppen som varer i ca. 28 dager, men alt fra 21 til 35 dager anses som normalt. Under denne syklusen bygger slimhinnen seg opp for å ta imot og ernære et befruktet egg. Når en kvinne har eggløsning frigjøres 1–2 egg, som videre beveger seg langs egglederne og ned mot livmoren. Denne reisen kan ta et par dager. Under denne perioden er det slimhinnens jobb å ta imot et befruktet egg. Hvis egget møter en sædcelle på veien kan det bli befruktet, og du kan bli gravid. Dersom egget ikke blir befruktet, avstøter kroppen egget, slim og noe blod, og det er dette som blir din menstruasjon. Blødningen starter rundt 14 dager etter eggløsning, og varer i gjennomsnitt 3–5 dager av gangen. Hvor stor blødningsmengden er, varierer fra kvinne til kvinne. Når menstruasjonen er ferdig begynner alt forfra igjen. Menstruasjonssyklusen starter ved blødningens første dag, og varer helt frem til første dag i neste menstruasjon. Denne syklusen repeteres rundt 400–450 ganger, ettersom kvinner som regel har mensen helt frem til overgangsalderen.

Tampong, bind, menskopp eller menstruse?

Det finnes mange måter å takle menstruasjon på. Det kan derfor være lurt å prøve ulike produkter, slik at du kan finne de menstruasjonsproduktene som passer best for deg og din livsstil. Her er 4 faktorer du burde vurdere når du skal velge hvilke produkter du ønsker å bruke for å håndtere menstruasjonen din:

Komfort: Velg produkter som er komfortable å bruke, og som ikke gir deg ubehag eller kløe.

Absorbering: Velg produkter med riktig absorbering for din blødningsmengde. Tamponger med lav absorberingsevne kan for eksempel være mer passende i starten av menstruasjonen, mens store bind og menskopper kan være mer passende i slutten av perioden.

Livsstil: Hvis du har en aktiv livsstil kan det være lurt å velge produkter som ikke hindrer deg i å utføre dine vanlige aktiviteter. Ved aktiv livsstil kan tamponger og menskopper være gode alternativer.

Helse: Dersom du har allergier eller andre helseproblemer er det viktig å ta hensyn til det når du skal velge produkter.

Tampong

Tamponger er som bind: enkle å bruke, og finnes i flere ulike størrelser, former og absorberingsnivåer. En tampong er en menstruasjonsbeskyttelse som tar hånd om menstruasjonen inne i skjeden. De er laget av absorberende fibre som suger opp menstruasjonsblodet. Tamponger har en liten tråd i enden, som gjør de enkle å trekke ut av skjeden. Det er viktig å merke seg at tamponger må skiftes regelmessig. Skift gjerne hver 4.–6. time, eller oftere hvis du blør i større mengder. Tamponger er et populært alternativ blant mange kvinner, ettersom de er diskret og egner seg godt under fysisk aktivitet. Når tampongen er plassert inne i skjeden kan du føle deg både trygg og beskyttet. Tampong kan brukes om natten men skal aldri sitte inne lenger enn 8 timer, så om du har planer om å sove lenger enn det og ikke vil stille vekkerklokken anbefaler vi heller å bruke bind, menskopp eller menstruse. Det skal ikke gjøre vondt å ha tampongen inne i skjeden, om du er usikker på hvordan den skal settes inn står dette beskrevet i bruksanvisningen som følger med.

Fordeler med tampong

  • Tamponger kan kjøpes i de fleste butikker.
  • De kan være mer diskret å bruke enn andre menstruasjonsprodukter ettersom de er inne i skjeden.
  • Tampong kan være et godt alternativ for personer som har en aktiv livsstil eller er på reise.
  • Tampongene med stor absorberingsevne kan være et godt alternativ for personer med stor blødningsmengde.

Bind


Bind er en av de mest tradisjonelle metodene for å beskytte seg mot lekkasjer under menstruasjonen. Det er enkelt å bruke og de finnes i mange forskjellige størrelser og former, som gjør at du enkelt kan finne den sorten som passer for deg og ditt behov. Bind er laget av absorberende stoff, og plasseres i undertøyet for å absorbere blodet. De gir god beskyttelse mot lekkasjer og gir følelsen av sikkerhet under menstruasjonen. Bindet skal skiftes omtrent hver 4.–6. time, eller oftere hvis det begynner å bli fullt. Bind kan trygt brukes om natten og det finnes egne nattbind som er lenger og absorberer mer, slik at du kan føle deg beskyttet hele natten gjennom. Hvis du finner en type bind som dekker ditt behov er det ikke nødvendig å stå opp i løpet av natten for å skifte.

Fordeler med bind

  • Bind kan kjøpes i de fleste butikker.
  • Bind er komfortabelt å bruke.
  • Bind er et godt alternativ for de som ikke ønsker å sette noe inn i skjeden.
  • De kraftige bindene kan være et godt alternativ for personer med stor blødningsmengde.

Menskopp

En menskopp er et mer miljøvennlig og økonomisk alternativ til bind og tamponger. Produktet er laget av medisinsk silikon og er formet som en liten kopp, som plasseres inn i skjeden. I skjeden samler koppen opp menstruasjonsblodet i stedet for å absorbere det. Tøm menskoppen når den er full eller hver 12. time, avhengig av hvor mye du blør. Etter bruk kan menskoppen gjenbrukes. Husk å følg retningslinjene for rengjøring av menskoppen, for å sikre trygg og hygienisk bruk. Det finnes menskopper i flere ulike størrelser. Finn en størrelse som passer din kropp, slik at du komfortabelt kan bruke produktet.

Fordeler med menskopp

  • Menskopp er mer miljøvennlig og kan være et godt valg for personer som ønsker å redusere avfallet de genererer.
  • Menskopp er økonomisk fordelaktig, ettersom de kan vaskes og gjenbrukes i flere år.
  • Menskopp kan være et godt alternativ for personer med stor blødningsmengde.
  • Menskopp kan sitte inne i skjeden i opptil 12 timer, og er derfor godt egnet til bruk om natten.

Her kan du lese mer om menskopp

Menstruse

En menstruse er en type menstruasjonsbeskyttelse som ser ut som vanlig undertøy, men trusen har et ekstra lag med stoff som er designet for å absorbere menstruasjonsblod. Trusene kan brukes alene eller i tillegg til andre sanitærprodukter. Varigheten av hvor lenge en periodetruse kan brukes avhenger av hvor kraftig menstruasjonen er og hvor mye blod trusen kan absorbere. Noen menstruser er beregnet for å brukes i en dag og noen over natten, mens andre er ment for bruk i noen timer. Det anbefales vanligvis å ha et par forskjellige alternativer tilgjengelig for å sikre at du har nok beskyttelse gjennom hele dagen. Husk å følg vaskerådene som er gitt av produsenten, for å sikre at trusene beholder kvaliteten og fortsetter å gi solid beskyttelse.

Fordeler med menstruse

  • Menstruser er komfortable å bruke siden de er laget av mykt og elastisk materiale.
  • Menstruser er svært absorberende og kan holde på store mengder menstruasjonsblod, noe som gir en høy grad av beskyttelse.
  • De er miljøvennlige og økonomisk fordelaktige ettersom de kan vaskes og gjenbrukes flere ganger.
  • Menstruser kan være et godt alternativ for de som ikke ønsker å sette noe inn i skjeden.

Se hele vårt sortiment med menstruser her

Menstruasjonssmerter

Det er vanlig å oppleve smerter i forbindelse med mensen, men hvor sterke smertene er varierer veldig fra person til person. Noen kan oppleve så sterke smerter at det virker begrensende i hverdagen. Det er viktig å være klar over at sterke smerter ved menstruasjon også kan skyldes underliggende sykdom som for eksempel endometriose. Endometriose er en tilstand hvor vev som ligner livmorslimhinnen, vokser utenfor livmorhulen. Hvis du opplever sterke menssmerter og er usikker på om smertene kan skyldes underliggende sykdom anbefaler vi at du kontakter lege.

Menstruasjonssmerter (dysmenoré) skyldes at det dannes signalstoffer (prostaglandiner) i livmorslimhinnen under menstruasjonen som fører til at musklene i livmoren trekker seg kraftig sammen, noe som kvinnen oftest opplever som smerter. Det vanligste symptomet er markante krampesmerter i midtre eller nedre del av magen. Andre symptomer er smerter i korsryggen og nedover beina, kvalme og oppkast, samt svimmelhet, hodepine og ørhet. Det er vanlig at smertene starter når blødningen kommer, eller noen timer før, og er på sitt verste når blødningen er kraftigst.

Smertestillende legemidler kan hjelpe mot menstruasjonssmerter. Smertene behandles best med NSAIDs (ikke-steroide antiinflammatoriske midler), legemidler som hindrer dannelsen av prostaglandinene. NSAIDs er betennelsesdempende legemidler og de vanligste virkestoffene er ibuprofen, naproksen og diklofenak. Reseptfrie legemidler med NSAIDs, til bruk ved menstruasjonssmerter, er Ibux og Ibumetin (ibuprofen) samt Naproxen og Proxan (naproksen). OBS! Det anbefales ikke å bruke flere NSAIDs samtidig. Paracetamol (Panodil, Paracet, Pinex, Paracetamol) kan også brukes, men har ofte ikke like god effekt som NSAIDs. Mange opplever også at varme virker lindrende på smertene. Varmebehandling med en varmeflaske på magen eller et varmt bad, i kombinasjon med NSAIDs, kan være effektivt for mange kvinner. Hvis du opplever at egenbehandling med varme og/eller reseptfrie legemidler ikke er tilstrekkelig for dine smerter anbefaler vi at du kontakter lege.

OBS! Det er ikke alle som bør bruke NSAIDs. Ved visse sykdommer og ved bruk av visse medisiner kan bruk av NSAIDs være skadelig og det bør utvises forsiktighet. Dette gjelder for eksempel ved sår/blødninger i magesekken, nyresykdommer samt hjerte- og karsykdommer. Det er også viktig å være klar over at NSAID kan utløse astmaanfall hos astmatikere. Kontakt oss på apoteket eller legen din dersom du er usikker på om dette gjelder deg.

Du bør kontakte lege hvis du opplever smerter på andre tidspunkt enn menstruasjonen, smerter under sex, blødning etter sex eller unormal utflod. Vi anbefaler også generelt at du kontakter lege hvis du opplever andre plutselige endringer av ukjent årsak.

Kilder: Maja.no, Libresse, Helsenorge, Store Norske Leksikon, Norsk Helseinformatikk, leverandørinformasjon

Oppdatert: februar 2023