Gå til innholdGå til kassen

Hodelus dukker ofte opp i forbindelse med oppstart i skole og barnehage, men både voksne og barn kan bli smittet. Behandling er nødvendig, siden hodelus ikke forsvinner av seg selv. Det er vanligst å finne luseegg rundt ørene, i nakken og oppover mot issen, så vær ekstra obs på disse områdene for du sjekker hodet for lus.

Lusesmitte skjer ved at lus kryper fra en persons hår til en annens når hodene legges inntil hverandre. Alle med hår på hodet kan få lus, uansett alder og hårtype, men mest utsatt er barn fra 3-12 år. Det kan ta mange uker fra man blir smittet med lus til kløen starter. Lusa er aktiv hele året, og det er lurt å sjekke barnet jevnlig. Spesielt etter ferie ser man enn oppsving. 

Å få hodelus handler ikke om manglende renslighet, for hodelusa overlever også i hår som vaskes ofte.

Symptomer på hodelus

Kløe i hodebunnen er et vanlig tegn på hodelus. Lusas spytt inneholder stoffer som, når de kommer inn i huden, utløser kløe. Det kan ta mange uker fra smitte til du merker kløe, og derfor kan lus ofte overføres til andre før du er klar over at du er smittet. Et annet symptom på lus er sår og infeksjoner i hodebunnen som følge av opprevne lusebitt.

Ung gutt klør seg i håret og viser tegn på å ha fått hodelus

Foto: iStock.com/Wavebreakmedia

Hvordan smitter lus?

Hodelus kan hverken hoppe eller fly, men den kan bevege seg raskt rundt i hodebunnen. Lusen smitter ved direkte kontakt fra hode til hode, for eksempel barnelek med mye kontakt. Det er svært liten sjanse for spredning av lus via puter, møbler, kosedyr og klær. Det anbefales likevel ikke å låne hodeplagg, børster, kammer, hårpynt o.l. fra en som har lus. Lusa trives best i hodebunnen. Det er sjelden at lus beveger seg lengre ut i håret, de kan høyst overleve 1-2 døgn borte fra hodebunnen.

Familier med barn i skole og barnehage er mest utsatt. Husdyr er ikke kilde til hodelus hos mennesker. Helsemyndighetene anbefaler lusesjekk ved hjelp av kamming av håret for hele familien, helst en gang i måneden. Dette er ekstra viktig etter ferier og turer hvor man ofte har levd litt tettere på hverandre enn til vanlig.

Slik sjekker du håret for lus

  • En lusesjekk utføres ved hjelp av lusekam og godt lys.
  • Gre nøye med en fintannet kam i fuktig eller tørt hår. Vi anbefaler å fukte håret fordi dette hemmer lusenes bevegelse, slik at de ikke vil kunne smette fra ugredd hår og inn i allerede gredde deler av håret, og således hindre at vi får øye på dem.
  • Bruk gjerne balsam i håret for å gjøre kammingen enklere.
  • Ha et lyst håndkle over skuldrene så ser du hvis lus faller ned.
  • Lusene er små, og et forstørrelsesglass kan være nyttig.
  • Sjekk både håndkle og kam for lus og egg.
  • Start bak i nakken (lusa trives spesielt godt der), deretter bak ørene og oppover mot issen.
  • Lag tydelig skill i håret og gre små områder av gangen.
  • Gå systematisk igjennom ved at du grer både ovenfra og nedenfra, rett fra hodebunnen og ut av håret.
  • De fleste har ikke så mange lus, ofte bare mellom 1 og 10, så det er viktig å sjekke nøye gjennom hele håret.

En grundig lusesjekk bør utføres straks man hører om lus i omgangskretsen eller på annen måte mistenker smitte. Hele familien bør undersøkes. Jevnlig lusesjekk er viktig for å redusere antall tilfeller av hodelus.

Hvordan ser lus og luseegg ut?

Lus er et vingeløst insekt på 2-4 mm. De kan være lyse eller mørke, dette kommer an på om de har spist eller ikke. Luseeggene er hvite og under 1 mm lange. De kan se ut som sesamfrø eller flass, men sitter godt fast i håret og vil ikke falle av om du rister på hodet.

Nærbilde av hodelus og egg fra lus lagt i håret

Foto: iStock.com/kozorog

Behandling av hodelus

Hodelus forsvinner ikke av seg selv eller ved vanlig hårvask! Hodelus kan bekjempes med lusemiddel, ved kjemming eller ved å barbere håret kortere enn 0,5 cm.

Lusemiddel

Helsemyndighetenes anbefaling er at bare den som har lus skal behandles med lusemiddel (fordi det alltid er en liten fare for bivirkninger), men det er viktig at hele familien blir undersøkt daglig de nærmeste ukene.

Vi anbefaler først og fremst å bruke lusemidler som inneholder dimetikon (Linicin 15 min solution) som virker ved å kvele og tørke ut lusen. Andre alternativer er lusemidler som inneholder planteoljer (effekten er ikke like godt dokumentert) og det reseptfrie legemiddelet Nix 1 % sjampo som inneholder permetrin (kan ha dårlig effekt fordi mange lus trolig er resistente, bruk er derfor ikke anbefalt).

Ingen av de nevnte midlene dreper alle eggene, og behandlingen må derfor gjentas etter 8-10 dager. For Nix 1 % sjampo kan det være tilstrekkelig med kun en behandling. Husk å les pakningsvedlegget til produktet du velger nøye før du setter i gang med behandlingen.

Lusekam

Lusekam kan brukes til å bekjempe lus. Kjemmingen må utføres systematisk og grundig helst hver dag eller annenhver dag i 12-14 dager. Ved kjemming med lusekam skal håret være vått og gjerne tilsatt balsam for å lette greingen. Et håndkle bør plasseres over skuldrene for å fange opp lus og egg som faller ned. Håndkledet og kammen må vaskes ved 60 ºC eller fryses ned i minst fire timer for å drepe lus og egg. Kontroller håret ukentlig i tre uker etter siste behandlingsdag.

Ung jente får sjekket håret sitt med en lusekam

iStock.com/Jovanmandic

Barbering

Ved en hårlengde på under 0,5 cm vil lusene ikke kunne overleve. Barbering kan, særlig for små barn, være et godt behandlingsalternativ. Vær oppmerksom på at lus vil kravle rundt i det avklipte håret etter barbering. Noen lus vil også forsøke å holde seg fast i hårstubber på hodet. Bruk en lusekam for å fjerne disse.

Behandling av leker, dyner, håndklær etc.

Du behøver ikke å vaske hus, møbler, puter, osv. Lus blir raskt svekket når de er borte fra hodet. Etter en lusebekjempelse bør sengetøy vaskes ved 60 ºC for å fjerne gamle lus og avføring fra lusene. Er du i tvil angående leker og puter, kan du legge de på et rom som ikke er i bruk i et par døgn.

Kilde: Helsenorge, Linicin

Oppdatert: oktober 2023