Gå til innholdGå til kassen

En menskopp er et miljøvennlig og økonomisk alternativ til bind og tamponger.

En menskopp er et sanitærprodukt som er laget av medisinsk silikon. Det den har til felles med en tampong, er at den settes inn i skjeden, men der stopper også likheten. I motsetning til en tampong, som absorberer blodet, samles det i menskoppen. Når den er full, eller hver 12. time, må du ta den ut og tømme den, så kan du bruke den på nytt igjen. Siden en menskopp som sitter riktig, ikke kjennes i det hele tatt, kan du fokusere på noe annet enn at du har mensen.

Hva velger du når du har mensen? Bind, tampong - eller kanskje menskopp?

Menskoppen holder seg på plass ved hjelp av vakuum og er helt trygg med tanke på lekkasje. Du plasserer koppen inne i skjeden ved å folde den sammen. Kanten på koppen spenner seg ut som en ring, og trykker mot muskelveggen i skjeden, slik blir den tett og alt blodet renner ned i koppen i stedet for å blø ut i undertøyet. Blodet samles opp i koppen og du tømmer den i do. Det lukter ingenting og du kjenner den heller ikke.

Menskoppen er laget av medisinsk silikon og har en helt glatt overflate som bakterier ikke kan feste seg til. I og med at ingen væske absorberes vil det ikke bli endringer i det naturlige miljøet i skjeden. Dette bidrar til mindre sjanse for blant annet soppinfeksjon.

Det finnes menskopper i ulike størrelser og fra flere leverandører. Den minste koppen er for deg som er under 25-30 år, eller som ikke har født vaginalt. Den største koppen er for deg som er over 25-30 år, eller som har født vaginalt. Dette er grove retningslinjer, og det kan hende må du prøve deg frem selv.

Hva er fordelene med å bruke menskopp?

  • Menskopp kan erstatte bind og tampong.
  • Menskopp er miljøvennlig og økonomisk, fordi den kan brukes flere ganger.
  • Enkel i bruk og den kan sitte på plass i inntil 12 timer.
  • Du kan trene og bade/dusje uten problem.
  • Laget av medisinsk silikon av svært høy kvalitet og med maksimal fleksibilitet.

Se alle våre menskopper her

Innsetting av menskopp

Sørg for at du er ren på hendene før du skal håndtere menskoppen. Vi anbefaler at du fører inn menskoppen i en av følgende stillinger; sittende, på huk, knelende eller stående. Prøv deg litt frem, og se hva som passer deg best.

Press menskoppen sammen, og før den skrått og bakover inn i skjeden. Når den er ført inn, slipper du taket slik at menskoppen bretter seg helt ut. Kontroller dette ved å føre fingeren rundt langs koppen.

Kan man bruke menskopp sammen med spiral?

Ja, du kan bruke menskopp og spiral samtidig, når du har hatt spiralen inne i mer enn tre måneder.

Men det er viktig å gjøre dette på riktig måte. Hvis du ikke er oppmerksom, kan menskoppen ta med seg spiralen når du fjerner den. Det er viktig å bryte vakuum før den tas ut, ved å klype sammen nederste del av menskoppen. Det er også viktig å ha kontroll på spiral-trådene, slik at de ikke setter seg fast og spiralen dras ut ved fjerning av menskoppen (det er mulig for legen å klippe disse korte).

Du behøver ikke såpe eller vann for å få rene hender. Antibac passer til alle anledninger hvor du trenger å være ekstra ren på hendene – eller må vaske hendene uten tilgang til vann og såpe.

Hvordan vaske menskoppen?

  • Skyll menskoppen med vann. Enklere blir det ikke!
  • For å unngå flekker, kan det lønne seg å skylle i kaldt vann først, deretter i varmt vann. Kok menskoppen etter hver syklus.
  • Pass på at menskoppen ikke kommer i kontakt med bunnen av kjelen ved koking, da kan den bli misformet.

Kilder: leverandørinformasjon, maja.no

Oppdatert: mai 2022