På grunn av at mange vil handle hos oss nå, bruker vi litt lengre tid enn vanlig på å sende ut pakker. Dette gjelder ikke reseptordre eller bestillinger som har Porterbuddy som leveringsmåte. Vi beklager ulempene dette kan medføre!
Gå til innholdGå til kassen

Har du fått et skrubbsår? Rens det, dekk det og glem det!

Skrubbsårsesongen er i gang. Det kan fort gå galt når det går litt for fort i svingene eller sykkelen skal testes ut for første gang. Skrubbsår er gjerne mer smertefulle enn de er alvorlige. Får man ett skrubbsår er det som regel hudens overflate som er skadet og såret blør som regel ikke mye. Har du ikke plaster og sårvask i hus er det på tide å fylle opp førstehjelpsskrinet nå.

Hvordan behandle skrubbsår:

  1. Rens såret for skitt og partikler. Har du rent vann fra sprinkelen så bruk det, men ikke gni. Alternativt kan du bruke sårvask som Klorhexidin eller Pyrisept vann. Bruk tupfere eller non-woven kompresser når du vasker såret. Ikke bruk bomull da bomull etterlater fibre som kan gi grobunn for infeksjoner. Sårservietter kan også benyttes, og er praktisk å ha med om du er på tur. Huden rundt såret kan vaskes med såpevann, men unngå å få såpe i selve såret.
  2. Sand og smuss i skrubbsåret? Hvis du har fått sand, grus, jord eller andre fremmede partikler i såret, bør du bruke en pinsett eller en myk tannbørste for å fjerne skitten. All skitt må ut for at det ikke skal gro inn i såret. Blod og sårsekret tørkes lett bort med en tupfer.
  3. Bruk av sårsalve. Sårsalve som eks Bacimycin og Pyrisept kan legges på såret når det er rengjort. Salven vil ikke få såret til å gro raskere, men vil forebygge infeksjon.
  4. Dekk såret med plaster. Til skrubbsår er det lurt å bruke et heldekkende plaster som forsegler rundt hele såret. Da skapes et fuktig og lukket miljø som fremskynder helingsprosessen og såret gror raskere og bedre.

Må et skrubbsår alltid ha plaster på?

Nei, små sår gror ofte like fint uten plaster. Men et plaster vil hindre at smuss og bakterier kommer inn i såret. Dessuten Kan et plaster gi litt ekstra trøst, og det kan ofte være svært avgjørende.

Ikke bytt plaster for ofte!

Den optimale sårbehandlingen er å holde såret passe fuktig og gi det ro. I praksis betyr det: sett på plasteret og glem det. Såret vil da gro raskere og bedre. Tilhelingen av såret tar lengre tid når plasteret byttes for ofte og nye bakterier kan komme til.

Hva hvis skrubbsåret ikke vil gro?

Som regel vil skrubbsåret leges av seg selv uten komplikasjoner, men noen ganger vil et sår kunne væske, bli hovent og rødt. Det kan være tegn på en infeksjon og da bør du oppsøke lege.


Kilder: Norsk helseinformatikk, leverandørinfo.

Oppdatert: Januar 2021