Gå til innholdGå til kassen

Det er mange ulike faktorer vi ikke kan kontrollere og som påvirker hvordan huden vår har det. De som har en uren hud opplever ofte hudproblemer som kviser, hudormer og akne. Ved å ta vare på huden med en daglig pleierutine tilpasset hudens behov, kan man bidra til å dempe og redusere problemene.

Om du har uren hud, kan det være utfordrende å vite hvordan du skal ta vare på den. Dersom du imidlertid vet litt om hva huden din trenger, kan det være lettere å ta noen gode valg. Noen mirakelkur finnes dessverre ikke, men gode stikkord er tålmodighet, kontinuitet og gode hudpleierutiner. En daglig hudpleierutine tilpasset huden din er derfor viktig. Fortsett med å rense og behandle huden, også når du begynner å se en forbedring.

Hvorfor oppstår urenheter og hudormer?

Alle kan oppleve å ha uren hud fra tid til annen. Urenheter og hudormer kan oppstå når huden produserer en viss mengde olje, kalt sebum, som tetter igjen porene. En overproduksjon av fettstoffer fører til at huden blir fet og glinsende, og hårsekkene tilstoppes av en blanding av døde hudceller, talg og bakterier. Den betente hårsekken vil deretter utvikle seg til sorte porer, hvite hudormer eller større kviser.

Produksjonen av fettstoffer kan variere fra person til person, og kan være påvirket av for eksempel hormonelle forandringer, forurensning (ytre faktorer), stress, temperaturforandringer og UV-stråling. Personer med fet hud produserer mer sebum, og har derfor lettere for å få kviser og hudormer enn de med en normal til tørr hudtype.

Daglig pleie av fet og uren hud

I den daglige hudpleierutinen er det er viktig å rense og gjenfukte huden både morgen og kveld.

Bruk produkter som hindrer utvikling av kviser ved at de forebygger at huden blir fet. Rense- og pleieprodukter beregnet for uren hud inneholder ulike ingredienser som blant annet bidrar til å regulere talgproduksjonen i huden, samt demper og forebygger urenheter. Om du bruker lokalbehandling for urenhetene, kan dette virke uttørrende på huden. Da er det spesielt viktig å fukte og styrke huden med en fuktighetskrem morgen og kveld for å unngå irritasjoner. Fet hud, urenheter og tendens til akne oppstår i varierende grad, og valg av produkter bør derfor gjøres ut ifra hvilket behov huden din har. Les produktbeskrivelsen for det aktuelle produktet for anbefalt bruk.

Rens av huden for uren hudtype

Huden skiller ut talg i varierende mengder gjennom hele dagen, og det kan føre til at huden ser fet og uren ut. Et renseprodukt med ingredienser som regulerer talgproduksjonen, gjør at huden føles ren og klar, og ser mindre fet og blank ut utover dagen. Bruk for eksempel en rensegel eller skum - disse type produktene er ofte velegnet for fet og uren hud. Se etter ingredienser som niacinamide, salisylsyre, glykolsyre, tea tree, snegleslim og aloe vera. Disse ingrediensene bidrar blant annet til å rense huden i dybden ved å løse opp tilstoppingen i porene, gir huden et mindre glansfullt utseende og beroliger huden. Dette bidrar til å dempe urenhetene, og virker forebyggende på fremtidige tilstoppinger.

En toner kan brukes etter rens.

Flere produkter for uren hud finner du her.

Gjenfukting av huden er viktig

En vanlig misforståelse er at man skal forsøke å tørke ut den fete huden. Men en fet hud trenger fortsatt fuktighet, ellers risikerer hudoverflaten å bli tørr, noe som igjen gjør at talgproduksjonen øker enda mer. Bruk lette fuktighetskremer med lite fett som ikke tetter porene. En mattende fuktighetskrem er fint hvis du ofte blir blank i huden utover dagen. Fuktighetskremer beregnet på fet og uren hud inneholder ingredienser som virker regulerende på talgproduksjonen og demper og forebygger urenhetene.

Flere dagkremer tilpasset fet og uren hud finner du her.

Enkelte legemidler mot akne fører til at huden blir veldig uttørket. Ved den typen medisinsk behandling bør du velge skånsomme produkter som virker beroligende og pleiende, og gir huden den fuktigheten den trenger.

Ønsker du å gjøre litt ekstra for huden din én til to ganger i uken? Vi har ulike ansiktsmasker og peelingprodukter som er spesielt tilpasset fet og uren hud, og som jobber med å eksfoliere huden og forhindre tilstoppede porer.

For uren hud med mindre kviseproblemer finnes det ulike reseptfrie behandlingsprodukter. Dersom reseptfrie kremer og produkter ikke hjelper og du plages med akne, bør du ta kontakt med legen din for å få hjelp til videre behandling.

Kilder: Leverandørinformasjon

Oppdatert: april 2024