Hva er tørt hår?
Tørt hår oppstår når håret ikke har tilstrekkelig fuktighet og olje til å opprettholde sin naturlige glans og tekstur. Enkelte sliter også med tørt hår som knekker. Årsaker til tørt hår kan være hyppig eller feil hårvask, høy bruk av kjemikalier, utstrakt bruk av varmeapparater, feilernæring, alder, hormonelle endringer mm.
Hva kjennetegner tørt hår?
Mangelen på fuktighet gjør at håret fremstår usunt, matt og livløst. De vanligste kjennetegnene på tørt hår er:
- Mangel på glans
- Sprøtt og grovt hår
- Vanskelig å gre
- Splittede tupper
- Krusete hårstrå
Kjenner du deg igjen i en eller flere av punktene over, kan det være lurt å vurdere forebyggende tiltak eller behandlinger som gir håret fuktigheten det trenger.
Hvorfor blir håret tørt?
I jakten på et vakkert hår kan vi ende opp med å gjøre ting som skader håret. Heldigvis kan små endringer utgjøre den store forskjellen og gi oss det sunne håret vi ønsker. Det er mange årsaker til hvorfor håret blir tørt og her lister vi opp 8 vanlige grunner:
- Sommer vs. vinter: Håret vårt har en tendens til å bli tørt både sommer og vinter. Om sommeren er det først og fremst UV-stråler, klorbaserte svømmebasseng og saltvann som gjør håret tørt. Om vinteren er den tørre og kalde luften utendørs, bruk av hodeplagg, samt tørt og varmt inneklima som bidrar til at håret mister fuktigheten.
- Varmebehandling: Hyppig og overdreven bruk av apparater som hårføner, rettetang, krølltang o.l. kan bidra til å skade håret.
- Hyppig hårvask: Dersom du vasker håret ofte, kanskje hver dag, så kan dette føre til at håret blir tørt over tid. Dette skjer fordi hodebunnen og håret tørker ut. Normalt sett så produserer både hodebunnen og håret naturlige oljer som er der for å beskytte og fukte håret.
- Skadelige ingredienser: Mange hårprodukter inneholder stoffer som kan være skadelig for håret. De mest kjente er bl.a. sulfater, mineraloljer og alkoholer.
- Feil produkter: Mange bruker feil produkter og ender opp med å skade håret. Det finnes en rekke ulike hårpleieprodukter – bare sørg for å velge det som er riktig for deg.
- Feilernæring: Ernæring har også mye å si for håret. Et sunt, variert og balansert kosthold er normalt tilstrekkelig, men noen opplever likevel mangler. Om du mistenker dette må du oppsøke lege for å sjekke nivåene dine, og vurdere bruk av kosttilskudd i samhandling med legen.
- Alder: Som alt annet, eldes også håret. Ikke bare blir det grått, men evnen til å ta til seg fuktighet reduseres også gradvis. Det medfører at håret har en tendens til både å bli tørrere og mer uregjerlig med alderen.
- Graviditet: Selv om mange opplever å få fyldigere hår under svangerskapet, er det også mange som opplever at håret blir tørt og føles sprøtt. Det skyldes de hormonelle endringene i kroppen og er helt normalt.
8 tips for tørt hår
Tørt hår er veldig vanlig, og det finnes mange gode råd og effektive produkter som kan bidra til å få fuktigheten tilbake. Her har vi samlet 8 gode råd for å forebygge tørt hår:
Velg riktig shampoo og balsam
Velg shampoo og balsam som er tilpasset ditt behov, hårtype og fuktighetsnivå. Det kan i stor grad bidra til at du får tilbake fuktigheten håret ditt trenger for å fremstå livlig og glansfullt. Hvor ofte håret skal vaskes avhenger av hvor mye olje hodebunnen produserer. Fet hodebunn kan kreve daglig vask, mens kjemisk behandlet hår ofte er tørrere og bør vaskes sjeldnere. Eldre personers hodebunn produserer mindre olje og trenger ikke vaskes like hyppig. Vi har shampoo og balsam for alle typer hår og fuktighetsnivå.
Endre hårvasken
Ved å justere måten håret vaskes på, kan man også oppnå et sunnere hår. Shampoo skal masseres forsiktig inn i hodebunnen, ikke i hele håret. Når man skyller ut skal man bare la det renne gjennom håret, uten å gni. Har du tørt hår anbefales shampoo for tørt hår.
Hver sjamponering bør etterfølges av balsam, og gjerne balsam for tørt hår. Balsam skal derimot fokusere på nederste / ytterste del av hårlengden – ikke hele håret.
Bruk hårkur
Hårkurer er effektive og gode hjelpemidler for å bidra til å gjenopprette et sunt hår. En hårkur kan blant annet bidra til å tilføre fuktighet, mykhet, gjenoppbygge og styrke håret. Bruk gjerne en hårkur 1-2 ganger i uken dersom håret ditt er svært tørt. En hårkur brukes etter sjamponering (legges i lengdene av håret) og skal være i håret noen minutter før den skylles av. Bruk deretter balsam for å låse inn fuktigheten i håret. Det finnes en rekke ulike hårkurer for et hvert behov, deriblant hårkur for tørt hår.
Mindre varmebehandling
Overdreven bruk av apparater som utstråler sterk varme vil kunne skade håret i lengden. Eksempler er blant annet hårføner, rettetang og krølltang. Anbefalt bruk er maksimum 1 gang per uke. Det er for eksempel bedre for helsen til håret ditt å lufttørke det, fremfor å føne håret. Hvis du først benytter varmeapparater er det lurt å bruke svakeste varme, samt en varmebeskyttende spray. Dette gir håret et beskyttende lag som motvirker varmeskader.
Hårklipp
Regelmessig vedlikehold av håret kan bidra til et sunnere hår. Hvor ofte det bør klippes avhenger av hårtype og lengde. Korte frisyrer krever mer vedlikehold og hyppigere klipping, gjerne hver 4-6 uke. Lengre hår trenger ikke klippes like ofte og hver 6-12 uke er normalt tilstrekkelig.
Beskytt deg mot vær og vind
Været spiller en stor rolle for håret vårt. Både kald vinterluft, solens UV-stråler, lav luftfuktighet, vindens jag i håret, samt bading i saltvann og basseng, kan bidra til at vi får tørt hår. Enkle grep som bruk av solhatt og badehette i klorvann vil kunne bidra til et sunnere hår.
Ta vitaminer
Det er flere vitaminer og mineraler som kan bidra til mindre tørt hår. De viktigste er biotin, sink og selen. De kan fås som kombinerte vitaminer for hår og negler. Samtidig vil en god tilførsel av vitamin C kunne bidra til bedre opptak av andre vitaminer. Vi anbefaler å rådføre seg med lege før man begynner å innta nye kosttilskudd.
Gre håret sjeldnere
Det er en myte at 100 børstinger om dagen er bra for håret. Gre håret når det er vått og helst bare når det skal styles. Unngå å dra og røske i håret, og fjern floker forsiktig.
Kilder: American Academy of Dermatology Association, Babyverden, Consumer Notice, Garnier, Garnier, Nikita