Det er mange som handler hos oss, og dessverre tar det to dager mer enn normalt før pakkene sendes fra lager. Vi er lei oss for problemene det skaper, og jobber hardt for å bli like raske som vanlig. (Gjelder ikke levering med Porterbuddy).
Gå til innholdGå til kassen

Vepsestikk

Vepsestikk er smertefullt, men det er sjelden farlig. Hvordan lindre og hva gjør du om du er allergisk?

Vepsestikk er smertefullt, men det er sjelden farlig siden det kun avgis små mengder gift i et stikk. Vepsestikk vil hos alle resultere i smerte, rødhet og hevelse. Noen få mennesker kan bli svært syke av kun ett vepsestikk uansett hvor de stikkes på kroppen. Slike personer er overfølsomme for ett eller flere av stoffene som inngår i giften. Og kan få en allergisk reaksjon, og i verste fall dø.

Det kan være alvorlig dersom du blir stukket i munn eller hals, i og med at slimhinnene kan hovne opp og gi pustebesvær. Dersom det skjer, må man kontakte lege eller legevakt med det samme.

Er du allergisk overfor veps anbefaler vi deg å få en adrenalinsprøyte/penn fra legen din. Den virker som motgift og er en akuttbehandling av anafylaktisk sjokk. Husk å ha den tilgjengelig og vis familie og venner hvordan de skal bruke den i tilfelle du ikke klarer dette selv. Adrenalinsprøyte må settes umiddelbart etter et stikk for å unngå allergisjokk (anafylaktisk sjokk).

Slik unngår du vepsestikk

 • Har du et vepsebol i nærheten av der du bor, er det smart å få fjernet dette.
 • Forhold deg rolig når vepsen er i nærheten. Ikke vift med armer og ben.
 • Ikke plasser sterkt duftende og fargerike blomster på uteplassen din.
 • Dersom du bruker parfyme og sminke, bruk mindre (veps og bier tiltrekkes av enkelte stoffer).
 • Drikk saft, brus og vann av gjennomsiktige glass. Maten bør du dekke til, både innendørs og utendørs.
 • Bruk fottøy, sokker, lange bukser og lange ermer. Da er du bedre beskyttet.
 • Veps liker svette, så vær observant når du trener.

Tips: Bruk insektnetting foran vinduer som skal stå åpne over lang tid.

Hvordan behandle et vepsestikk

Hvor kraftig man reagerer på et vepsestikk kan variere fra person til person. Det er vanlig at stikkstedet blir rødt og vondt, men det vil gi seg relativt raskt.

Vepsen har glatt brodd og kan stikke flere ganger. Dersom brodden sitter igjen, så fjerner du den (obs! ikke klem rundt kjertelen som kan følge med brodden da det kan medføre at mer gift presses ut). Et ukomplisert stikk kan man behandle med lokalbedøvende middel som fås kjøpt på apotek. Å legge en isbit på stikkstedet vil også kunne lindre smertene. Får man større hevelser kan legen gi kortikosteroidtabletter, men dette er reseptpliktig medisin.

Sensommeren er høysesong for veps – den er sløv og på utkikk etter mat, og kan komme til å stikke om den føler seg truet. Så det er smart å være ekstra oppmerksom på denne tiden av året.

Vaksine mot veps

Det er mulig å vaksinere seg dersom man er svært allergisk for vepsen. Denne prosessen kalles allergenspesifikk immunterapi hyposensibilisering. Man tar det over en periode på 3-5 år gjentatte doser av det aktuelle allergenet. Ta kontakt med legen din om du ønsker mer informasjon.

Når skal du kontakt lege?

 • Hvis du er stukket i munn eller svelg/hals
 • Hvis du er stukket i øyet
 • Hvis du har fått mange stikk
 • Hvis du får redusert allmenntilstand
 • Hvis du utvikler en allergisk reaksjon
 • Hvis du tidligere har reagert allergisk på insektstikk og ikke har legemidler tilgjengelig.

Kilder: Norsk helseinformatikk, leverandørinfo, Folkehelseinstituttet