Gå til innholdGå til kassen

Blodsukkermåling er en viktig del av behandlingen for deg som har diabetes. Ved å lære deg egenmåling av blodsukker kan du få bedre innsikt i egen sykdom, få hjelp til bedre regulering og dermed redusere risikoen for komplikasjoner.

For at du skal ha nytte av blodsukkermålingen må du måle blodsukkeret på riktig måte og vite hvordan du bruker blodsukkerapparatet ditt.

Hvorfor måle blodsukker

Blodsukkermåling hjelper deg å holde øye med blodsukkeret og forstå hvordan kroppen din reagerer på mat, drikke, aktivitet og mange andre forhold.  Bruker du insulin vil målingen hjelpe deg å finne riktig insulindose. Blodsukkeret varierer gjennom dagen og ingen dager er like. Over tid vil du lære av erfaring hva som påvirker blodsukkeret ditt og kjenne igjen tegnene på lavt eller høyt blodsukker. 

Spesielt i starten av din diabetes kan det være nyttig å måle blodsukkeret ofte. Hyppige blodsukkermålinger gjør også at du lettere kan oppdage hvordan blodsukkeret ditt varierer i løpet av døgnet. 

Det er i noen situasjoner spesielt viktig å følge med på blodsukkeret. For eksempel når du er syk, drikker alkohol, ved fysisk aktivitet, i psykisk stressende situasjoner, under en graviditet eller i andre avvikende eller spesielle livssituasjoner.

Måling med blodsukkerapparat 

Et blodsukkerapparat består av en stikkpenn med lansett, teststrimler og et måleapparat. Du stikker deg og påfører en bloddråpe på strimmelen. Måleapparatet leser av verdien. Vær obs på at blodsukkerverdien ikke er 100 % eksakte. Verdiene kan vises med en feilmargin på opptil 15 %. Benytt derfor samme type apparat hvis du bruker flere apparater, for eksempel om du har ett hjemme og ett på jobb. Målinger med ulike typer apparat kan gi varierende svar.

Et alternativ for insulinbrukere som skal måle blodsukkeret, er en liten sensor som er festet til huden som kan avleses elektronisk på mobilen eller insulinpumpen.

Hvordan måle blodsukker

Det er enkelt å måle blodsukker, men samtidig en hel del ting å passe på. Det finnes i dag flere blodsukkerapparat på markedet. Følg bruksanvisningen på det apparatet du har. Her er noen generelle tips:

  • Vask og tørk hendene dine før blodsukkermålingen, slik at ikke rester av noe «søtt» på fingrene påvirker måleresultatet. Har du kalde hender, vask/skyll dem i varmt vann.
  • Sett ALLTID en ny lansett inn i stikkepennen din.
  • Sett teststrimlene inn i blodsukkerapparatet. At holdbarhetsdatoen på strimlene ikke er oversteget, har du sjekket i forkant. Sett lokket på boksen med en gang.
  • Stikk på siden av fingertuppen på langfinger, ringfinger eller lillefinger.
  • La blodet komme naturlig uten å klemme på fingeren. Dersom du klemmer kan du få med vevsvæske og få feil resultat. Du kan «melke» fingeren, men pass på at du ikke klemmer på huden i nærheten av stikkstedet.
  • Tørk, om mulig, bort den første bloddråpen med et ren kompress. 
  • Hold bloddråpen mot teststimmelen. Blodet blir automatisk "sugd inn" og du vil høre et lydsignal fra blodsukkerapparatet når det har fått nok blod. 
  • Lansett og strimmel kaster du etter bruk. Bruk en egnet beholder som melk/juicekartong, tøymyknerflaske, brusflaske el. Når beholderen er full, sett på kork eller lokk så ingen stikker seg, og kast den i vanlig restavfall.

Det er viktig at du oppbevarer strimlene riktig. De skal oppbevares i originalboksen og lokket skal alltid være på. Oppbevar strimlene aldri kaldere enn det som er oppgitt på strimmelboksen/forpakningen, og ikke utsett dem for sterk varme (på badet eller i solsteiken er en dårlig ide). Har du vært ute i kulden og kommer inn og skal måle blodsukkeret ditt, bør du vente til apparat og strimler har fått temperert seg litt.

Er du ny med diabetes eller har et svingende blodsukker, kan det være lurt å bruke diabetesdagbok. Der kan du notere ned blodsukkeret, maten du har spist og hvor mye insulin du bruker. Diabetesdagboken finnes både i papirform og digitalt.

Blodsukkerverdier

For en diabetiker, både type 1 og type 2, er målet å oppnå et stabilt blodsukker som verken ligger for høyt eller for lavt. Verdiene vil variere fra person til person, og her de generelle anbefalinger som gjelder for de fleste med diabetes:

Daglige blodsukkerverdier:

  • På morgenen før frokost (fastende blodsukker) – mellom 4 og 6 mmol/l. Har du diabetes type 2, kan det hende at fastende blodsukker er høyere enn dette. Forhøyet fastende blodsukker betyr lite dersom HbA1c (langtidsblodsukker) er bra og du ikke har symptomer på høyt blodsukker.
  • Før et måltid - mellom 4 og 7 mmol/l.
  • To timer etter et måltid - under 10 mmol/l.

NB! Er du gravid er det egne mål for hva blodsukkeret ditt bør være!

Noen diabetiker har andre behandlingsmål etter avtale med egen lege. Hvor ofte og når du skal måle blodsukkeret vil være avhengig av type diabetes, diabetesvarighet og type behandling.

Kilde: Diabetesforbundet, Norsk helseinformatikk, Helsenorge.no, Bayer

Oppdatert: oktober 2020