- Innholdsoversikt:
- Hva er vitamin B12?
- Hva er vitamin B12 godt for?
- Anbefalt daglig inntak
- Vitamin B12 i mat (kilder)
- Hvem trenger B12 tilskudd?
- Hva er symptomer på B12 mangel?
- Hva er årsaker til B12 mangel?
- Hvordan behandler man B12 mangel?
- Kan man få i seg for mye B12?
- Når bør man kontakte lege?
Hva er vitamin B12?
Vitamin B12, også kalt kobalamin, er et vitamin vi primært får i oss gjennom animalsk føde (kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter). I kroppen er vitamin B12 viktig for DNA-syntesen, dannelse av røde blodlegemer og produksjonen av fettstoffer.
Vitaminet bindes til to ulike proteintyper i blodet vårt, transkobalamin og haptokorrin. Førstnevntes hovedfunksjon er å sørge for transport rundt i kroppen, mens sistnevnte bidrar til å bygge opp kroppens eget reservelager av B12.
Kroppen produserer ikke vitaminet selv, og vi må derfor tilføre det via kosten eller som tilskudd.
Hva er vitamin B12 godt for?
Vitamin B12 har flere viktige oppgaver, men det er helt essensielt i kroppens produksjon av røde blodlegemer. Ettersom de røde blodlegemene står for transport av oksygen rundt i kroppen, er dette en vital funksjon å holde ved like. Blodlegemene har en begrenset levetid på 120 dager, og vi er derfor helt avhengige av et optimalt vitamin B12-nivå for å opprettholde denne produksjonen.
Et tilstrekkelig nivå av B12 kan dessuten bidra til å redusere tretthet og utmattelse.
Anbefalt daglig inntak
Anbefalt inntak av vitamin B12 for voksne er 2-4 mikrogram per dag. Et normalt og variert kosthold i tråd med Helsedirektoratets kostholdsråd vil stort sett dekke dette behovet.
Reservelagrene i kroppen inneholder opptil 2-5 milligram (2000-5000 mikrogram). Det vil normalt ta flere år før man får mangel, selv om man får i seg mindre enn daglig behov.
Vitamin B12 i mat (kilder)
Nøkkelen til å få i seg nok vitamin B12 ligger i et sunt og variert animalsk kosthold. Det er gjerne grunnen til at vegetarianere og veganere er hyppigere representert blant de som har mangel på vitaminet.
De beste kildene B12 er:
- Kjøtt
- Fisk
- Egg
- Meieriprodukter
For å lære mer om hva et variert og godt kosthold er; se Helsedirektoratets kostholdsråd.
Hvem trenger B12 tilskudd?
Har man for lave nivåer kan man trenge tilskudd. Det finnes ikke noe entydig svar på hva nivået bør ligge på, men det antas at optimalt nivå bør ligge over 250-350 pmol/L.
Du kan være i faresonen for å utvikle B12-mangel dersom du er:
- eldre
- er veganere/vegetarianere
- har gjennomgått mage-/tarmoperasjon
- har betennelse i magen
- har betennelse i tarmen
- bruker legemidler som gir dårligere opptak av b12. Dette kan være legemidler som antiepileptika, syrenøytraliserende legemidler, protunpumpehemmere eller metformin
- er alkoholiker
Hva er symptomer på B12 mangel?
I en tidlig fase kan det være utfordrende å oppdage mangel da symptomene gjerne opptrer gradvis og er svake. Symptomene i den tidlige fasen er:
- Langvarig utmattelse
- Psykiske symptomer
- Nedsatt matlyst.
De fleste som blir diagnostisert med vitamin B12-mangel er også blodfattige (anemi). De mest normale symptomene ved anemi er:
- Tretthet/slapphet
- Tung pust
- Hjertebank
Langvarig og alvorlig mangel på vitaminet kan i noen tilfeller føre til alvorlige helseplager. Derfor er det viktig å følge behandlingsrådene du får fra legen din.
En blodprøve er den mest pålitelige metoden for å diagnostisere B12-mangel.
Hva er årsaker til B12 mangel?
Mangel på vitamin B12 har som oftest en av to hovedårsaker; utilstrekkelig inntak fra kosthold eller redusert evne til å ta opp vitaminet fra tarmen. Utilstrekkelig inntak av vitaminet forekommer som oftest hos:
- Vegetarianere og veganere: Vi ser ofte et utilstrekkelig inntak hos vegetarianere, og aller mest fremtredende er det hos veganere. En vegetardiett (med egg og melkeprodukter) inneholder omkring en tiendedel av anbefalt daglig inntak, mens en vegansk diett ikke inneholder vitamin B12 i det hele tatt.
- Gravide og ammende: Man ser en økt risiko for å utvikle mangel hos gravide, ammende, og hos fullammende spedbarn der mor allerede har mangel på vitamin B12.
- Eldre mennesker: Eldre mennesker med ensidig kosthold og/eller dårlig appetitt kan langsomt utvikle en mangel på vitaminet som følge av for lavt inntak.
Redusert opptak av vitaminet fra tarmen skyldes gjerne:
- Betennelse i mageslimhinnen: En langvarig betennelse kan bidra til redusert opptak i tarmen. Risikoen for å få en slik betennelse øker gjerne med alderen.
- Mage-tarm sykdommer: Sykdommer i mage og tarm kan også bidra til redusert opptak. Eksempler kan være cøliaki, Crohns sykdom m.fl., eller hvis en person har fått operert vekk deler av tynntarm eller magesekk.
- Alkoholisme: Langvarig overforbruk av alkohol kan også bidra til at tarmene ikke lenger er like effektive til å ta opp vitaminer og næringsstoffer fra tarmen.
Hvordan behandler man B12 mangel?
Mangel på vitamin B12 behandles hovedsakelig på følgende måter, og metoden som velges vil være opp til behandlende lege:
- Vitamintilskudd
- Injeksjoner
Målet for en behandling er å øke vitamin B12-nivået i kroppen. Et økt nivå vil bidra til å dempe symptomer og sikre at man ikke utvikler anemi, eller at det oppstår skader på nervesystem og organer.
Kan man få i seg for mye B12?
Nei, det ser ikke ut til at man kan få i seg for mye B12. Vitaminet er ugiftig og tilføres kroppen for mye vil det skilles ut med urinen. Dette oppgir NHI i et intervju med Ebba Nexø, professor med spesialitet i vitaminer ved avdeling Blodprøver og Biokemi ved Aarhus Universitetssykehus i Danmark.
Når bør man kontakte lege?
Dersom man kjenner på en eller flere av symptomene over en lengre periode, kan det være lurt å få tatt en blodprøve hos fastlegen sin. Dersom man diagnostiseres med vitamin B12-mangel vil legen anbefale beste behandlingsform.
Kilder: Norsk Helseinformatikk "Vitamin B12, kobalamin", Norsk Helseinformatikk "Mangel på vitamin B12", Norsk Helseinformatikk "Blodet", Norsk Helseinformatikk "NHI spør eksperten: Vitamin B12", Helsenorge "Vitamin B12-mangel", Helsenorge "Helsedirektoratets kostråd", Store Medisinske Leksikon "Røde blodceller".








