- Innholdsoversikt:
- Hva er vitamin K?
- Hva gjør vitamin K i kroppen?
- Hvilke matvarer inneholder mye vitamin K?
- Anbefalt daglig inntak
- Mangel på vitamin K
- Hva skjer hvis man får i seg for mye vitamin K?
- Vitamin K og vitamin K2?
Hva er vitamin K?
Vitamin K er viktig for å aktivere proteiner i kroppen som er involvert i koaguleringen/levringen av blod. Senere tids forskning har dessuten vist at vitaminet spiller en viktig rolle for å styrke benbygning og skjelett.
Ved K-vitaminmangel kan man oppleve blødning fra slimhinner og hud, samt lengre blødningstid ved sår i hudoverflaten.
Vitaminet fikk bokstaven K fra ordet “koagulering”. K-en er en fellesbenevnelse for tre ulike fettløselige forbindelser, som alle har samme virkning/funksjon:
- Vitamin K1: Finnes i grønne planter og kalles fyllokinonderivater på fagspråket.
- Vitamin K2: Produseres naturlig av mikroorganismer og bakterier i tarmen. K2 er også omtalt som menakinonderivater på fagspråket.
- Vitamin K3: Omtales også som menadion og er kunstig fremstilt vitamin K. Altså den formen som brukes tilskudd.
K-vitamin inngår i flere ernærings- og kosttilskudd og fås kjøpt uten resept.
Hva gjør vitamin K i kroppen?
Vitamin K spiller en avgjørende rolle i blodlevringen, også kalt koagulering. Vitaminets jobb består i å påvirke glutamin, slik at det går fra en inaktiv tilstand, til en aktiv tilstand. Denne aktiveringen skjer i så en rekke proteiner der hvert protein må aktiveres av det forrige. En kompleks prosess som er nødvendig for at koagulering skal kunne skje.
Oppsummert har vitaminet mange positive innvirkninger på kroppen:
- Sterkt skjelett og benbygning: Forsking utført av Jan Oxholm Gordeladze, professor ved avdeling for molekylærmedisin ved Universitetet i Oslo (UiO), viste at vitaminet styrker beinvevet ved betennelser. Vitaminet hadde dessuten meget god effekt på osteoblaster, som både danner og holder beinvevet ved like.
- Bedre opptak av kalsium: Knoklene trenger kalsium for å bygge et sterkt og godt skjelett. For at knoklene skal ta opp og nyttiggjøre kalsiumet, trenger de et protein som blir aktivert av vitamin K. Vitamin K er derfor nødvendig for å sikre at kroppen kan ta opp kalsium på en god måte.
- Redusere beinskjørhet: Ved å ha et balansert nivå av vitamin K, klarer kroppen å nyttiggjøre seg av kalsium og bygge et sterkt skjelett. Dette kan også bidra til å redusere faren for å utvikle beinskjørhet.
Hvilke matvarer inneholder mye vitamin K?
Selv om kroppen er i stand til å produsere vitamin K på egenhånd, er ikke denne produksjonen tilstrekkelig for å opprettholde en god balanse i kroppen. Vi er derfor nødt til å tilføre vitaminet gjennom kosten i tillegg.
Gode kilder til vitamin K gjennom maten er:
- Spinat
- Grønnkål
- Brokkoli
- Bladsalater (særlig i mørkegrønne bladsalater, f.eks. romano og ruccola)
- Kål
- Rosenkål
- Nesler
- Japanske alger
- Friske urter (f.eks. persille, gressløk og brønnkarse)
Andre matvarer som inneholder relativt mye vitamin K er:
- Majones
- Enkelte matoljer (f.eks. rapsolje og soyaolje)
- Margariner fremstilt fra rapsolje og soyaolje
- Tørkede linser og kikerter
- Tørkede belgfrukter
Dersom du, til tross for er godt kosthold, trenger påfyll av vitamin K, kan tilskudd være aktuelt. Vitamin K inngår i en rekke kosttilskudd som kan kjøpes uten resept.
Anbefalt daglig inntak
Til tross for forsøk på å etablere en anbefaling for daglig inntak av vitamin K, har ikke forskning eller helsemyndigheter landet på noe konkret. Som alltid spiller kostholdet en viktig rolle for å få i seg alle næringsstoffer, vitaminer og mineraler kroppen trenger. Et variert, sunt og bevisst kosthold dekker normalt behovet vi har for vitaminet.
I tillegg er kroppen i stand til å supplere med vitamin K2 som produseres av enzymer og bakterier i tarmene våre.
Mangel på vitamin K
Alle trenger et godt balansert nivå av vitamin K i kroppen. Ettersom kroppen er i stand til å produsere vitamin K på egenhånd, har det aldri blitt konstatert klinisk mangel på vitaminet hos friske voksne personer. Primærkilden til vitaminet er kosten vi spiser, samt egenproduksjon som skjer i tarmene våre.
Det finnes derimot noen grupper som kan være disponert for å utvikle mangel:
- Spedbarn: Morsmelken inneholder lite vitamin K, i tillegg til at tarmfloraen er begrenset rett etter fødsel. Dette er grunnen til at alle nyfødte barn blir gitt tilskudd av vitaminet.
- Blodfortynnende medisiner: Personer som bruker blodfortynnende medisiner (f.eks. Marevan), kan være disponert for å utvikle mangel.
- Langvarig antibiotikabehandling: Antibiotika kan hemme bakteriefloraen i tarmen. Denne floraen spiller en nøkkelrolle i produksjon og absorpsjon av vitamin K. Hemming av floraen kan føre til at tarmen ikke klarer å ta opp vitaminet fra kosten vi spiser.
- Malabsorpsjon: Personer med mage- og tarmsykdommer (f.eks. Cøliaki) kan ha svekket absorpsjonsevne i tarmen og derav dårligere evne til å ta opp vitaminet.
Er du i en av gruppene over kan det være lurt å ta en prat med lege om risikoene, samt diskutere behov for tilskudd av vitamin K.
Mangel på K-vitamin kan føre til:
- Dårlig sårheling
- Blødende gommer
- Hyppig neseblod
Hva skjer hvis man får i seg for mye vitamin K?
Det er ikke gjort noen entydige funn som beviser symptomer eller plager relatert til for høyt inntak av vitamin K.
For de som går på blodfortynnende medisiner (som f.eks. Marevan), er det viktig å merke seg at et plutselig større inntak av vitamin K kan øke risikoen for at blodet levrer seg og fører til blodpropp.
Vitamin K og vitamin K2?
Vitamin K er en samlebetegnelse for vitamin K1, K2 og K3. Vitamin K1 er formen vi får i oss gjennom grønne planter i kostholdet, K2 er formen som naturlig produseres av enzymer og bakterier i tarmen, mens K3 er den kjemiske formen som finnes i kosttilskudd. Alle tre former utøver samme funksjon og virkning, men det er kun K1 og K2 som lagres i kroppen vår.
Kilder: Forskning.no "Derfor er vitamin K så viktig", Norsk helseinformatikk "Kroppen trenger mer vitamin K2", Norsk helseinformatikk "Matvarer med vitamin K", Norsk helseinformatikk "Vitamin K og lavere dødelighet", Store medisinske leksikon "K-vitamin", Store medisinske leksikon "Vitaminmangelsykdommer", Store medisinske leksikon "Vitamin K-antagonister".









