Gå til innholdGå til kassen

For å ha god helse og overskudd i hverdagen er det viktig med et sunt og variert kosthold. Gjennom livet kan det komme perioder for oss alle da det er utfordrende å få i seg tilstrekkelig mengde mat av ulike årsaker. 

Om hverken formen eller matlysten er på topp, kan det være enklere å drikke en flaske med næringsdrikk enn å tilberede et måltid. Sammensetningen i en flaske med næringsdrikk gjør at du får i deg mye mer av det som kroppen trenger, enn ved å ty til andre lettvinte måltidsalternativer.

Hva er egentlig næringsdrikker?

Næringsdrikker er måltidserstattere som kan forebygge og hindre underernæring og vekttap. De inneholder næringsstoffer (fett, karbohydrater, proteiner), vitaminer og mineraler som kroppen har behov for. Det finnes et stort utvalg av næringsdrikker satt sammen for å dekke ulike behov. Noen er spesialtilpasset for ulike sykdomstilstander.

Når er det aktuelt å bruke næringsdrikk?

Du trenger ikke å være alvorlig syk eller stå i fare for å bli underernært for å kunne ha nytte av en næringsdrikk. Her viser vi deg noen eksempler på når en næringsdrikk kan være aktuelt:

 • For å opprettholde eller øke vekten.
 • Perioder hvor vi slurver med matvanene, for eksempel ved sykdom eller mye stress.
 • Som et raskt måltid etter intens trening når kroppen trenger restitusjon.
 • Ved tygge- eller svelgeproblemer i forbindelse med tannbehandling eller kirurgiske inngrep i munnhule eller hals.
 • En alvorlig halsinfeksjon, som f.eks. kyssesyken, kan føre til svelgeproblemer som gjør det vanskelig å spise vanlig mat. Matlysten er ofte redusert under en alvorlig infeksjonssykdom. Da kan næringsdrikker være et godt alternativ for å få i seg nok næring i sykdoms- og restitusjonsprosessen.
 • Mange eldre får i seg for lite eller feil mat. Lavere fysisk aktivitet (som er helt normalt når vi blir eldre) kan føre til redusert appetitt. Eldre har kanskje et lavere kaloribehov, men trenger fortsatt de viktige næringsstoffene. Eldre har ofte et økt behov for proteiner som kan være vanskelig å dekke gjennom kosten. Da kan en proteinholdig næringsdrikk være et svært bra supplement.  
 • Ved demens der de daglige matrutinene er utfordrende å gjennomføre.

 Ved sykdom eller i en rehabiliteringsfase

 • I en rehabiliteringsfase etter sykdom, benbrudd eller kirurgi.
 • Ved kreftbehandling kan det være vanskelig å opprettholde vekten. Kvalme, smaksendringer og psykologiske faktorer kan for eksempel gjøre det utfordrende å få i seg nok mat for å unngå vekttap. Her kan næringsdrikker være et verdifullt supplement til vanlig mat eller som eneste matkilde dersom du ikke får i deg mat i det hele tatt.
 • Personer som har kols, kan ha problemer med å få i seg nok mat. Matlysten kan være redusert, og det er ofte fysisk anstrengende i det hele tatt å spise. Risiko for vektnedgang og underernæring er stor. Et alternativ kan være å bruke næringsdrikker som mellommåltider.

Mange næringsdrikker å velge mellom

Næringsdrikker kommer i praktiske flasker og er klare til bruk. De smaker best når de drikkes avkjølt. Etter åpning er flasken holdbar 24 timer i kjøleskap. Det finnes mange ulike næringsdrikker å velge mellom, og de kommer i ulike smaker og varianter.  Hvilken skal du velge? Vi skal se litt på hovedgruppene så det blir lettere for deg å finne hva som passer best til deg og ditt behov.

Fullverdige næringsdrikker er ofte et godt førstevalg

Disse er en fullverdig erstatning for vanlig mat. Fullverdige næringsdrikker inneholder alle næringsstoffene kroppen trenger, i anbefalte mengder. Drikken kan brukes både som eneste form for ernæring, eller i tillegg til vanlig kost. En flaske fullverdig næringsdrikk med fiber tilsvarer et måltid med to skiver grovt brød med pålegg og i tillegg det du trenger av vitaminer og mineraler. Dersom du har vansker med å drikke mye, kan du velge en variant som er mer konsentrert. Næringsinnholdet per flaske er det samme, men med et mindre volum. Volumet er redusert fra 200 ml i den ordinære størrelsen, til 125 ml i den kompakte flasken.

Fullverdige næringsdrikker finnes både med og uten fiber. De fiberholdige variantene er gunstige for en god tarmfunksjon. Dette gjør dem ofte til førstevalget for diabetikere da fiberinnholdet vil være gunstig for blodsukkerreguleringen. Se hele sortimentet vårt her.

I tillegg finnes fullverdige yoghurtbaserte næringsdrikker med en frisk og syrlig smak samt varianter med fruktpure- og «puddinglignende» konsistenser som kan brukes som et næringsrikt alternativ til dessert. Disse er også velegnet for personer som har svelgeproblemer.

Næringsdrikker med ekstra tilskudd av protein er velegnet til eldre, da denne aldersgruppen har økt proteinbehov. Proteindrikker passer også bra som tilskudd ved rehabilitering etter sykdom der en har gått mye ned i vekt, under kreftbehandling og etter kirurgi og benbrudd, men også som restitusjon etter trening. Se hele vårt sortiment her.

Næringsdrikker beregnet til barn

Det finnes egne næringsdrikker spesielt beregnet for barn som har behov for ekstra næring ved manglende matlyst eller sykdom. Disse er spesialtilpasset til barn med hensyn til næringssammensetning. Barn har andre næringsbehov enn voksne, og produkter beregnet til voksne kan være uegnet til barn. Det finnes både drikker, smoothier og yoghurtlignende næringstilskudd i ulike smaksvarianter som barn liker. Produktene er beregnet på barn mellom 1 og 12 år. Hvis barn skal bruke næringsdrikker fast over tid, bør det følges opp av helsepersonell. Se hele sortimentet vårt her.

Ikke-fullverdige næringsdrikker

Ikke-fullverdige næringsdrikker er ypperlige som tillegg til vanlig kosthold, og finnes i andre konsistenser enn de fullverdige næringsdrikkene, blant annet tyntflytende juice. Sammenlignet med vanlig saft gir en slik juicedrikk mer enn tre ganger så mye energi og 40 ganger mer protein. Et glass med saft kan med fordel byttes ut med en juicebasert næringsdrikk, og på den måten øke energiinntaket. Juicebaserte næringsdrikker finnes i mange ulike smaksvarianter og er et godt alternativ til de som ikke ønsker et melkebasert produkt. Se hele vårt sortiment her.

 Serveringstips:  

 • Næringsdrikker smaker som regel best når de er kalde. Server gjerne i glass med isbiter. Prøv gjerne forskjellige smaker, typer og konsistenser. 
 • Gjør næringsdrikken litt mer spennende med å tilsette bær og/eller is. 
 • Dersom du er var for lukt, kan det være best å drikke med sugerør direkte fra flasken. Stikk sugerøret gjennom folien som dekker åpningen på flasken. 
 • Drikker med sjokolade-, mokka- eller cappuccinosmak smaker også godt varme. Varmes i gryte til det starter å ryke. Må ikke koke. Server gjerne med krem. 
 • Drikker med vaniljesmak kan benyttes som vaniljesaus. 
 • Både melkelignende og saftlignende næringsdrikker kan fryses til is/slush. 
 • Bruk drikkene som ingrediens i smoothie og milkshake. 
 • Saftliknende drikker kan blandes ut med litt sitronbrus, saft, eplemost, eplejuice e.l. for å variere smaken. 
 • Holdbarhet etter åpning er 24 timer. 

Ved visse sykdomstilstander kan man få næringsmidler dekket på blå resept. Dette kan du ev. snakke med legen din om.

Kilder: Leverandørinfo fra Fresenius kabi og Nutricia

Oppdatert: Februar 2021