Gå til innholdGå til kassen

Treg mage og forstoppelse er noe mange gravide opplever. Plagene kan oppstå allerede tidlig i graviditeten, og skyldes blant annet hormonell påvirkning. Forstoppelse kan være veldig ubehagelig, og kan føre til at det utvikles hemoroider. For å unngå dette er det viktig med forebyggende tiltak.

Hvorfor er gravide spesielt utsatt for forstoppelse?


Forstoppelse er en vanlig plage under svangerskapet, og skyldes blant annet endringer i kroppen. Under svangerskapet påvirkes tarmen av hormoner, noe som blant annet fører til at det tar lengre tid for maten å passere gjennom. I tillegg øker opptaket av vann fra tarmen, noe som gjør avføringen hardere. Lite fysisk aktivitet, og eventuell bruk av jerntilskudd, kan også bidra til forstoppelse. Dersom man i tillegg får i seg lite fiber i kosten, fører dette til en forverring av problemet med hard avføring.


Hos mange kvinner bedres fordøyelsen raskt etter fødselen, men noen vil fortsatt ha behov for behandling mot treg mage og forstoppelse. Laktosemikstur for å hindre hard avføring, kan være aktuelt å bruke en liten periode etter fødselen.

Hvordan kan du forebygge forstoppelse?

 • For å forebygge og unngå forstoppelse og hard avføring, er det viktig å følge generelle kostholds - og livsstilsråd. Ved problemer med forstoppelse bør dette alltid forsøkes først.
  Spis fiberrik mat som grove kornprodukter, frukt og grønnsaker. Mat med fiber suger til seg vann og gjør avføringen mykere, og man trenger derfor ikke å trykke så hardt når man er på toalettet.
 • En spiseskje med linfrø kan legges i vann over natten og spises morgenen etter.
 • Det er også viktig å drikke nok vann, hvis ikke vil fiberen gjøre avføringen hardere.
 • Surmelksprodukter kan ha en gunstig virkning på tarmfunksjonen.
 • Mosjon er viktig. Fysisk aktivitet stimulerer også tarmaktiviteten og gjør at avføringen kommer lettere ut.
 • Regelmessige toalettbesøk forebygger forstoppelse. Bruk god tid ved toalettbesøk, men unngå langvarig trykking ved hard avføring.
 • Om du er anbefalt å bruke et jernpreparat under graviditeten, kan dette ofte gi forstoppelse. Det kan være et alternativ å bytte til et annet preparat. Snakk med helsesøster/jordmor om dette.

Forstoppelse og hard avføring kan føre til hemoroider


Hemoroider er noe svært mange opplever å få i løpet av graviditeten. Hemoroider er utposinger av blodårer rett utenfor eller rett innenfor endetarmsåpningen, og kan kjennes som små klumper. Ofte kan hemoroider være smertefulle og svært plagsomme. Hemoroider kan blant annet oppstå i forbindelse med treg mage og forstoppelse. Det er derfor svært viktig for gravide å følge generelle råd mot forstoppelse, slik at hemoroider kan forebygges. Les mer her om hemoroider hos gravide og behandling av dette

Avførende produkter som er trygge for gravide og ammende

  
Om ikke kostholdsrådene er tilstrekkelig for å unngå treg mage og forstoppelse, kan du prøve et avføringsmiddel. Avføringsprodukter basert på laktulose og loppefrø, regnes som førstevalg til gravide og ammende med forstoppelse.

 • Laktulosemikstur er et godt og ufarlig tarmregulerende middel som trygt kan brukes i svangerskapet og ved amming. Laktulose virker i tarmen og tas i liten grad opp i kroppen. Det vurderes derfor som trygt å bruke hos gravide og ammende. Midlet virker ved å øke vanninnholdet i tarmen, og dette gjør avføringen mykere. Det kan variere fra person til person hvor mye mikstur som trengs, og det kan ta noen dager før virkningen inntrer.
  Laktulose smaker søtlig og kan virke kvalmende på noen. En bivirkning som kan forekomme de første dagene, er luft i tarmen som gir mageknip.
 • Avføringsmidler basert på loppefrø er et annet alternativ, for eksempel hvis du blir kvalm av laktulose. Vi-Siblin er et reseptfritt legemiddel som inneholder loppefrø, og som er trygt å bruke både for gravide og ammende. Ved behov kan dette brukes gjennom hele svangerskapet.  Loppefrø inneholder fiber som gjør at avføringen går raskere gjennom tarmen.
 • Makrogol er et annet middel som kan brukes av gravide og ammende dersom laktulose eller loppefrø ikke har hatt tilstrekkelig effekt. Movicol er et reseptfritt legemiddel med makrogol, og virker i tarmen ved å øke vanninnholdet. Volumet av tarminnholdet øker, og avføringen blir mykere. Midlet tas i liten grad opp i kroppen, og vurderes derfor som trygt å bruke for gravide og ammende. Det kan ta noen dager før virkningen av Movicol inntrer, og midlet kan gi bivirkninger som luft i magen og kvalme.

NB! Det er viktig å drikke mye vann i løpet av dagen ved bruk av disse midlene. Dette vil bidra til bedre effekt og mindre bivirkninger.

Les pakningsvedlegget for informasjon om anbefalt bruk og dosering. (Rådene i artikkelen kan avvike fra pakningsvedlegg og informasjon i Felleskatalogen. Våre råd baserer seg på informasjon fra tjenesten TryggMammamedisin, se kildehenvisninger).

Bruk av andre midler ved forstoppelse


Midlene nevnt ovenfor bør forsøkes først. Dersom disse ikke har tilstrekkelig effekt, kan reseptfrie legemidler med innhold av bisakodyl (Dulcolax, Toilax) og sennaglykosider (Pursennid) brukes. Disse virker ved å stimulere tarmbevegelsen, og virkningen inntrer ganske fort. Det er ikke vist uheldige effekter av disse brukt ved graviditet, og stoffene går i liten grad over i morsmelk. Det vurderes derfor som trygt for gravide og ammende å bruke disse i en kort periode hvis det er nødvendig.


Ved hard avføring i endetarmen, kan et miniklyster, som for eksempel det reseptfrie legemidlet Microlax, gi rask lindring. Miniklyster inneholder ikke stoffer som tas opp i kroppen, og kan derfor brukes av gravide og ammende. Miniklyster bør kun brukes en gang iblant, og er ikke egnet til langtidsbehandling av forstoppelse.


Les pakningsvedlegget for informasjon om anbefalt bruk og dosering. (Rådene i artikkelen kan avvike fra pakningsvedlegg og informasjon i Felleskatalogen. Våre råd baserer seg på informasjon fra tjenesten TryggMammamedisin, se kildehenvisninger)

Når bør jeg kontakte lege?

 • hvis du er svært plaget av forstoppelse og de nevnte tiltakene ikke gir tilstrekkelig effekt
 • hvis du ser blod og slim i avføringen din

Kilder: Helsenorge.no, Foreldrebrosjyrer Farmasøytisk institutt (UiO), Felleskatalogen, Tryggmammamedisin.no, (TryggMammamedisin er en offentlig finansiert tjeneste. Tjenesten drives av Regionale legemiddelinformasjonssentre, Relis, ved universitets sykehusene) 

Oppdatert: september 2021