På grunn av at mange vil handle hos oss nå, bruker vi litt lengre tid enn vanlig på å sende ut pakker. Dette gjelder ikke reseptordre eller bestillinger som har Porterbuddy som leveringsmåte. Vi beklager ulempene dette kan medføre!
Gå til innholdGå til kassen

Nå har du mulighet for å spise is og drikke kaffe latte!

Har du blitt invitert i selskap og det ble servert deilig marsipankake til kaffen? Når man er på middag hos venner, det er kakefest på jobben eller man får lyst på en softis en varm sommerdag, kan det være fint å kunne være litt spontan. Det er kjedelig å måtte stå over det som «alle» andre koser seg.

Heldigvis så finnes det hjelp som gjør at du kan nyte disse godsakene på lik linje med alle andre, og det uten at du blir dårlig etterpå. Hvor bra er ikke det?

Laktase og Lactrase bryter ned laktose

Ta en tablett samtidig med alle måltid som inneholder laktose, og hjelp fordøyelsen av laktose ved å ta laktaseenzymer. 

Tabletten gjør jobben som tarmen din ikke klarer, nemlig å bryte ned laktose (melkesukker) i melk og meieriprodukter.

Tablettene kan benyttes av alle over 3 år, også til gravide og ammende. Tabletten kan svelges hele eller knuses og blandes i maten.

Laktose – melkesukker. Hva er forskjellen?

Melkesukker og laktose er det samme, og finnes naturlig i meieri og melkeprodukter i større eller mindre grad. Det kan være meieriprodukter som nevnt ovenfor eller ost, yoghurt, fløteis og melk, eller mat som er tilsatt disse, for eksempel kaker, vafler, pølser og kaffe latte.

Når vi inntar disse produktene, havner laktosen og de andre næringsstoffene i tynntarmen. Normalt fordøyes laktose i tynntarmen ved at det spaltes i to, til glukose og galaktose. Denne spaltingen skjer nettopp ved hjelp av enzymet laktase.

Aktiviteten til laktaseenzymene i tynntarmen kan være redusert av ulike årsaker. Når ikke tynntarmen har kapasitet til å fordøye all laktosen, vil noe av laktosen bevege seg ufordøyd videre til tykktarmen.

Typiske symptomer

Får du mageknip, oppblåst mage eller løs avføring av melk og meieriprodukter? Det kan være symptomer på at du ikke tåler laktose.

Ufordøyd laktose i tykktarmen kan gi ulike symptomer som rumling i magen, oppblåsthet, mageknip, raping, promping og løs avføring. Dette er ikke farlig, men kan være ubehagelig og gå utover livskvaliteten. Ubehag kommer ofte etter at du har inntatt meieri eller melkeprodukter. Symptomene opptrer på litt forskjellig tid etter inntak - fra 15 minutter til 6 timer.

Symptomene kan forveksles med melkeallergi, som er en allergisk reaksjon på melkeproteinet – ikke laktosen. Det er viktig å skille mellom laktose, altså melkesukker, og melkeprotein. Personer med melkeallergi reagerer på melkeprotein, ikke laktose, og må derfor utelate all melk og alle meieriprodukter.

De som ikke tåler laktose, tåler imidlertid melkeprotein og kan dermed bruke melk og meieriprodukter

Hvorfor opplever du plager?

For de fleste av oss er laktase noe som finnes naturlig i kroppen og produseres livet gjennom, men for andre avtar aktiviteten av dette enzymet med årene. Grunnene til at dette skjer kan være både sammensatte og forskjellige.

Ved laktoseintoleranse vil terskelen for hvor mye melk/melkeprodukter man kan innta, variere fra person til person.

Heldigvis er det i dag mulig å få kjøpt en del laktosefrie og laktosereduserte produkter, men ikke alle meieriprodukter fremstilles uten laktose. Og med enkelte produkter lar det seg rett og slett ikke gjøre. For noen er det også utenkelig å leve livet uten en kaffe latte eller en nybakt brødskive med smør og brunost.

Dessuten er det ikke alltid en har planlagt å spise melkeprodukter. Du er på besøk hos venner, det er kakefest på jobben eller du får lyst på en softis en varm sommerdag. Hva gjør du da? Heldigvis finnes det hjelp å få! Løsningen kan være å ta en laktasetablett rett før du spiser eller drikker.

Oppdatert: November 2020

Kilder: Nycomed, Norsk helseinformatikk