Gå til innholdGå til kassen

Vi får mange henvendelser om jod om dagen. Her svarer vår Farmasøyt Stig Henning Pedersen på noen av de spørsmålene vi har fått. Dersom du ikke finner svar på det du lurer på her, så kan du kontakte oss her.

Hva er jod?

Jod er et næringsstoff som kroppen trenger, og som vi får gjennom kostholdet eller fra kosttilskudd. Jod er særlig viktig i forbindelse med svangerskap og amming, og for små barn. I tillegg er jod viktig for at skjoldbruskkjertelen vår skal fungere godt. Hvit saltvannsfisk, melk, brunost og yoghurt er viktige kilder til jod. Vi trenger bare små mengder hver dag, men mange får likevel for lite gjennom kosten.

Hvorfor snakkes det så mye om jod nå?    

De siste ukene har norske apotek opplevd enorm pågang etter jodtablettene Jodix. Krigen i Ukraina har aktualisert et råd som Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet har anbefalt i mange år: Å ha jodtabletter hjemme i tilfelle atomulykker. Er man under 40 år, gravid, ammende eller har barn som bor hjemme, anbefaler de deg å ha jodtabletter i hus. Tablettene kan gi beskyttelse mot radioaktivt jod ved atomulykker, og skal bare tas etter råd fra myndighetene. Serb kaliumjodid inneholder samme virkestoff og har samme bruksområde som Jodix.

Så alle trenger ikke jod?

Jo, alle trenger jod, men de fleste av oss får det naturlig gjennom kostholdet. Derfor er det viktig å skille mellom jod som et vanlig kosttilskudd og Jodix som er høydose med jod, og som kun skal brukes etter anbefaling fra myndighetene.

Hvor ofte skal man ta det?

Jod-tabletter, altså Jodix, skal kun tas etter anbefaling fra myndighetene. For voksne er dosen 1 tablett, mens det er annen dosering for barn. Etter å ha tatt én dose er man beskyttet i 1-2 dager. Som oftest er det den tidsperioden man blir bedt om å holde seg innendørs når det er fare for stråling.

Hva slags holdbarhet har Jodix?

Tabletter til beredskapsbruk blir ofte lagret og benyttet i lang tid etter merket holdbarhet. Dette fordi tabletter generelt sett er svært stabile når de oppbevares tørt og ikke for varmt. Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er jodtablettene imidlertid svært stabile, noe som betyr at de beholder kvaliteten selv etter utløpsdato. Dette vet vi fordi det tidligere er testet lagre av tablettene gjennom mange år, uten at vi har sett en forringelse av kvaliteten.

Kan jeg bruke alle tabletter som inneholder jod?

Jodix-tablettene inneholder 130 milligram, og beskytter mot opptak av radioaktivt jod, som kan gi kreft i skjoldbukskjertelen hos barn og unge. Jod som brukes som vitamintilskudd har langt lavere styrke, og vil ikke gi beskyttende effekt mot radioaktivitet.

Hvorfor holder en pakke med 10 tabletter bare til en husstand på 5?

En dose for voksne er én tablett, men det kan i enkelte tilfeller hende at myndighetene anbefaler å ta ytterligere én dose. For å sikre at man også har til en ekstra dose, sier man derfor at en pakke bare holder til 5 personer.

Hvorfor skal man ikke kjøpe inn jod dersom man er over 40 år?

Det er barn, unge, gravide og ammende kvinner som har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod. Risikoen faller med alder, og det anbefales derfor ikke å benytte jod som beredskap dersom man er over 40 år.

Er du over 40 år og det ikke er noen i husholdningen under denne alderen, trenger du altså ikke å ha jodtabletter i beredskap.

Kilder: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Statens Legemiddelverk.

Oppdatert: mars 2022.