Gå til innholdGå til kassen

Feriemage

Skal du reise bort? Husk å ta vare på magen!

I år er det trolig ekstra mange som trekker mot varmere strøk i jula. Sol og varme er godt for kropp og sjel, men nye matretter og smakskombinasjoner kan skape trøbbel for magen vår. Diare er ett helseproblem som rammer mange turister, og det er heller ikke helt uvanlig å få treg mage når man er på tur.

Hva er turistdiare?

Turistdiare er en samlebetegnelse på alle former for akutt diaresykdom som oppstår i forbindelse med utenlandsopphold. Vi utsettes for en annen bakterieflora enn den vi er vant til og magen kommer derfor lett i ubalanse. Vanlige symptomer er løs avføring, mageknip, kvalme og eventuelt feber.

Tips for å unngå mage- og tarminfeksjoner på ferie

Du har kanskje hørt reglen «Stek det, kok det, skrell det eller glem det»? Dette er en god huskeregel å ha med seg på ferie. Nedenfor er i tillegg noen litt mer konkrete råd:

  • God håndhygiene med bruk av såpe og vann eventuelt antibac
  • Drikk kun vann fra flaske med forsegling intakt (unngå isbiter)
  • Ikke spis kjøtt, fisk, skalldyr eller fjærkre som ikke er gjennomstekt eller kokt
  • Unngå ferske melkeprodukter hvis melken ikke er pasteurisert
  • Daglig tilskudd av probiotika kan bidra til å holde tarmsystemet i balanse. Start gjerne noen dager før avreise

Egenbehandling ved diare

Det viktigste er å få i seg mye væske for å unngå at du blir dehydrert. Du kan for eksempel drikke rent vann tilsatt litt sukker og salt, eller juice og eplemost tynnet med vann. Det finnes også flere typer balanserte sukker-/salt-løsninger som kan blandes direkte i vannet.

Generelt sett er det anbefalt at man lar diareen går over av seg selv uten bruk av legemidler som virker stoppende på magen. Legemidlet bremser diareen, men gjør ikke noe med bakteriene som har forårsaket diareen. Det bør derfor benyttes kun i situasjoner hvor det er helt nødvendig, for eksempel ved lange flyreiser eller hvis du er på steder med vanskelige toalettforhold.
 
Imodium er ett stoppende legemiddel. Om du i tillegg til diare har mageknip, oppblåsthet og luftplager, er Imodium Comp et alternativ. Les pakningsvedlegg nøye før bruk.

Når bør lege kontaktes?

Hvis du er så dårlig at du ikke får i deg noen ting, verken mat eller drikke, haster det med å kontakte lege. Ellers bør du kontakte lege dersom:

  • Du har blod i avføringen
  • Diareen ikke gir seg i løpet av en uke
  • Du har kraftige magesmerter

Oppdatert: november 2021

Kilder: Helsenorge, Felleskatalogen, Norsk Helseinformatikk, Foreldrebrosjyre pharmasafe UiO.