Gå til innholdGå til kassen

Det finnes mange ulike metoder for å gå ned i vekt og holde vekten på lang sikt. For å lykkes, må du få i deg mindre energi i løpet av dagen enn energien du forbruker. Når du spiser vanlig mat, kan det være vanskelig å gå ned i vekt på egen hånd. Da er kosterstatninger ett av hjelpemidlene du kan ty til. 

Hva er kosterstatninger? 

Kosterstatninger er utviklet for å kunne erstatte all mat i en begrenset periode. Med kosterstatninger reduseres energiinntaket samtidig som du er sikker på at du får i deg alle næringsstoffene kroppen trenger. Med kosterstatninger får du et samlet inntak på rundt 800 kalorier per dag, avhengig av hvilke produkter du velger. Slike lavkaloridietter kalles «low calorie diet» (LCD) eller «very low calorie diet» (VLCD). Innholdet i kosterstatninger er regulert på europeisk nivå, slik at du kan være trygg på at produktene er sikre og bidrar effektivt til vektreduksjon.  

Når skal jeg bruke kosterstatninger? 

Overvektige personer som er friske, kan selv bytte ut samtlige måltider med fire–fem kosterstatninger per dag for å begrense energiinntaket og oppnå et energiunderskudd som gir vektreduksjon. Antallet poser varierer mellom ulike varemerker. Derfor er det viktig å alltid lese informasjonen på emballasjen nøye, for å sikre at du får i deg næringen du trenger. Kosterstatninger er en enkel og effektiv metode for å gå ned i vekt. Ved rene dietter, hvor kosterstatninger erstatter all vanlig mat, anbefales i tillegg energifri drikke som kaffe, te, buljong og sukkerfri drikke – gjerne minst to liter per dag. Rikelig med væske reduserer risikoen for bivirkninger de første tre dagene, som for eksempel at du får vondt i hodet og føler deg frossen.

Ren diett

Du kan selv erstatte vanlig mat i opptil åtte uker uten å kontakte helsevesenet. Dietter over lengre tid anbefales bare i samråd med helsepersonell. For å oppnå vektreduksjon, og deretter vektkontroll på lang sikt etter en ren diett, anbefales det å gjeninnføre måltider med vanlig mat gradvis. På denne måten får du tid til å legge grunnlaget for sunne matvaner, og du kan fokusere på ett måltid om gangen. 

Erstatning av enkelte måltider 

Med kosterstatninger kan du også erstatte enkeltmåltider. Kosterstatningene kan brukes for å begrense energiinntaket, men det kan også brukes som et raskt og enkelt alternativ. For eksempel hvis det ikke ble noe av dagens middagsplaner, eller hvis du må innta lunsjen raskt før et møte. Å bytte ut enkelte måltider kan også gjøre det enklere å begrense energiinntaket og oppnå vektkontroll etter at du er gått ned i vekt. 

I helsevesenet 

Helsevesenet bruker kosterstatninger i fedmebehandlinger med ren diett i opptil 20 uker. Også for pasienter med type 2-diabetes kan kosterstatninger inngå i behandlingen — delvis for å redusere vekten og delvis for å få bedre kontroll over blodsukkeret. I slike tilfeller anbefales alltid kontakt med helsepersonell. Det er også vanlig å få foreskrevet kosterstatninger i ukene før vektreduserende kirurgi. 

Bredt utvalg 

Det tilbys mange ulike former for kosterstatninger med ulike smaker. Dermed kan du spise variert selv om du går på en ren diett. Det finnes varianter som smaker søtt og salt, og retter som kan spises varme og kalde. Takket være det store utvalget kan du også variere menyen fra dag til dag og etterligne «vanlige måltider». Til tross for at kosterstatningene tilbys i ulike varianter og med ulike smaker, er nærings- og energiinnholdet det samme, slik at du står fritt til å kombinere forskjellige produkter. Når du erstatter alle vanlige måltider (ren diett), er det imidlertid viktig å spise antallet porsjonsposer som er angitt.  

Slik kan du bruke kosterstatninger 

Modifast-metoden (middels lengde) 

Nedenfor ser du et forslag til en behandling med kosterstatninger med innledende ren diett og etterfølgende gradvis gjeninnføring av vanlige måltider.  

 • Uke 1–4: Ren diett – kun Modifast kosterstatninger  
 • Uke 5–6: Frokost og kosterstatninger
 • Uke 7–9: Frokost, lunsj/middag og kosterstatninger
 • Uke 10: Frokost, lunsj og middag samt 1–2 mellommåltider 

Forslag til dagsmeny under ren diett med Modifast :

Frokost: kaffe- eller jordbærdrikk 
Lunsj: potet- og purreløksuppe 
Mellommåltid: sjokoladepudding 
Middag: pasta bolognese 

Det går også fint å dele opp en pose, slik at du for eksempel kan bruker en halv pose som mellommåltid om ettermiddagen og resten om kvelden. Dette er perfekt hvis du vil spise flere ganger i løpet av dagen eller føler at du trenger kveldsmat. Ved høyt energibehov eller regelmessig høyintensiv fysisk aktivitet må enkelte kanskje øke dagsrasjonen med en ekstra kosterstatning. 

Serveringstips 

Kaffe- og sjokoladedrikk kan gjerne varmes opp og tilsettes smak som for eksempel kanel, chili eller kardemomme. Du kan også piffe opp kaffedrikken med vanlig kaffe for å få mer smak. På varmrettene kan du bruke hvilke krydre du vil, og bruk gjerne friske urter. Drikkene kan også fryses litt og inntas som sorbet, for eksempel på varme sommerdager. 

Råd for å holde vekten på sikt 

Det kan være vanskelig å holde vekten, og det kan ta lang tid å legge seg til varige sunne levevaner. Ifølge forskningen er dette de viktigste faktorene for å lykkes med å holde vekten på sikt: 

 • Spis regelmessige måltider hver dag. Måltidsrutinene er viktige for å unngå overspising. Regelmessige måltider forebygger også sterk sultfølelse og dermed også feil valg av matvarer.
 • Spis frukt som mellommåltid.
 • Reduser inntaket av fett og sukker. Bestem på forhånd når du kan kose deg med søtsaker, som godteri, kaker og sukkerholdig drikke. 
 • Spis frokost hver dag. Da blir det enklere å spise passe mye resten av dagen.
 • Reduser det samlede energiinntaket. Velg matvarer merket med nøkkelhullet, og begrens deg til én porsjon per måltid.
 • Vei deg regelmessig. Hvis du veier deg én gang i uken, er det lettere å fange opp vektøkning.
 • Skriv ned hva du spiser og drikker, for å bli mer bevisst på matvanene dine.
 • Vær fysisk aktiv i 60 minutter om dagen. Da er det enklere å holde vekten og unngå vektøkning. 

Artikkelen er skrevet i samarbeid med Modifast.

Oppdatert: januar 2023