Gå til innholdGå til kassen

Det er mange ulike faktorer vi ikke kan kontrollere, som påvirker hvordan huden vår har det. De som har fet hud opplever ofte problemer som kviser, hudormer og tendens til akne, og dette er hudproblemer vi gjerne vil være foruten. Ved å ta vare på huden vår med en daglig pleierutine tilpasset hudens behov, kan vi gi den så gode forutsetninger som mulig.

Har du fet og uren hud, kan det være utfordrende å vite hvordan du skal ta vare på den. Dersom du imidlertid vet litt om hva huden din trenger, kan det være lettere å ta noen gode valg. Noen mirakelkur finnes dessverre ikke. Stikkordene er heller tålmodighet, kontinuitet og gode rutiner. Den daglige hudpleien er utrolig viktig. Fortsett med å rengjøre og behandle også når en forbedring begynner å bli synlig. Med god pleie og riktige produkter kan du dempe og forebygge plagene.

Hvorfor oppstår urenheter og hudormer?

Alle kan oppleve å ha uren hud til tider. Urenheter og hudormer kan oppstå når huden produserer en viss mengde olje, kalt sebum, som tetter igjen porene. En overproduksjon av fettstoffer fører til at huden blir fet og glinsende, og hårsekkene tilstoppes av en blanding av døde hudceller, talg og bakterier. Den betente proppen i hårsekken vil deretter utvikle seg til sorte porer, hvite hudormer eller større kviser.

Produksjonen av fettstoffer kan variere fra person til person, og kan være påvirket av for eksempel hormonelle forandringer, forurensning, stress og UV-stråling. Personer med fet hud produserer mer sebum, og har derfor lettere for å få kviser og hudormer enn de med normal til tørr hud.

Daglig pleie av fet og uren hud

I den daglige pleien er det er viktig å rense og gjenfukte huden morgen og kveld.

Bruk produkter som hindrer utvikling av kviser ved at de forebygger at huden blir fet. Rense- og pleieprodukter beregnet på fet og uren hud, inneholder ulike virksomme ingredienser. Disse bidrar blant annet til å regulere hudens produksjon av fettstoffer, og demper og forebygger urenheter. Om du bruker lokalbehandling for urenhetene, kan dette virke uttørrende på huden. Da er det spesielt viktig å gjenfukte og styrke huden med en fuktighetskrem morgen og kveld for å unngå irritasjoner. Fet hud, urenheter og tendens til akne oppstår i varierende grad. Valg av produkter bør derfor gjøres ut ifra hvilket behov du har. Les produktbeskrivelsen for det aktuelle produktet for anbefalt bruk.

Rens av huden

Huden skiller ut talg i varierende mengder hele dagen, og det kan få den til å se fet og uren ut. Et renseprodukt med ingredienser som regulerer talgproduksjonen, gjør at huden føles ren og klar, og ser mindre fet og blank ut utover dagen. Bruk en rensegelé eller skum, de er velegnet for fet og uren hud. Produktene inneholder virksomme ingredienser som renser i dybden ved å løse opp tilstoppingen i porene. Dette bidrar til å dempe urenhetene, og virker forebyggende på fremtidige tilstoppinger.

En toner kan brukes etter rens.

Flere produkter for uren hud finner du her.

Gjenfukting av huden

En vanlig misforståelse er at man skal forsøke å tørke ut den fete huden, noe som ikke stemmer. En fet hud trenger fortsatt fuktighet, ellers risikerer hudoverflaten å bli tørr, noe som igjen gjør at talgproduksjonen øker enda mer. Bruk lette fuktighetskremer med lite fett som ikke tetter porene.  Mattende fuktighetskrem er fint hvis du ofte blir blank i huden utover dagen. Fuktighetskremer beregnet på fet og uren hud inneholder ingredienser som virker regulerende på talgproduksjonen og demper og forebygger urenhetene.

Flere dagkremer tilpasset uren hud finner du her.

Enkelte legemidler mot akne fører til at huden blir veldig uttørret. Ved den typen medisinsk behandling bør du velge skånsomme produkter som virker beroligende og pleiende, og gir huden den fuktigheten den trenger.

Ansiktsspray som matter ned og frisker opp, er velegnet for hud som lett blir fet og blank. Ha den med i vesken, og spray enkelt på om du føler behov for å matte ned huden i løpet av dagen.

Ønsker du å gjøre litt ekstra for huden din én til to ganger i uken? Vi har masker, peelingprodukter og dyptrensende produkter tilpasset fet og uren hud.

For uren hud med mindre kviseproblemer finnes det forskjellige reseptfrie behandlingsprodukter. Hvis reseptfrie kremer og produkter ikke hjelper og du plages med akne, bør du ta kontakt med legen din for å få hjelp til videre behandling.

Kilder: Leverandørinformasjon

Oppdatert: august 2022