• Enkel reseptbestilling
  • Fri frakt fra 399,-
  • Rask levering
Gå til innholdGå til kassen

Når kulden virkelig setter inn er det viktig å ta ekstra godt vare på huden. Vintervær og minusgrader fører til økt fordamping av hudens naturlige fuktighet. En kuldekrem inneholder fett og oljer som legger seg som et beskyttende lag, og reduserer fordamping av fuktighet. Du vil da oppleve en hud som er mer tørr.

Tørr, kald luft og temperaturendringer mellom inne- og uteklima gjør at huden tørker lettere ut i vintermånedene. Det ytterste hudlaget, som er svært tynt og fint, blir skadet og klarer ikke å binde fukten i huden. Dette resulterer i en tørr hud som føles stram, klør og som ofte blir rød.

Hva er kuldekrem?

Mange av oss har lært at man bør benytte seg av kuldekrem i ansiktet når kvikksølvet kryper nedover på gradestokken. En kuldekrem er en fet krem som er helt uten vann, eller den kan inneholde små vannmengder. Felles for de begge er at de legger seg som et beskyttende lag utenpå huden. Bruk av kuldekremer (fet krem uten vann) er omdiskutert og der er mange synspunkter. Det er viktig å påpeke at kuldekremer verken beskytter mot, eller forhindrer, frostskader.

Hva skal du smøre barnet ditt med når dere skal ut?

En kuldekrem hjelper huden med å holde på fuktigheten når det er kaldt ute. Kuldekremen vil legge seg som en hinne over huden og forhindre at fuktigheten fordamper. Bruk krem med høyt fettinnhold. Bruker dere en fet krem med vann, er det viktig å huske på at den må smøres på 20-30 minutter før dere skal ut. Da får kremen god tid til å trekke inn, og vannet i kremen tid til å fordampe. Hvis man smører ansiktet rett før man skal ut, kan en risikere at kremen fryser på huden og frostskader kan lettere oppstå.

Å smøre seg med kuldekrem kan gi en falsk trygghet og dermed bidra til flere frostskader. Det er uansett viktig å bruke fornuften, og ikke være for lenge ute når det er skikkelig kaldt.

Bruk en fuktighetskrem som motvirker tørr hud.

Tørr hud i ansiktet om vinteren er en utfordring, og huden oppleves gjerne som litt for liten. Grunnleggende god hudpleie med rikelig fuktighetskrem, gjerne fet krem, er utrolig viktig når luften er så vekslende. Smør huden godt med fuktighetskrem før leggetid, slik at huden er bedre rustet til å komme ut i kulda neste dag.

En tørr ansiktshud føles fort ubehagelig. Et godt tips er å bytte ut den lette kremen fra sommeren med en fetere variant. Jo tørrere hud, desto mer fettinnhold bør det være i kremen du bruker. Bytt ut såpe med en dusjolje. Dusjolje vasker like rent som vanlig såpe, men er mer fuktighetsbevarende. Her kan du lese mer om tørr hud og hvordan du kan pleie og forebygge den.

Kle deg etter været og hold kulden ute!

I tillegg til bruk av fuktighetskrem er det viktig å kle seg godt før en går ut! Spesielt viktig er det å kle de minste barna godt. Dekk til mest mulig med klær som holder huden varm og tørr. Bruk ulltøy innerst og beskytt ansikt, hals og ører som er ekstra utsatt. Barn kan ikke alltid kommunisere at de fryser så derfor må voksne passe ekstra godt på når gradestokken kryper nedover. Mange barnehager og barnehager og helsestasjoner setter 10 minusgrader som grense for de minste barna for å være ute. Det kan være en god rettesnor for alle foreldre, spesielt hvis barnet sliter med tørr hud og eksem.

Hva skjer når huden får frostskader, og hva gjør kulda med huden vår?

Kulde får blodårer til å trekke seg sammen. Det tåler den som regel helt fint, men blir det lenge uten blodtilførsel eller varme kan det oppstå frostskade. Når det er veldig kaldt kan det dannes iskrystaller i vannet som finnes i huden, og celler og blodårer sprenges. Blir huden nummen og hvitaktig, tyder det på at man har fått en frostskade.

Har man fått en overfladisk frostskade behandles dette med hud-mot-hud kontakt. Er frostskaden mer alvorlig, må man ha medisinsk tilsyn. Ikke gni frostskader, bare varm opp med hånden eller liknende.

Kilde: Norges Astma og Allergiforbund.

Oppdatert: Januar 2022