Gå til innholdGå til kassen

Iser det i tennene når du drikker noe varmt eller spiser noe kaldt? Noen føler at det iser i tennene bare de trekker pusten når de er ute i kaldt vær. Ising i tennene kan være utrolig smertefullt og irriterende. Heldigvis er det hjelp å få for å redusere følsomheten i tennene.

Hva skyldes ising i tennene?

Hypersensititivitet eller ising i tennene er et vanlig tannproblem. Ising i tennene skyldes vanligvis at emaljen og tannkjøttet ikke klarer å beskytte den indre delen av tannen mot temperatursvingninger. Tykkelsen på emalje og tannbein varierer fra person til person, så noen opplever ising i tennene ofte, mens andre nesten aldri. For hard tannpussing kan føre til slitasje på emaljen og tilbaketrekking av tannkjøttet, slik at den indre delen av tannen blir liggende ubeskyttet. Nervene i tannen kan da reagere på for eksempel kald eller varm mat og drikke, som kaffe og is. Dette fører til den korte, skarpe smerten som kjennetegner ising i tennene.

Egenbehandling ved ising i tennene

·       Bruk en tannkrem som motvirker ising i tennene.

Du kan lindre de smertefulle symptomene fra ising ved å bytte ut tannkremen du vanligvis bruker, med en fluortannkrem som er spesielt utviklet for å lindre ising i tennene. 

·       Puss riktig med en tannbørste med mykt børstehode.

Dette kan forhindre ytterligere slitasje på emaljen. Tannlege eller tannpleier kan gi deg råd om riktig pusse teknikk, hvor ofte du bør pusse, og hvor lenge. Svært hard eller hyppigere pussing enn det tannlegen din anbefaler, kan føre til tilbaketrekking av tannkjøttet og slitasje på emaljen.  Over tid kan dette føre ising i tennene.

Flere tannbørster med mykt børstehode her.

·       Rengjør  mellom tennene.

God munnhygiene kan forebygge tilstander som kan føre til ising i tennene, som for eksempel tilbaketrekking av tannkjøttet. Tannbørsten kommer ikke til mellom tenner som står tett inntil hverandre. Rengjøring mellom tennene må gjøres med tanntråd, tannstikkere eller mellomromsbørste, avhengig av hvor store mellomrommene er. Mellomrom mellom tennene øker med alderen, og tannlegen kan gi anbefaling om hva slags produkt som vil være mest effektivt for deg.

·       Fluorskyll styrker tannemaljen.

Trenger du å styrke tannemaljen, bør du bruke et fluorskyll etter tannpussen. Dersom isingen skjer i tannhalsene, kan skylling med fluor hjelpe til å redusere problemet.

Bør jeg kontakte tannlegen?

·       Du bør alltid rådføre deg med tannlegen din hvis du har problemer med tennene. Tannlege eller tannpleier kan gi deg råd om daglig pleie av sensitive tenner, og avklare om isingen kan ha andre årsaker som hull i en tann, ødelagt fylling eller syreskader som krever behandling.

Ising i tennene kan også oppstå i forbindelse med tannblekebehandlinger.  Snakk med tannlegen din om dette om du vurderer å få utført en slik behandling.

 

Kilder: Leverandørinfo

Oppdatert: Juli 2021