Gå til innholdGå til kassen

Laktoseintoleranse er overfølsomhet overfor melkesukker (laktose). I noen deler av verden er laktoseintoleranse svært vanlig, for eksempel har 80–90 % av befolkningen i Asia og Afrika laktoseintoleranse. Til sammenligning har      1–3 % av den etnisk norske befolkningen laktoseintoleranse. Ved laktoseintoleranse har du problemer med å fordøye laktose, og inntak av mat og drikke som inneholder laktose kan derfor forårsake ubehag. Laktose finnes i kumelk og melk fra andre pattedyr.

Laktose består av de to sukkerenhetene glukose og galaktose. For at laktose skal bli tatt opp fra tarmen og gå over i blodet må tarmen bryte ned laktose til glukose og galaktose. Denne nedbrytningen skjer ved hjelp av enzymet laktase som finnes ytterst på tarmtottene i tynntarmen. Hos personer med laktoseintoleranse klarer ikke tynntarmen i like stor grad å bryte ned laktose på grunn av lav konsentrasjon av laktase. Det er når laktosen får fortsette videre inn i tykktarmen at mageplager kan oppstå.

Det er mulig å teste om man har genetisk anlegg for laktoseintoleranse.

Symptomer

Symptomene oppstår som regel fra 15 minutter til 6 timer etter inntak. Vanlige symptomer er luftplager som oppblåsthet og mageknip, samt løs avføring og diaré. Andre mer sjeldne symptomer er kvalme og oppkast. Symptomene er ikke farlige men kan være plagsomme og gå utover livskvaliteten. Hos de fleste medfører laktasemangel ingen eller kun ubetydelige symptomer, og det er viktig å være klar over at toleransen varierer veldig fra person til person.

Behandling

Det er ikke sikkert du trenger å unngå melk og melkeprodukter helt, men mengdene man kan innta uten å oppleve plagsomme symptomer vil som nevnt over variere veldig fra person til person. Hvis du klarer å kartlegge toleransenivået ditt trenger du ikke nødvendigvis å kutte ut all mat og drikke som inneholder laktose. Det finnes også mange laktosefrie eller laktosereduserte alternativer som kan erstatte tradisjonelle melkeprodukter, samt kosttilskudd med laktase.

Kosttilskudd med laktase hjelper til med nedbrytningen av laktose og tas i forbindelse med måltid, slik at du unngår de plagsomme symptomene som vanligvis oppstår i forbindelse med inntak av laktoseholdig mat og drikke.

Laktoseintoleranse må ikke forveksles med melkeproteinallergi

De med melkeproteinallergi, ofte kalt melkeallergi, tåler ikke melkeprotein. Melkeallergi er en allergisk sykdom der kroppens immunsystem danner antistoffer mot proteiner i melk og melkeprodukter. Den allergiske reaksjonen kommer minutter til timer etter inntak av melk. Symptomene kan være milde men kan også bli alvorlige og i sjeldne tilfeller livstruende. Symptomene kan komme fra hele kroppen og det kan være for eksempel reaksjoner fra huden, magen og luftveiene. De som har melkeallergi må utelate alle meieriprodukter fra kostholdet.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Helsenorge, Norges Astma- og Allergiforbund, melk.no, Felleskatalogen og Store Norske Leksikon

Oppdatert: desember 2022