Gå til innholdGå til kassen

God håndhygiene fjerner bakterier, virus og hindrer smittespredning!

God håndhygiene er svært viktig for å begrense spredningen av COVID-19 – og mange andre sykdommer. Daglig utsettes vi for mengder med bakterier og virus, og noen av disse gir sykdom. Smitte spres blant annet i luften og ved direkte kontakt.

Det er mye du berører i løpet av en dag med felles kontaktpunkter og smittekilder uten at du tenker noe mer over det. Dette gjelder blant annet dørhåndtak, handlevogner, kortautomater, heisknapper, gelendre, håndtak på offentlig transport osv. I tillegg er muligheten for smitte stor ved besøk på offentlige toaletter.

Vanlig håndsåpe er bedre enn Antibac mot COVID-19

God håndvask er noe av det viktigste og enkleste vi kan gjøre for å forebygge smitte. Håndvask reduserer smitte ved alle luftveisinfeksjoner, også smitte med COVID-19. For å begrense smitte er det viktig å vaske hendene ofte! Mikrober som for eksempel gir diaré, influensa eller omgangssyke, er alltid på jobb, og klare til å smette inn i menneskekroppen. Med håndvask har vi heldigvis et ukomplisert og effektivt tiltak som forhindrer nettopp smitteeffekten. Se alle våre håndsåper her

Antibac er en viktig ingrediens i kampen mot viruset, men vi vet nå at såpe faktisk er mer effektiv i krigen mot virus, både når det gjelder COVID-19, men også mot influensa og forkjølelse.

Hemmeligheten er at såpe løser opp viruset så det ikke klarer å infisere andre celler. Når du vasker hendene med såpe, er du faktisk med på en viktig krigføring mot koronaviruset ved at såpemolekylene løser opp sin «onde slektning» fra biologiens verden, nemlig viruset.

Gode vaner er med på å forhindre smitte

Bruk såpe og vann, vask hendene i minst 20 sekunder. Når vi vet at de fleste av oss vasker hendene i gjennomsnitt 6 sekunder, har vi litt å endre på her. Vask hele hånden - inkludert håndbaken, mellom fingrene, og under neglene. Skyll godt, og tørk hendene med papir eller rent håndkle. Dette vil hjelpe til med å fjerne alle spor etter et eventuelt virus på hendene dine, slik at de ikke smitter deg eller andre rundt deg. 

Det er ikke alltid man har umiddelbar tilgang til såpe og vann. Da er det fint å ha Antibac, eller et annet desinfeksjonsmiddel, i vesken, bagen eller i bilen for å sikre deg rene hender. Desinfeksjonsmidlene fås som både gel og våtservietter i praktiske reisestørrelser. Husk å bruke nok; hele hånden (husk fingertupper og tomler) skal være dekket og fuktig i minst 30 sekunder.

NB! Det er ikke behov for å utføre både håndvask og hånddesinfeksjon, fordi det er belastende for huden på hendene. En av delene holder.

Hendene våre skal tåle mye, derfor må vi stelle pent med dem. Vi oppfordrer til å smøre hendene med en god håndkrem i løpet av dagen for å beskytte hudbarrieren og forhindre fuktighetstap. For mange fører hyppig håndvask til tørre hender og synkende temperaturer når høsten og vinteren kommer, som kan forverre plagene. Et tips fra oss kan være å smøre inn hendene med en fetere håndkrem før du skal sove.

Oppdatert: November 2020