Gå til innholdGå til kassen

Du er ikke alene dersom du er redd for å le, nyse eller hoppe på trampoline med barna. Urininkontinens er et problem som rammer mange, men som veldig få snakker om.

Urinlekkasje hos kvinner og menn

Urinlekkasje betyr at du ikke har full kontroll på å holde på urinen.  Urinlekkasje, også kalt inkontinens eller ufrivillig vannlatning, rammer både kvinner og menn. 1 av 4 kvinner og 1 av 5 menn som opplever urinlekkasje. Lekkasje kan forekomme i alle aldre og graden av urinlekkasje varierer fra person til person.

Urinlekkasje kan oppleves som plagsom og igjen føre til isolasjon fordi man er redd for luktplager eller at andre skal oppdage det. Det finnes ulike Absorberende inkontinensprodukter som kan brukes ved urinlekkasje. Produktene virker ved å samle opp eller suge opp urin, og de fleste virker også lukthemmende.

Ulike typer av urinlekkasje for kvinner

  • Stressinkontinens. Ufrivillig urininkontinens som oppstår uten at man har trang til å urinere. Ofte i sitasjoner der man hoster, ler, nyser eller gjør fysisk aktivitet. Det kan dreie seg om få dråper til mindre lekkasjer. Hovedårsakene til stressinkontinens er graviditet, fødsel og overgangsalderen. Stressinkontinens er den vanligste form for urinlekkasje hos kvinner. 
  • Inkontinens på grunn av overaktiv blære. Kalles ofte urge-inkontinens, og er ufrivillig lekkasje som følge av plutselig og intens trang til vannlating, som gjør at man ikke klarer å vente. Urge-inkontinens er når trangen til å late vannet skjer ofte, og alltid plutselig, og det medfører ufrivillig lekkasje av urin. Dette kan skyldes nevrologisk sykdom, urinveisinfeksjon eller blæresykdom.
  • Blandingsinkontinens. En kombinasjon av stress og urge-inkontinens. Hovedårsaker er alder, overgangsalder, kronisk forstoppelse og intensiv fysisk aktivitet.
  • Overflow inkontinens. Oppstår når blæren ikke tømmes helt, vanligvis på grunn av en tilstopping. Denne formen for inkontinens er forårsaket av svake blæremuskler og er mest vanlig hos diabetikere og deg med redusert nervefunksjon. Det føles som om blæren aldri blir helt tømt, man må urinere ofte, men får det ikke til. Du kan også oppleve at det kommer en strøm av urin rett etter du har tømt blæren.

Ulike typer av urinlekkasje for menn

  • Etterdrypp - Man lekker noen dråper urin etter urinavgang når blæren synes å være tom, noe som igjen kan føre til et vått og ubehagelig undertøy. Det som skjer, er at urinrøret (røret som leder fra blæren til enden av penis) ikke er blitt tømt helt ved hjelp av musklene rundt. En liten mengde urin blir liggende igjen i urinrøret, som oftest i den laveste delen like over scrotum. Denne urinen drypper når man begynner å bevege bekkenbunnen.

  • Urge-inkontinens (hastverks-inkontinens) - også kjent som overaktiv blære, og er den mest vanlige form for urinlekkasje hos menn. Du føler ofte en sterk trang til å urinere, og du klarer ikke å holde igjen til du når toalettet. Du kan lekke små eller større skvetter urin, eller også ha en hel blæretømming. Hastverks-inkontinens er ofte et resultat av prostata operasjon, en forstørret prostata, eller andre kirurgiske prosedyrer, eks fjerning av tarmen.

  • Stressinkontinens - ca. 10% av menn vil oppleve stressinkontinens som er forårsaket av svake bekkenbunnmuskler, og kan være et resultat av en prostata operasjon. Dette betyr at musklene ikke er sterke nok til å holde blæren lukket under økt trykk på underlivet, for eksempel når du løfter, hoster, nyser, ler eller trener. Det kan dreie seg om både dråper og små lekkasjer.

  • Blandingsinkontinens – dette er vanligvis en kombinasjon av hastverksinkontinens og stressinkontinens. Mellom 10-30% menn opplever blandede symptomer.

  • Overflow inkontinens – dette oppstår når blæren ikke tømmes helt, vanligvis på grunn av en tilstopping. Denne formen for inkontinens er forårsaket av svake blæremuskler og er mest vanlig hos diabetikere og deg med redusert nervefunksjon. Det føles som om blæren aldri blir helt tømt, man må urinere ofte, men får det ikke til. Du kan også oppleve at det kommer en strøm av urin rett etter du har tømt blæren. Ses ved tilstander der hindringer blokkerer for urinen, eks godartet forstørrelse av prostata.

Vet du om du har en forstørret prostata? Dette er en av de mest vanlige faktorer som har påvirkning på mannens urinrørsystem. Dersom du tror dette kan være tilfelle, bør du kontakte legen din.

Årsaker til urinlekkasje for kvinner og menn

  • Svake bekkenbunnmuskler er vanlig hos kvinner som er gravide eller har født barn, kvinner i overgangsalderen og ved høy alder. Når bekkenbunnmusklene mister sin elastisitet, kan vanlige ting som å le, hoste eller nyse føre til små urinlekkasjer. Ved å gjøre knipeøvelser kan du trene bekkenbunnmuskulaturen til å holde tilbake lekkasjene bedre.
  • Urinveisinfeksjon – dersom du er ofte utsatt for infeksjoner kan dette gjøre blæren sensitiv.
  • Medisinering – enkelte medisiner har vanndrivende effekt, noe som gjør at du må tisse oftere.
  • Forstoppelse – en overfylt tarm kan føre til press på blæren som igjen kan gi midlertidige lekkasjeproblemer.
  • Lavt væskeinntak – det er en myte at det å drikke mindre vil gjøre at du urinerer mindre. Du bør drikke tilstrekkelig væske i løpet av dagen
  • Kronisk hoste – dette fører til anstrengelse på blæren og magemusklene.
  • Røyking – kan ofte føre til kronisk hoste.
  • Overvekt – det å være overvektig kan også øve press på blæren og bekkenbunnmusklene.
  • Medisinske diagnoser – som slag, Parkinsons, multippel sklerose, diabetes og aldersdemens, kan alle forårsake skader på nervesystemet, som igjen kan ha påvirkning på hvordan hjernen og blæren kommuniserer.

Hjelpemidler

Mange opplever at konsekvensene av plagene begrenses betraktelig når man benytter seg av gode hjelpemidler. Det er viktig at du fortsetter ditt sosiale liv! Første steg på veien er å erkjenne lekkasjen for så å gjøre noe med den. Det er viktig å søke råd og behandling hos en lege. En lege kan stille riktig diagnose på din form for urinlekkasje og anbefale den rette behandlingen.

Trening av bekkenbunnmusklene er en effektiv behandlingsmetode spesielt for stressinkontinens. En fysioterapeut kan gi deg råd og veiledning om hvordan trene bekkenbunnmusklene, og individuelt tilpasse et treningsprogram.

Bind, trusebukser (bleiebukser) og bleier er spesielt utformet for alle typer og grader av urinlekkasje, både for lett, moderat og tung inkontinens, samt avføringslekkasje. Felles for de alle er å samle opp urin, samt forhindre generende lukt. Det er derfor viktig at du velger et produkt som passer best til dine behov. Felles for alle produktene er at du kan føle deg sikker og komfortabel i alle situasjoner, og samtidig ta vare på huden din. Ved urinlekkasje blir huden ofte irritert, rød og sår. Det finnes egnede barriereprodukter, i form av krem, spray, kluter, som er beregnet for å beskytte, lindre og hele hud ved urinlekkasje. Trenger du beskyttelse av stol eller madrass, finnes egne «kladder» beregnet for dette.

Rettigheter- Dersom du har en vedvarende urinlekkasje kan du få en blåresept fra legen din slik at du får dekket ulike hjelpemidler for urinlekkasje - som barrierekrem, dråpesamler, bleier, bleiebukser, samt stol- og sengebeskyttelse. Du betaler selv bare egenandelen.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Tena.no, Attends.no.

Oppdatert: September 2020