Gå til innholdGå til kassen

Skrubbsårsesongen er i gang. Det kan fort gå galt når det går litt for fort i svingene eller sykkelen skal testes ut for første gang. Skrubbsår er gjerne mer smertefulle enn de er alvorlige. Får man et skrubbsår er det som regel hudens overflate som er skadet og såret blør som regel ikke så mye. Har du ikke plaster og sårvask i hus kan det være lurt å fylle opp førstehjelpsskrinet nå.

Hvordan behandle skrubbsår

  1. Rens såret for skitt og partikler. Har du rent vann fra springen så bruk det, men ikke gni. Alternativt kan du bruke sårrens som Klorhexidin eller Pyrisept. Bruk tupfere eller non-woven kompresser når du vasker såret. Ikke bruk bomull da bomull etterlater fibre som kan gi grobunn for infeksjoner. Sårservietter kan også benyttes, og er praktisk å ha med om du er på tur. Huden rundt såret kan vaskes med såpevann, men unngå å få såpe i selve såret. Hvis det fortsatt er igjen sand, grus, jord eller andre fremmede partikler i såret etter at du har renset såret kan du bruke en ren (helst desinfisert) pinsett til å fjerne dette.
  2. Bruk av sårsalve. Sårsalve som for eksempel Bacimycin og Pyrisept kan legges på såret når det er rengjort. Salven vil ikke få såret til å gro raskere, men vil bidra til å forebygge infeksjon.
  3. Dekk såret med plaster. Til skrubbsår er det lurt å bruke et heldekkende plaster som forsegler rundt hele såret. Da skapes et fuktig og lukket miljø som fremskynder sårhelingsprosessen og såret gror raskere og bedre.

Må et skrubbsår alltid ha plaster på?

Nei, små sår gror ofte like fint uten plaster. Men et plaster vil hindre at smuss og bakterier kommer inn i såret.

Ikke bytt plaster for ofte!

Den optimale sårbehandlingen er å holde såret passe fuktig og gi det ro. I praksis betyr det: rens såret, sett på plaster og glem det. Såret vil da gro raskere og bedre.

Hva hvis skrubbsåret ikke vil gro?

Som regel vil skrubbsåret leges av seg selv uten komplikasjoner, men noen ganger vil et sår kunne bli smertefullt, væske, bli hovent, varmt og rødt. Dette kan være tegn på infeksjon og da bør du oppsøke lege.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, leverandørinformasjon

Oppdatert: mai 2023