Gå til innholdGå til kassen

Retinol (vitamin A) er en aktiv ingrediens innen hudpleie som for alvor har gjort sin entré på markedet de siste årene. Produkter med vitamin A er tilgjengelig både med og uten resept, og blir av mange sett på som «den ultimate hudpleieingrediensen».  

Slik hjelper retinol huden

Retinol er en form for vitamin A som bidrar til økt cellefornyelse og produksjon av kollagen, et bindestoff i hud og hår som gjør huden mer elastisk, og som kroppen produserer mindre av desto eldre man blir. Retinol kan bidra til å minske fine linjer og rynker, gi mindre stram og tørr hud, og bidra til en jevnere hudtone. Blant annet kan retinol minske synlige solskader og pigmentflekker. Retinol kan også bidra til å redusere akne og urenheter i huden ved å forhindre at døde hudceller tetter porene.

Slik bruker du retinol

Retinol er med andre ord en svært allsidig aktiv ingrediens med mange bruksområder, men den er også veldig sterk for huden. Man bør derfor innføre retinol gradvis i hudpleierutinen slik at proteinene i huden som hjelper retinolen å fungere (såkalte retinoid-reseptorer), gradvis blir vant til å motta større doser retinol. En vanlig rutine er å innføre retinol en gang i uken, for deretter å øke langsomt og gradvis til huden er mottakelig for retinol hver eller annenhver dag.  
 
Dersom du er helt ny til å bruke retinol anbefales det å begynne med et produkt som inneholder en lav konsentrasjon av retinol, for å unngå hudirritasjoner.

Når skal du ikke bruke retinol?

Retinol gjør huden sensitiv for sollys. Derfor bør produkter med retinol påføres kun på kvelden, og ikke kombineres med soleksponering. På dagtid bør man alltid bruke solkrem med høy solfaktor, særlig om man har brukt retinol kvelden før. Man bør også unngå å bruke peeling eller skrubber samtidig som man bruker retinol, da dette kan gjøre huden irritert.   
 
Unngå all bruk av retinol ved graviditet eller amming. Retinol er et A-vitamin, som kan skade fosteret eller spedbarnet.

Nye retningslinjer for bruk av retinol innen hudpleie

EUs vitenskapskomité har i 2023 uttrykt bekymring for at kombinasjonen av vitamin A i kosttilskudd, mat, drikke og hudpleie kan bli for høy for noen av oss. På bakgrunn av dette, har Mattilsynet og Vitenskapskomiteen for Mattrygghet i Norge (VKM) foreslått en maksgrense for retinol i hudpleieprodukter. Norske apotek som fører retinolprodukter vil rette seg etter disse retningslinjene.

Har du spørsmål om bruk av retinol? Kontakt kundesenteret vårt for å snakke med farmasøyt, hudpleier eller apotektekniker.

Kilder: VKM, VKM, Mattilsynet, Mattilsynet

Oppdatert: oktober 2023