Gå til innholdGå til kassen

Vepsestikk kan være ganske smertefullt, men det finnes heldigvis lindrende behandling. Det er sjelden farlig å bli stukket av veps, men livstruende allergiske reaksjoner kan oppstå. Derfor er det viktig å kontakte lege hvis du har kjent allergi mot vepsestikk, og har blitt stukket. Det er også viktig å kjenne til symptomer på allergisk sjokk selv om du ikke har kjent allergi, om uhellet skulle være ute.

Er vepsestikk farlig?

Vepsestikk er sjelden farlig, siden det bare avgis små mengder gift i et stikk. Dette gjelder også for barn, såfremt barnet ikke er allergisk mot veps. Lokale reaksjoner ved vepsestikk, hos ikke-allergiske barn og voksne, er svie, smerte, kløe, rødhet og hevelse. Disse lokale reaksjonene blir vanligvis bedre i løpet av få timer, og hvor kraftig man reagerer vil variere. 

Hvis du blir stukket i munnen eller halsen/svelget bør du kontake lege, fordi slimhinnene der kan hovne opp og gi pustebesvær. Du bør også kontakte lege hvis du har fått mange stikk samtidig.

Noen få mennesker kan bli alvorlig syke av kun ett vepsestikk, uavhengig av stikksted. Disse menneskene er overfølsomme for stoff i giften, og kan få en allergisk reaksjon som i verste fall er livstruende. Hvis du er allergisk mot vepsestikk bør du alltid ha en adrenalin-penn (motgift) lett tilgjengelig, når det er mulighet for å bli stukket av veps. Injeksjonen må settes umiddelbart etter at du har blitt stukket, og lege/legevakt må kontaktes med en gang. Et godt råd er å vise venner og familie hvordan de skal bruke pennen, slik at de enklere kan hjelpe deg om uhellet er ute og du ikke er i stand til å sette den selv.

Sensommeren er høysesong for veps – den er sløv og på utkikk etter mat, og kan komme til å stikke om den føler seg truet. Så det er smart å være ekstra oppmerksom på denne tiden av året.

Nærbilde av veps på blomst

Foto: iStock.com/matteodestefano

Hvordan unngå vepsestikk?

 • Fjern vepsebol som er i nærheten av der du bor
 • Forhold deg rolig når vepsen er i nærheten, og ikke vift med armer og ben
 • Ikke plasser sterkt duftende og fargerike blomster på uteplassen din
 • Bruk mindre eller ingen parfyme
 • Drikk av klare glass, og dekk til maten
 • Bruk fottøy, sokker, lange bukser og overdeler med lange ermer, da er du bedre beskyttet
 • Veps liker svette, så vær observant når du trener
 • Bruk insektsnetting foran vinduer som skal stå åpne over tid

Hvordan behandle et vepsestikk?

OBS! Husk adrenalin-injeksjon og at du må kontakte lege/legevakt hvis du er allergisk mot vepsestikk og har blitt stukket.

Dersom brodden sitter igjen, må den fjernes forsiktig med en pinsett. OBS! Ikke klem rundt giftkjertelen som kan følge med brodden, da det kan medføre at mer gift presses ut. Et ukomplisert stikk kan man behandle med lokalbedøvende salve (Xylocain Salve 5 %) eller kløestillende krem (Eurax Krem 10 %), ved smerter eller kløe. Det kan også hjelpe mot smertene å legge på noe kjølig, som en kald klut eller en isbit, eller smøre på lindrende salve. Hydrokortison Salve 10 mg/g er en betennelsesdempende salve, som kan smøres på mildt eksem.

Vaksine mot vepsestikk-allergi

Det finnes vaksine mot vepsestikk-allergi. Vaksineringen består av flere doser, og går over flere år. Vi anbefaler at du kontakter legen din for mer informasjon, hvis du er usikker på om slik vaksinering er aktuell for deg.

Når bør jeg kontakte lege?

 • Hvis du er stukket i munnen eller svelget/halsen
 • Hvis du er stukket i øyet
 • Hvis du har fått mange stikk samtidig
 • Hvis du får redusert allmenntilstand
 • Hvis du utvikler en allergisk reaksjon
 • Hvis du tidligere har hatt en allergisk reaksjon på insektstikk

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Folkehelseinstituttet, Helsenorge, Felleskatalogen, leverandørinformasjon

Oppdatert: august 2023