Gå til innholdGå til kassen

Nesten alle vil en eller annen gang oppleve problem med kviser (akne). Kviser skyldes en betennelse i de små talgkjertlene som omgir de fine hårene i ansiktet og på overkroppen. Dette er svært vanlig i begynnelsen av puberteten og i tenårene, men rammer også èn av fem voksne.

Hva kjennetegner en uren hud?

Personer med uren hud har vanligvis fet hudtype. Det kan være fet hud i hele ansiktet, bare i pannen, på nesen og haken. Uren hud kjennetegnes av områder med tilstoppede eller store porer, sorte prikker, kviser, røde og blanke områder eller ujevn overflate.

Hva er årsakene til uren hud og kviser?

En av de vanligste grunnene til at man får kviser er at man er genetisk disponert. I puberteten skjer det hormonendringer i kroppen, du får flere kjønnshormoner, som igjen gir økt talgproduksjon. Samtidig kan også tett sminke, stress, prevensjonsmidler (med hormoner), menstruasjon, graviditet og visse typer medisiner være andre mulige årsaker til at kvisene plutselig popper opp.

Det er ingen endelige holdepunkter på at spesielle matvarer (som sjokolade og potetgull) påvirker forløpet av kviser, men opplever du at visse matvarer gir deg flere kviser er det bare å redusere inntaket av disse. Kviser skyldes ikke urenslighet og smitter ikke!

Hva kan du gjøre selv med uren hud og kviser?

Glem mirakelkurer! Hvis du leter etter et universale tips for å unngå kviser for alltid, så kan det være du blir skuffet over svaret. Stikkordet er isteden tålmodighet, kontinuitet og gode rutiner. Lær deg tre enkle trinn for en renere hud. Rengjøring, behandling og gjenfukting.

Istedenfor å satse på dyre midler som lover underverker som «aldri mer kviser», finnes det faktisk mye du kan gjøre selv for å få renere hud. Først og fremst handler det om å rengjøre huden for døde hudceller og overflødig fett som ellers kan tette igjen porene og utgjøre en grobunn for kviser. Etter rengjøring er gjenfukting minst like viktig. Visste du at hud med kviser også trenger gjenfukting for at den ikke skal komme i ubalanse?

Den daglige hudpleien er utrolig viktig. Med god pleie og riktige produkter kan du dempe og forebygge symptomene. Fortsett med å rengjøre og behandle også når en forbedring begynner å bli synlig. Ytre faktorer som sol kan også ha positiv påvirkning på huden, men tenk på at visse hudlegemidler kan gi bivirkninger i solen. Slike legemidler gjør at du blir mer ømfintlig for sollyset og du bør bruke en høyere solfaktor når du er ute.

Tålmodighet er som tidligere nevnt et stikkord når det gjelder pleie av uren hud. Det kan ta opptil 4–6 uker før resultatet av behandlingen synes. Dette skyldes at huden bruker ca 4.uker på å fornye seg.

Husk at god hudpleie i unge år legger grunnlaget for hvordan huden din blir i årene som kommer.

Følg tretrinnsmetoden for en enklere hudpleierutine:

1. Rengjøring

Rengjøring er grunnlaget for fin hud! Ved å fjerne smuss, overflødig fett og døde hudceller reduserer man risikoen for at porene tettes igjen og at kviser oppstår. Rengjør huden en til to ganger om dagen med et renseprodukt som er tilpasset uren hud. Et tips kan være å rengjøre huden med et skum samtidig som du dusjer. Velger du å bruke rensevann/melk så avslutt med en toner for å lukke porene og gi huden videre pleie. Ønsker du å gjøre litt ekstra for huden din, kan du ta en dyprens med peeling eller en ansiktsmaske. Dyprens er fjerning av døde hudceller, komedoner, talg i porer, sorte prikker og kviser/acne.

2. Behandling

Når huden er ren, er det tid for å behandle. Det finnes flere produkter på markedet, både uten resept og om det ikke hjelper så legemidler på resept som du får fra legen din. Bruk gjerne produkter som inneholder salisylsyre, som Aco Spotles, Clear start eller Bioderma Sebium. Disse virker eksfolierende og proppløsende for å rengjøre porene i dybden og hindre at de tettes igjen. Produkter med salisylsyre virker også lett bakteriehemmende. Unngå å klemme ut hudormer med fingrene. Det øker risikoen for betennelser. Basiron er et rseptfritt legemiddel som reduserer bakterieantallet i huden. Basiron kan gi irritasjon i huden som tørr hud, rødhet, flassing eller svie i huden. Denne bivirkningen vil normalt avta etter et par uker. NB: Benzoylperoxyd gir noe bleking av farget tøy, så ikke bruk det fineste hodepute-trekket ditt.

Får du ikke synlig bedring av disse legemidlene, ikke vent med å ta kontakt med legen din for å få et legemiddel på resept. Det er ikke uvanlig med kombinasjonsbehandling, dvs at legen kombinerer flere ulike kremer, og i noen tilfeller kremer og tabletter, for å få optimal effekt.

3. Tilfør fuktighet

Etterpleie av huden er viktig for å hindre at den tørker ut. Får huden for lite fuktighet kan huden forsøke å kompensere for dette med å produsere mer talg, som vil få huden enda mer ut av balanse. Egnede produkter for fet og uren hud er lette kremer og gel med lavt fettinnhold, eller helt fettfrie. Velg gjerne en fuktighetskrem med en mattende effekt, slik at huden din blir mindre blank.

Råd mot kviser

  • Unngå at håret henger ned i ansiktet.
  • Ikke klem på kvisene. En kvise smitter ikke resten av ansiktet, men huden blir derimot mer betent, og kvisne kan lettere komme igjen og igjen.
  • Unngå fete kremer og kosmetikk som tetter igjen porene.
  • Bruk foreskrevne produkter regelmessig. Det tar flere uker før de har full effekt.
  • Hvis du bruker produktene regelmessig, vil det forebygge nye utbrudd.

De aller fleste er plaget med kviser fra tid til annen. Det er, som oftest, du selv som ser de best. Ikke la en kvise ødelegge dagen din. Den danske hudspesialisten og kosmetologen Ole Henriksen anbefaler å prøve isbittrikset: Ta en isbit og pakk den inn i et lommetørkle for å gjøre kontakten med isbiten mer behagelig. Gni så isbiten forsiktig mot huden i fem minutter. Gjenta gjerne flere ganger om dagen. - Isbiten roer ned betennelsen i talgkjertelen og øker blodsirkulasjonen til området

Kilde, Relis, Leverandørinfo, ulike hudpleieklinikker.

Opppdatert: Februar 2021