Gå til innholdGå til kassen

Gnagsår er for mange en plage året rundt. Som oftest opptrer gnagsår på føttene og mellom tærne. Som regel får man gnagsår ved bruk av nye sko som kan være litt trange, lange turer eller sko som sitter feil på foten. Man kan også oppleve gnagsår på hendene eller innsiden av lårene, for eksempel på grunn av aktiv roing eller lange sykkelturer. Gnagsår opptrer som væskefylte blemmer og når de sprekker krøller huden seg og man kan oppleve sårhet. Dersom du ikke har gnagsårplaster liggende hjemme kan det være lurt å fylle opp skuffen for å kunne forebygge og behandle gnagsår.

Mann med gnagsår tar på plaster

Foto: iStock.com/Ja'Crispy

Hvordan behandle gnagsår?

Når uhellet først er ute og et gnagsår har oppstått er det heldigvis flere ting man kan gjøre for å forhindre store blemmer, infeksjoner og betente gnagsår.

Vårt første tips er å ikke stikke hull på blemmene. Ta heller på et gnagsårplaster for å beskytte blemmen og gi det tid til å gro. Dersom du skulle være uheldig og blemmen allikevel sprekker, er det viktig å rense godt. Dette kan du gjøre med et reseptfritt legemiddel som for eksempel Pyrisept, eller bruke en sårvask-serviett.

Hvordan forebygge gnagsår?

Gnagsår oppstår typisk ved bruk av nyinnkjøpte sko eller hos personer som ikke er vant til lange turer. Vårt beste tips vil derfor være å gå inn nye sko på korte turer før man legger ut på en langtur. Dette vil også forberede føttene dine gradvis i sin helhet, slik at du kan hindre gnagsår på både hæler, tær og under føttene.

Vårt neste tips er å sørge for at du holder føttene tørre slik at du unngår friksjon. Dette kan gjøres ved å bytte sokker ofte, eller bruke en deodoriserende fotspray dersom du har problemer med fotsvette.

Som et forebyggende tiltak kan det også være lurt å bruke en gnagsårsokk, forebyggende gnagsårplaster, eller gnagsårstift på ekstra utsatte områder. Dette kan gi en bedre turopplevelse og forhindre at du får verkende blemmer og betente gnagsår som tar lengre tid å behandle.

Dersom du ikke har et gnagsårplaster liggende, kan du prøve å bruke sportstape som et forebyggende tiltak. Dette vil kunne forhindre gnissing på både hender og føtter, og kan i tillegg brukes over vanlig plaster slik at det ikke sklir på huden hvis du blir svett.

Oppdatert: september 2023

Kilder: snl.no